Μενού
alexis-xaritsis
Αλέξης Χαρίτσης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Στη Βουλή συζητείται η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, για τους πληγέντες αγρότες στη Θεσσαλία και τα μέτρα που προτίθεται να αναλάβει η κυβέρνηση.

Στην πρωτολογία του, ο κ. Χαρίτσης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «όταν η αντιπολίτευση πιέζει άμεσα και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι πολίτες κινητοποιούνται, η κυβέρνηση αναγκάζεταθ να εμφανιστεί».

Ο πρόεδρος της Κ.Ο της Νέας Αριστεράς αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στη Θεσσαλία, στις 2 Ιανουαρίου και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel.

Αλέξης Χαρίτσης: «Το επιτελικό κράτος "πνίγηκε" στις λάσπες»

«Το πολυδιαφημισμένο επιτελικό κράτος "πνίγηκε" στις λάσπες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρίτσης, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για αναποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των συνεπειών από τις πλημμύρες.

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη έκανε λόγο για ανεπάρκεια αντιπλημμυρικής θωράκισης «που εσείς είχατε εξαγγείλει και χρηματοδοτήσει λίγα χρόνια πριν».

Ο πρόεδρος της Κ.Ο της Νέας Αριστεράς έκανε επίσης λόγο για ανοιχτές πληγές, καθώς και για αγρότες και κτηνοτρόφους που αγωνιούν, τους οποίους η κυβέρνηση «υποδέχτηκε» με ΜΑΤ, χημικά και κρότου λάμψης, ενώ χαρακτήρισε «προσβολή» και τη δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, για «κομματικά υποκινούμενες κινητοποιήσεις».

«Τέσσερις μήνες μετά την καταστροφή οι πληγές παραμένουν ανοιχτές. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται απελπισμένοι και αγωνιούν. Κατέθεσα αυτή την ερώτηση για να μεταφέρω την κραυγή απόγνωσης των κατοίκων. Ήταν το λιγότερο που μπορούσα να κάνω να δεσμευθώ ότι το θέμα τους θα συζητηθεί στη Βουλή», είπε ο κ. Χαρίτσης.

«Δίκαια η οργή του αγροτικού κόσμου»

Μιλώντας για τις κινητοποιήσεις των αγροτών, ο πρόεδρος της Κ.Ο της Νέας Αριστεράς είπε χαρακτιριστικά: «Η αγωνία τους μετατρέπεται σε οργή. Δίκαιη οργή». «Φοβάμαι ότι θα μπούμε στον δρόμο της επικοινωνιακής διαχείρισης», επισήμανε, μεταξύ άλλων, καθώς ούτε ο πρώτος κύκλος της αρωγής έχει φτάσει σε όλους τους δικαιούχους, ούτε έχει γίνει γνωστό το τελικό ύψος της επιχορήγησης με αποτέλεσμα να μη μπορούν «να ξεκινήσουν την αντικατάσταση του εξοπλισμού ή επιδιόρθωση των ζημιών».

Όσον αφορά την τροπολογία για το αγροτικό ρεύμα σημείωσε πως «χρειάστηκε να βγουν οι αγρότες της Θεσσαλίας στα μπλόκα για να έρθει επιτέλους στη Βουλή το αυτονόητο». «Στο μεταξύ, όμως, έχουν πραγματοποιηθεί γύρω στις 200 διακοπές ρεύματος λόγω οφειλών», πρόσθεσε.

Ως εκ τούτου, ο κ. Χαρίτσης κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει και να «δεσμευτεί» για «τον ρυθμό καταβολής των αποζημιώσεων» αλλά και «για τη στεγαστική συνδρομή».

«Οι εξελίξεις μας προλαβαίνουν. Αυτή τη στιγμή οι αγρότες είναι στα μπλόκα διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα για το αυξημένο κόστος παραγωγής για το ΕΦΚ στο πετρέλαιο, για την τροποποίηση της ΚΑΠ. Στα μπλόκα οι αγρότες της Θεσσαλίας έχουν να αντιμετωπίσουν τα επιπλέον προβλήματα που άφησαν πίσω τους οι πλημμύρες. Είναι προβλήματα που αφορούν την ίδια την επιβίωσή τους», είπε συγκεκριμένα.

Επίσης, ο Αλέξης Χαρίτσης απευθύνει ερώτημα για «τις άμεσες παρεμβάσεις που πρότειναν οι Ολλανδοί εμπειρογνώμονες», καθώς, όπως λέει, «δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική παρέμβαση» ούτε για τα άμεσα αρδευτικά έργα ούτε όμως και για την απομάκρυνση των φερτών υλικών.

«Να απαντήσετε αν θα υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων των πλημμυροπαθών. Για απαλλαγή από δημοτικά τέλη και τέλη άρδευσης», συμπλήρωσε, ενώ ρώτησε και για την επαναλειτουργία των σχολείων.

Ωστόσο, πέρα από τα «πιεστικά» και τα «επείγοντα» όπως τόνισε, «το κομβικό ζήτημα είναι τι θα κάνει η κυβέρνηση για να θωρακίσει τη Θεσσαλία».

«Ομολογία αποτυχίας από την κυβέρνηση»

Στη δευτερολογία του, ο Αλέξης Χαρίτσης επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός «προσπάθησε να μάς περιγράψει ότι όλα τα έχει κάνει καλά, άρα οι αγρότες ψεύδονται και είναι αχάριστοι».

«Δεν μπορεί να μιλάμε και για δίκαια αιτήματα και για το ότι η κυβέρνηση τα έκανε όλα καλά», είπε χαρακτηριστικά.

Αντίθετα, όπως είπε ο πρόεδρος της Κ.Ο της Νέας Αριστεράς, «η πραγματικότητα στη Θεσσαλία είναι πολύ διαφορετική», ενώ υπογράμμισε ότι δεν άκουσε για «ολοκληρωμένο σχέδιο» από την κυβέρνηση.

Παράλληλα, ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έρχεται στη Βουλή για να μιλήσει για τρίτη φορά για τη Θεσσαλία και τα προβλήματά της, κάνοντας λόγο για «ομολογία αποτυχίας».

«Λέτε ότι αρνούμαστε την επιστήμη, ενώ καταργήσατε την αυτοτέλεια του Εθνικού Αστεροσκοπείου, γιατί δεν σάς άρεσαν τα πορίσματα για τις πλημμύρες», είπε επίσης ο κ. Χαρίτσης.

«Τι θα γίνει με τους αγρότες στη Θεσσαλία; Θα γίνουν οι πρώτοι κλιματικοί μετανάστες της χώρας;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος της Κ.Ο της Νέας Αριστεράς.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στους «αόρατους εργαζόμενους», δηλαδή όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιχειρήσεις της Θεσσαλίας που υπέστησαν καταστροφές και πλέον δεν λειτουργούν.

Επιπλέον, ο Αλέξης Χαρίτσης κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν έδωσε σαφές χρονοδιάγραμμα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής, υπογραμμίζοντας ότι η κλιματική κρίση και η κλιματική αλαλγή δεν είναι αφηρημένες έννοιες.

Όπως σημείωσε, χρειάζεται παραγωγικό σχέδιο που θα λαμβάνει υπόψιν τα νέα κλιματικά δεδομένα σε συνάρτηση με τις ανάγκες της εθνικής οικονομίας.

Επιπλέον, ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τους πόρους του ταμείου ανάκαμψης κατάλληλα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μάλλον είχατε άλλες προτεραιότητες, άλλους θέλατε να ενισχύσετε».

Ο πρόεδρος της Κ.Ο της Νέας Αριστεράς προέκρινε τέσσερις βασικούς άξονες για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας:

  1. Δημιουργία φορέα που θα διαβουλευτεί τη όποια μελέτη για τη Θεσσαλία, με μόνιμες δομές και ορίζοντα δεκαετίας.
  2. Σχέδιο μετασχηματισμού του παραγωγικού παραδείγματος της περιοχής, καθώς ο κάμπος εδώ και χρόνια είχε δομικά προβλήματα και στηρίζονταν υπέρμετρα σε ενεργοβόρες καλλιέργειες. 
  3. Δημιουργία υποδομών και αποκατάσταση της καλλιέργειας.
  4. Βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις αποκακτάστασης ενταγμένες στον μακροχρόνιο σχεδιασμό.

Η αποκατάσταση της παραγωγής στα προ κακοκαιρίας επίπεδα δεν θα γίνει σε δύο με τρία χρόνια, υπογράμμισε ο Αλέξης Χαρίτσης, καταγγέλλοντας παράλληλα ότι βρίσκονται σε εξέλιξη πλειστηριασμοί και εκποιήσεις περιουσιών στις πληγείσσες περιοχές.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA