Μενού
hatzidakis
Κωστής Χατζηδάκης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Γεγονός αποτελεί η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, η οποία έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο ενώπιον της Κατερίνας Σακελλαροπούλου και προέκυψε μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Αναμένεται μέσα στις επόμενες ώρες να πραγματοποιηθούν οι τελετές παράδοσης - παραλαβής, με αρκετά πρόσωπα να αναλαμβάνουν διαφορετικά υπουργικά πόστα σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία. Ένα από αυτά είναι και ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος θα είναι νέος υπουργός Οικονομικών και θα έχει μπροστά του τα πρώτα ανοιχτά θέματα. Άξιο αναφοράς είναι ότι αναπληρωτής υπουργός στο υπερυπουργείο θα είναι ο Νίκος Παπαθανάσης, ενώ υφυπουργοί θα είναι οι Χάρης Θεοχάρης και Θάνος Πετραλιάς.

Τα πρώτα οικονομικά νομοσχέδια

Σε ό,τι αφορά τα νέα οικονομικά νομοσχέδια, που περιμένουμε, πρώτο είναι το φορολογικό, το οποίο θα κατατεθεί μέσα στο καλοκαίρι πριν κλείσει η Βουλή και λογικά πριν τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Στο ίδιο μήκος κύματος, εντός του νομοσχεδίου αναμένεται να δούμε επέκταση του Market Pass μέχρι το τέλος του έτους ή για ακόμη ένα τρίμηνο.

Επίσης, αναμένεται αύξηση του αφορολόγητου κατά 1000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για όσα ακίνητα ασφαλίζονται κατά φυσικών καταστροφών και η σταδιακή μείωση του τέλος επιτηδεύματος, η μείωση κατά 30% των τεκμηρίων διαβίωσης, αύξηση στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα κατά 8%, αύξηση των επιδομάτων μητρότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 1%, δωρεάν φάρμακα και μονιμοποίηση του μέτρου για τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, Youth Pass, επαναφορά του ειδικού τιμολογίου ρεύματος για τους πολυτέκνους, διπλασιασμός του προγράμματος «Σπίτι μου» και αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων.

Οι έξι προκλήσεις του υπουργείου

Η επόμενη ημέρα στο υπουργείο δεν είναι καθόλου εύκολη, καθώς υπάρχουν έξι μεγάλες προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει από τις πρώτες μέρες λειτουργίας του με τη νέα διοίκηση. Μία από αυτές είναι οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες, οι οποίοι πρέπει να συμφωνηθούν στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στη συνεδρίαση της Κομισιόν.

Αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην πρότασή της, είχε ζητήσει να μπει «ψαλίδι» στις δαπάνες από το 2024. Παράλληλα, πρόκληση αποτελεί προφανώς η ακρίβεια στα τρόφιμα, η αποτελεσματική απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, το χρέος και η κατάθεση του νέου προϋπολογισμού και η αλλαγή στη φορολογία. Φυσικά, εντός αυτών των προκλήσεων εντάσσεται και η επενδυτική βαθμίδα.

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA