Μενού
Νέα Δημοκρατία
Άνδρας περνάει μπροστά από εκλογικό περίπτερο της Νέας Δημοκρατίας | AP Photos / Michael Varaklas
  • Α-
  • Α+

Αν και τα δημοσκοπικά ευρήματα για τη ΝΔ είναι ενθαρρυντικά, με τη χθεσινή δημοσκόπηση της Opinion Poll για το Action 24 να βρίσκει το  κυβερνών κόμμα στο 33,3% στην εκτίμηση ψήφου - λίγο πάνω δηλαδή από το 33,12% των ευρωεκλογών του 2019 που έχει θέσει ως πήχη ο Κυριάκος Μητσοτάκης - με εύρος ποσοστού έως το 35,5% και διεύρυνση της ψαλίδας από τον δεύτερο στις 17,5 ποσοστιαίες μονάδες, στο Μέγαρο Μαξίμου και την Πειραιώς δεν εφησυχάζουν.

Στην πραγματικότητα στην κυβέρνηση επιθυμούν μία συντριπτική νίκη, που θα μεταφραστεί πολιτικά σε ανανέωση της ισχυρής εντολής που έλαβε η Νέα Δημοκρατία στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου και θα αποστομώσει τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης που ταυτίζουν τις επικείμενες ευρωεκλογές με ένα «δημοψήφισμα» κατά της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού προσωπικά.

Και εκτιμώντας ότι υπάρχει δυνατότητα μεγαλύτερων εισροών τόσο από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων όσο και από το χώρο του κέντρου, στον οποίο δηλώνει άλλωστε ότι ανήκει η μεγάλη πλειοψηφία όσων υποστηρίζουν ότι δεν έχουν καταλήξει ακόμα ποιο κόμμα θα ψηφίσουν στις 9 Ιουνίου, βάζουν στο «μικροσκόπιο» αυτά τα δύο κοινά.

Στα ραντάρ της ΝΔ αναποφάσιστοι και κεντρώοι

Η στρατηγική για την προσέλκυσή τους εστιάζεται στην ανάδειξη των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης της ΝΔ για την πολυεπίπεδη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και τη σύγκλιση της Ελλάδας με την Ευρώπη σε όλα τα πεδία, σε συνδυασμό με την αποτύπωση των μεγάλων διλημμάτων για την Ε.Ε την επόμενη μέρα και της καταλληλότερης παράταξης να διαπραγματευτεί προς όφελος των Ελλήνων.

Σε αυτό το πλαίσιο το κυβερνητικό επιτελείο θέτει ψηλά στην ατζέντα την επιστολή του Πρωθυπουργού προς την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για την αντιμετώπιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο των αθέμιτων πρακτικών των πολυεθνικών εταιριών να τιμολογούν διαφορετικά το ίδιο προϊόν μεταξύ χωρών κρατών - μελών της Ε.Ε εκμεταλλευόμενες τους γεωγραφικούς εφοδιαστικούς περιορισμούς που εντέλει βάζουν «καπέλο» 14 δις στους ευρωπαίους πολίτες, διογκώνοντας το πρόβλημα της ακρίβειας για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Επιπλέον, αναγνωρίζοντας ότι η ακρίβεια παραμένει ο νούμερο ένα πονοκέφαλος των πολιτών, ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει ήδη ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να παρέμβει και στις εταιρίες που αλλάζουν συσκευασίες για λιγότερο προϊόν, ώστε να το γνωρίζει ο καταναλωτής τι ακριβώς πληρώνει.

«Να θυμηθούμε ποια κυβέρνηση και ποιο κόμμα απέδειξε έμπρακτα ότι ξέρει να εργάζεται στην Ευρώπη προς όφελος των Ελλήνων πολιτών, να διεκδικεί χωρίς να φωνασκεί και να φέρνει έμπρακτα αποτελέσματα χωρίς να λαϊκίζει», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη, όπου επικεντρώθηκε στην έναρξη λειτουργίας του ΜΕΤΡΟ της πόλης από το Νοέμβριο και την έναρξη των δρομολογίων 17 εκ των 110 ηλεκτροκίνητων λεωφορείων του ΟΑΣΘ.

Πίεση στην πίεση της δεξιάς των «ψευτοπατριωτών»

Παράλληλα, στα «ραντάρ» της κυβέρνησης βρίσκονται και οι πολίτες που λοξοκοιτάζουν σε κόμματα δεξιότερα της ΝΔ με στόχο να εκπέμψουν μήνυμα δυσαρέσκειας για συγκεκριμένες κυβερνητικές επιλογές.

Εξ ού και ο Πρωθυπουργός μιλάει για «πατριώτες του καναπέ» και υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει «χριστιανόμετρο», εκτοξεύοντας πυρά για πολιτική «telemarketing» και αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις κινήσεις που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ για τη δραστική ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας.

«Οι Έλληνες να ξεχωρίσουν τους αληθινούς πατριώτες του έργου και του αποτελέσματος από τους ψευτοπατριώτες του γλυκού νερού και τους εμπόρους των εθνικών αισθημάτων», επισήμανε χθες από τη Θεσσαλονίκη μιλώντας 49η τακτική γενική συνέλευση του ΣΕΒΕ.

Τροχιοδεικτικά πυρά στη Βόρεια Μακεδονία

Αναγνωρίζοντας, δε, ότι οι προκλήσεις της νέας ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας για την ονομασία που συμφωνήθηκε να χρησιμοποιεί έναντι όλων με τη Συμφωνία των Πρεσπών και αναγνωρίστηκε από το Σύνταγμά της, συνιστά μία άγνωστη μεταβλητή για την κάλπη της 9ης Ιουνίου, ο Πρωθυπουργός φροντίζει αφενός να καθιστά ξεκάθαρη τη θέση της Ελλάδας έναντι της γείτονος, αφετέρου να αποδομεί τη ρητορική και τις πρακτικές που χρησιμοποιούνται τόσο εκ δεξιών του όσο και εξ αριστερών του, για να καταδείξει ότι η αποτελεσματική εξωτερική πολιτική απαιτεί νηφαλιότητα, ψυχραιμία και ειλικρίνεια.

Δεν είναι τυχαίο ότι επανήλθε στο θέμα χθες από τη Θεσσαλονίκη και τη συνέλευση του ΣΕΒΕ. Μιλώντας για  παράνομη και προκλητική» στάση των Σκοπίων, την οποία η Ελλάδα απορρίπτει και τονίζοντας ότι «το γειτονικό κράτος οφείλει να αντιληφθεί ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη και την πρόοδο περνά και από τη χώρα μας και εκεί μπορεί να σταματήσει».

Υπενθύμισε καρφώνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι η ΝΔ καταψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών επειδή «παραχωρούσε μακεδονική εθνότητα και γλώσσα στους γείτονές μας, ναρκοθετώντας έτσι το μέλλον» και έκανε λόγο για «ανιστόρητους εντός των συνόρων» οι οποίοι πρέπει να καταλάβουν (σ.σ. ο ΣΥΡΙΖΑ) ότι «η πατρίδα δεν μπορεί να παραιτείται από τα όπλα της».

Σήμερα ο Πρωθυπουργός θα περιοδεύσει στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα θα επισκεφθεί το Βελβεντό, τα Σέρβια και την Κοζάνη, ενώ το απόγευμα θα μεταβεί στη Φλώρινα και εν συνεχεία στην Καστοριά. Και από εκεί πρόκειται να θέσει το διακύβευμα των ευρωεκλογών και να προχωρήσει στη σύγκριση μεταξύ εύκολων λόγων και πράξεων – αοριστολογιών και συγκεκριμένων σχεδίων, καλώντας τους πολίτες να εμπιστευθούν τη ΝΔ για να διαπραγματευτεί προς όφελός τους στην Ευρώπη την επόμενη μέρα και να συνεχίσει στο εσωτερικό με ταχύτητα και τόλμη τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες δεσμεύτηκε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA