Μενού
kyriakos-mitsotakis
Κυριάκος Μητσοτάκης
  • Α-
  • Α+

Το καταστροφικό σενάριο των τρίτων εκλογών τον Αύγουστο στην περίπτωση που δεν καταστεί στις 25 Ιουνίου εφικτός ο στόχος συγκρότησης σταθερής αυτοδύναμης κυβέρνησης με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, φέρνει στο προσκήνιο στην τελική ευθεία προς τις κάλπες της ενισχυμένης αναλογικής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά πληροφορίες, το ενδεχόμενο μίας νέας εκλογικής αναμέτρησης είναι κάτι το οποίο το γαλάζιο στρατόπεδο δεν σκοπεύει να κάνει «σημαία», αλλά πλέον θα τονίζει πως μπορεί να καταστεί αναπόφευκτο αν επικρατήσει ο εφησυχασμός.

Με δεδομένο το δικό του κατηγορηματικό «όχι» σε συνεργασία της Νέας Δημοκρατίας με κόμματα ή κομματίδια στα δεξιά και στη στήριξη από μεμονωμένους βουλευτές άλλων κομμάτων, σε συνδυασμό με τη μετακίνηση του Νίκου Ανδρουλάκη μετά τις 21 Μαΐου από το «όχι σε συνεργασία με Τσίπρα ή Μητσοτάκη πρωθυπουργό» στην πλήρη άρνησή του για οποιαδήποτε μετεκλογική συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ ακόμη κι αν εκείνη υπολείπεται κατά 2-3 βουλευτές για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε στη χθεσινή του συνέντευξη στο δελτίο της ΕΡΤ τον κίνδυνο νέων περιπετειών.

Ο ίδιος μάλιστα επέρριψε εκ των προτέρων την ευθύνη για την περίπτωση υλοποίησης του σεναρίου των νέων εκλογών τον Αύγουστο στον κ. Ανδρουλάκη επειδή «κλείνει την πόρτα κάθετα -και την είχε κλείσει από πριν- σε οποιαδήποτε δυνατότητα συνεργασίας».

Με τη στρατηγική αυτή ο κ. Μητσοτάκης αφενός ενισχύσει το pressing προς τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο οποίος κλιμακώνει την πολεμική του εναντίον της ΝΔ και του ίδιου προσωπικά, αφετέρου επιχειρεί να φρενάρει τυχόν διαρροές ψηφοφόρων που στήριξαν το Μάιο τη ΝΔ και τώρα σκέφτονται να στηρίξουν το ΠΑΣΟΚ στην προσπάθεια ηγεμονίας της Κεντροαριστεράς.

Εξού και ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε εκ νέου πως στις εκλογές της 25ης Ιουνίου «ψηφίζουμε για κυβέρνηση και όχι για αντιπολίτευση». Ξεκαθάρισε, δε, ότι ο στόχος μίας ασφαλούς και όχι οριακής αυτοδυναμίας δεν συνιστά κάποια προσωπική εμμονή ούτε σχετίζεται με την «παντοδυναμία» του όπως του καταλογίζουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι, αλλά αποτελεί «προϋπόθεση» για την ταχεία προώθηση των μεγάλων αλλαγών τις οποίες έχει ανάγκη ο τόπος και για τις οποίες έχει δεσμευτεί η ΝΔ.

Το ίδιο μήνυμα είχε εκπέμψει νωρίτερα χθες και από τη Νέα Ιωνία, ανάγοντας σε μείζον διακύβευμα της προσεχούς κάλπης το «αν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία ανόρθωσης και εκσυγχρονισμού της χώρας».

«Είναι πολύ σημαντικό και οι πολίτες να αντιληφθούν ότι αυτές οι εκλογές είναι εξίσου σημαντικές με τις προηγούμενες. Ότι εδώ θα κριθεί, τελικά, η κοινοβουλευτική ισορροπία. Και ότι αν δεν θέλουμε να μπλέξουμε σε περιπέτειες, πρέπει να έχουμε σταθερή κυβέρνηση η οποία να μπορεί να ορκιστεί τη 26η Ιουνίου. Αρκετά καθυστερήσαμε», σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Για τη ΝΔ είναι κρίσιμο να μην υπάρξει καμία χαλάρωση και να αποφευχθούν οι διαρροές ψήφων, ώστε να υπερβεί το ποσοστό «κλειδί» του 39% και να διασφαλίσει την αυτοδυναμία, ανεξαρτήτως του ποσοστού των κομμάτων εκτός Βουλής και του εάν η επόμενη Βουλή θα είναι 6κομματική ή 7κομματική με την είσοδο της Νίκης και της Πλεύσης Ελευθερίας ή αμφότερων.

Κι επειδή δεν θέλει επουδενί μία επισφαλή ισχνή πλειοψηφία που είναι πιθανή ακόμη και με το 39%, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει οριοθετήσει το στόχο σε ένα ποσοστό που θα έχει σίγουρα μπροστά το «4» ξεπερνώντας αν είναι δυνατόν και το 40,79% του Μαΐου.

Στην κορυφή της αντιπαράθεσης η οικονομία και οι φόροι

Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές της 25ης Ιουνίου είναι σαφές πως πέραν των διλημμάτων και της επιμονής στον προγραμματικό θετικό λόγο, η ΝΔ θα διατηρήσει στην κορυφή της ατζέντας και την οικονομία, πρεσάροντας διαρκώς ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για το περιεχόμενο των προγραμμάτων τους με αιχμή την κοστολόγησή τους και τους φόρους που προτίθενται να αυξήσουν σε αντίθεση με το πρόγραμμα της ΝΔ που δεν περιλαμβάνει κανένα νέο φόρο και σε βάθος 4ετίας νέες μειώσεις ή κατάργηση φόρων όπως το τέλος επιτηδεύματος.

Ενδεικτικά είναι και τα δηλητηριώδη βέλη που επιφύλαξε σε αμφότερους χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας κατά τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπαιρνε το «Νόμπελ του οικονομικού λαϊκισμού» και το ΠΑΣΟΚ το «Νόμπελ της οικονομικής ασυναρτησίας», ταυτίζοντας εκ νέου τους Αλέξη Τσίπρα και Νίκο Ανδρουλάκη στους οποίους χρέωσε «αγάπη για τους φόρους», ενώ αποκρούοντας τα πυρά του κ. Ανδρουλάκη κατά της ΝΔ περί λαϊκιστών με γραβάτα τον χαρακτήρισε «Τσίπρα με γραβάτα».  

Ο ίδιος πάντως διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι για την υλοποίηση των δεσμεύσεων του προγράμματος της ΝΔ για την επόμενη 4ετία δεν θα αυξηθεί ούτε ένας φόρος.

«Εμείς αποδείξαμε ότι μπορούμε να μειώσουμε τους φόρους για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα - μειώσαμε 50 φόρους - χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας. Διότι όταν μια οικονομία αναπτύσσεται, όταν μια επιχείρηση πηγαίνει καλύτερα, όταν έχει περισσότερα κέρδη μπορεί μεν να πληρώνει χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή, αλλά τελικά τα έσοδα για το κράτος θα είναι αυξημένα», ανέφερε στη Νέα Ιωνία.

Από τη συχνότητα της ΕΡΤ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε και το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα, επισημαίνοντας πως κατόπιν ενδελεχούς αξιολόγησης όλων των δεδομένων κατέληξαν στη ΝΔ ότι «θα ήταν μια τρύπα στο νερό ως προς τις τιμές» για την τσέπη των καταναλωτών, ενώ θα στοίχιζε πάρα πολλά στα δημόσια ταμεία. «Μόνιμο χαρακτήρα μπορούν να έχουν μόνο οι αυξήσεις των μισθών και οι μειώσεις των φόρων που στηρίζουν τελικά το διαθέσιμο εισόδημα. Και σε αυτή την πολιτική εμείς θα επιμείνουμε», τόνισε. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.