Μενού
papariga
  • Α-
  • Α+

Σαν σήμερα, στις 5 Νοεμβρίου 1945 γεννήθηκε η Αλέκα Παπαρήγα. Τη γνωρίσαμε ως Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ. Από το 2013, όταν και εξελέγη ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ασκεί καθήκοντα προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ. Η ζωή της, εντός και εκτός (αλλά κυρίως, εντός) της Αριστεράς, θυμίζει μυθιστόρημα. Επιχειρήσαμε να καταγράψουμε ορισμένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια. 

 - Αποφοίτησε από την φιλοσοφική. Παρ' όλα αυτά,  έμαθε λογιστικά δι' αλληλογραφίας! Δούλεψε οκτώ χρόνια σε λογιστήριο, πρώτα για την επιχείρηση κατασκευής λέβητων Χρυσολούρης, και στη συνέχεια, για την επιχείρηση Καλυβιώτη.

- Υπήρξε μέλος της νεολαίας των Λαμπράκηδων, συμμετείχε μάλιστα και στη θρυλική πορεία ειρήνης. Ήταν από τους λίγους φοιτητές που κατάφεραν να φτάσουν ως τον τύμβο.

- Η συστράτευση της σε νεολαίες και λοιπά μορφώματα πολιτικού χαρακτήρα, δεν σταμάτησε ούτε κατά τη διάρκεια της Χούντας. Συνελήφθη και προφυλακίστηκε για τέσσερις μήνες.

- Στη συνέχεια, όπως και πολλοί οργανωμένοι σύντροφοι της, αναζήτησε κρυψώνες. Μια από αυτές, όπως αποκάλυψε δεκαετίες αργότερα στη Σεμίνα Διγενή, ήταν σε μια νευρολογική κλινική, μια ψυχιατρική πτέρυγα (!). Η ίδια έλεγε γελώντας, πως μέσα στην κλινική, βρήκε χρόνο για να διαβάσει τη θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν.

- Στην ίδια κλινική, την εντόπισε ένας αστυνομικός, ο οποίος υπήρξε σπουδαστής της φιλοσοφικής, χωρίς όμως να την καταδώσει στις αρχές. 

-  «Να σου πω, είναι πάρα πολύ έξυπνη, είναι αξιοπρεπής, και να σου πω και κάτι άλλο, έχει και γοητεία!» θρυλείται πως εκμυστηρεύτηκε η Μελίνα Μερκούρη στην ηθοποιό Μπέτυ Βαλάση, ύστερα από τον πρώτο μήνα της Αλέκας Παπαρήγα στη βουλή.

παπαρηγα
Η Αλέκα Παπαρήγα στο πρωθυπουργικό γραφείο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. 1991.

- Υπήρξε και τραγουδίστρια! Η ίδια έχει διηγηθεί αυτή την «καριέρα»: 

«Αυτό ξεκίνησε από τον Μάνο Λοΐζο και τον Χρήστο Λεοντή. Πηγαίναμε, λοιπόν, σε μια ταβέρνα, στους «Φαίακες», ο Μάνος μάς τραγούδαγε τα τραγούδια, μας τα μάθαινε, μετά ερχόταν κι ο Χρήστος και ο Μίκης και η Φαραντούρη, κοριτσάκι. Αφού μαθαίναμε τα τραγούδια, πηγαίναμε στην Πλάκα. Σάββατο κυρίως, με μακαρονάδες και τέτοια.

Μετά πηγαίναμε στην Πνύκα, σε άλλη ταβέρνα, και ύστερα πάλι τα μαζεύαμε, πηγαίναμε και τραγουδάγαμε σε άλλη γειτονιά. Δηλαδή γινόταν στόμα με στόμα η διάδοση αυτών των τραγουδιών. Κάποια στιγμή λέει ο Μάνος, «θέλω να κάνω μια συναυλία, αλλά δεν έχω χορωδία». Τότε επιστρατεύτηκαν κάποιοι Λαμπράκηδες που τους ανέβασε στη σκηνή. Έτσι ανέβηκα κι εγώ, που απλώς ανοιγόκλεινα το στόμα...»

Το 1974 έγινε μέλος του γραφείου της Επιτροπής Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Αθηνών και ασχολήθηκε με το γυναικείο κίνημα.Υπήρξε μεταξύ των ιδρυτικών μελών της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος και συμμετείχε στη διοργάνωση εκδηλώσεων για το Διεθνές Έτος της Γυναίκας.

Το 1991, σε μια εποχή ανακατατάξεων και διασπάσεων για την Αριστερά, η Αλέκα Παπαρήγα υπερασπίστηκε σθεναρά τη «σκληρή γραμμή» του ΚΚΕ. Στο συνέδριο εκείνης της χρονιάς, κατάφερε να επικρατήσει με οριακή διαφορά έναντι των εκπροσώπων της ανανεωτικής αριστεράς. Στις 24 Ιουνίου 1991, σε συγκέντρωση του κόμματος στο Πεδίο του Άρεως, είπε την ιστορική φράση: «...δε διαπραγματευόμαστε την αυτοτελή ύπαρξη του ΚΚΕ». 

Την έχουν σατιρίσει αρκετές φορές σε εκπομπές της ιδιωτικής τηλεόρασης. Η ίδια δεν ενοχλείται, αντιθέτως, φημίζεται για το χιούμορ της.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA