Μενού
mitsotakis-mpratakos
Κυριάκος Μητσοτάκης και Γιάννης Μπρατάκος | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Οι αλλαγές που συμπαρασύρουν στον τρόπο λειτουργίας του Μεγάρου Μαξίμου οι παραιτήσεις του Υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και του Υφυπουργού και Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού Γιάννη Μπρατάκου και αν αυτές θα επιφέρουν και ευρύτερες ανακατατάξεις στο κυβερνητικός σχήμα μπαίνουν εντατικότερα από σήμερα στο μικροσκόπιο του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα το κυβερνητικό έργο.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός απέφυγε χθες να δώσει οποιοδήποτε στοιχείο για τις κινήσεις του, ακόμα και να σχολιάσει τη δυσάρεστη εξέλιξη για δύο εκ των στενότερων συνεργατών του. «Τα είπα όλα στην ομιλία μου, δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο. Προχωράμε», ήταν το λακωνικό του σχόλιο στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων εξερχόμενος χθες βράδυ της Βουλής μετά την απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας με 159 «όχι». Τα βλέμματα στρέφονται στη σημερινή εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο και το εάν θα αναφερθεί δημόσια στο θέμα.

Το βέβαιο είναι ότι οι θέσεις των κυρίων Μπρατάκου και Παπασταύρου δεν μπορούν να μείνουν κενές. Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, δεν επιθυμεί να προχωρήσει βιαστικά στην αντικατάστασή τους, αλλά να ζυγίσει προηγουμένως καλύτερα τα δεδομένα. Το σενάριο που φαίνεται να αποκλείεται στην παρούσα φάση είναι ένας ευρύτερος ανασχηματισμός, καθώς εδώ και καιρό εξετάζεται με ορόσημο μετά τις ευρωεκλογές. Σε πρώτο χρόνο πιθανότερη θεωρείται η ανακατανομή αρμοδιοτήτων στα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη και η ανάληψη των καθηκόντων του Γιάννη Μπρατάκου από ένα πρόσωπο εμπιστοσύνης εκτός Μαξίμου.

Για το χαρτοφυλάκιο του κ. Μπρατάκου ακουγόταν έντονα χθες το όνομα του σημερινού Γενικού Γραμματέα της Βουλής Γιώργου Μυλωνάκη, ο οποίος είχε συνεργαστεί στενά με τον πρωθυπουργό στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ως σύμβουλος. Ακόμη βεβαίως δεν έχει ληφθεί κάποια οριστική απόφαση. Ο κ. Μυλωνάκης πάντως θεωρείται ότι μαζί με τον Διευθυντή του Γραφείου του πρωθυπουργού στη Μακεδονία Μιχάλη Μπεκίρη και τον σύμβουλό του Θανάση Νέζη, συγκαταλέγονται στα πρόσωπα που θα κληθούν να σηκώσουν περισσότερο βάρος το προσεχές διάστημα.

papastavrou
Σταύρος Παπασταύρου | Eurokinissi

Οι ρόλοι Βορίδη και Σκέρτσου

Παράλληλα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης που κατοικοεδρεύει στη Βασιλίσσης Σοφίας θα κληθεί να «μετακομίσει» στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να αναλάβει τις αρμοδιότητες του κ. Παπασταύρου για το νομοθετικό έργο, ένα αντικείμενο που γνωρίζει εξαιρετικά καλά ο ίδιος. Επιπλεον αρμοδιότητες θα αναλάβουν επίσης ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και ο Υφυπουργός στον πρωθυπουργό Θανάσης Κοντογεώργης. Άπαντες έχουν λάβει ήδη το μήνυμα ότι το επόμενο διάστημα θα χρειαστεί να βάλουν περισσότερο πλάτη. Την ίδια ώρα η συζήτηση έχει ανοίξει και για το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής στον τρόπο λειτουργίας του κυβερνητικού σχήματος και δη τη δομή του Μεγάρου Μαξίμου.

Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους και έγιναν δεκτές από τον πρωθυπουργό καθώς κρίθηκε όπως σημείωσαν κυβερνητικές πηγές ότι «η συμμετοχή τους σε μία κοινωνική εκδήλωση έστειλε το λάθος μήνυμα». Ήταν εμφανές άλλωστε από προχθές ότι η παρουσία τους σε δείπνο στο σπίτι επιχειρηματία «θόλωσε» το αφήγημα της κυβέρνησης στην εν εξελίξει συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας με αιχμή το δυστύχημα των Τεμπών και φόντο το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» για «μονταζιέρα στα Τέμπη», διευκολύνοντας τον Νίκο Ανδρουλάκη να αντιστρέψει τα πυρά που δεχόταν για ταύτιση με οικονομικά συμφέροντα.

Η επιλογή των δύο στενών συνεργατών του πρωθυπουργού προκάλεσε ενόχληση στο Μέγαρο Μαξίμου και ο αντίκτυπός της δεν πέρασε απαρατήρητος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος κατά πληροφορίες κάλεσε από χθες το πρωί σε χωριστές συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου τους κυρίους Μπρατάκο και Παπασταύρου, με τους δύο να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους, οι οποίες και ανακοινώθηκαν επισήμως λίγη ώρα πριν ο πρωθυπουργός ανέβει στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής για την ομιλία του.

Το μήνυμα Μητσοτάκη στη Βουλή

Ο πρωθυπουργός πάντως έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς τα συμφέροντα τα οποία τα τελευταία 24ωρα κυβερνητικά στελέχη κατηγορούν ότι επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της χώρας. «Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο. Στο τιμόνι του τόπου θα είναι αυτοί που τους ψηφίζουν οι πολλοί, και όχι οι λίγοι ισχυροί», είπε σε αυστηρό ύφος και υψηλούς τόνους,  υπογραμμίζοντας πως «αν κάποιοι νομίζουν ότι όλοι και όλα είναι εξαγοράσιμα είναι βαθιά νυχτωμένοι». Ο ίδιος μάλιστα προκάλεσε όποιον εκδότη ή μεγαλοεπιχειρηματία έχει πολιτικές βλέψεις να εμφανιστεί ανοιχτά στην πολιτική αρένα ο ίδιος «όχι μέσω πληρεξουσίων».

Ως προς την ουσία της συζήτησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να απευθυνθεί στην κοινωνία και τους συγγενείς των θυμάτων, ορισμένοι εκ των οποίων παρακολουθούσαν από τα θεωρεία της Βουλής, και κοιτάζοντάς τους όπως είπε στα μάτια να τους διαβεβαιώσει ότι «ουδέποτε δόθηκε οποιαδήποτε εντολή για συγκάλυψη». Απέρριψε, δε, ως μύθους – αθλιότητες και τερατουργήματα τις αιτιάσεις τις αντιπολίτευσης περί «μονταζιέρας» - «μπαζώματος» και «παραβίασης του κράτους δικαίου», κατηγορώντας τους ότι εκμεταλλεύονται μια εθνική τραγωδία για μικροκομματικά οφέλη λειτουργώντας ως «έμποροι του πόνου». Κάρφωσε, δε, σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους τον Νίκο Ανδρουλάκη ότι «μεταλλάσσει το κόμμα του σε πράσινο ΣΥΡΙΖΑ και ουρά δημοσιεύματων» και κατηγόρησε τον Στέφανο Κασσελάκη ότι με την πρότασή του για εκλογές με διεθνείς παρατηρητές επειδή αμφισβητεί το αδιάβλητο της διαδικασίας εκτός από «υπονομευτής του πολιτεύματος» είναι και «φαιδρός».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA