Μενού
ypourgiko.jpg
Στιγμιότυπο από πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο. | EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Στην «επιχείρηση» μεταρρυθμίσεις είναι αποφασισμένοι να επιμείνουν εμφατικά και το 2024 ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, αποδεικνύοντας εμπράκτως και τη συνέπειά τους απέναντι στη δέσμευση για μεγαλύτερη «τόλμη και ταχύτητα».

Εξ ού και υπό το σύνθημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για «ορμητικό κύμα αλλαγών» το νέο έτος, εντός του μήνα και μετά το Υπουργικό Συμβούλιο της 10ης Ιανουαρίου, θα προωθηθούν προς ψήφιση τα τρία εμβληματικά νομοσχέδια για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες και την επιστολική ψήφο στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Τα 3 πρώτα εμβληματικά νομοσχέδια του 2024

Οι μείζονες αλλαγές βεβαίως πάντα αντιμετωπίζουν και αντιστάσεις αλλά το Μέγαρο Μαξίμου είναι αποφασισμένο να προχωρήσει πατώντας «γκάζι», επιμένοντας στα οφέλη για τη χώρα. Έναν επιπλέον κρίκο στη σύνθεση του παζλ του «πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού» για τον οποίο έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός, αλλά και ένα κρίσιμο crash test για τα κόμματα της αντιπολίτευσης και δη για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αποτελεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για τη λειτουργία παραρτημάτων ξένων Πανεπιστημίων στην Ελλάδα που θα εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή επίσης τον Ιανουάριο. Και αυτή η «μάχη» θα ανοίξει περαιτέρω τον πολιτικό διάλογο, καθώς ενόψει της Αναθεώρησης του Συντάγματος το 2025, η ΝΔ επιδιώκει να λειτουργήσει ως προάγγελος της αναθεώρησης του άρθρου 16 για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

Οι, δε, αλλαγές στη δικαιοσύνη για την ταχύτερη απονομής της, με τον περιορισμό των αναβολών, την αυστηροποίηση των ποινών και την πραγματική έκτισή τους, προκαλεί ήδη αντιδράσεις στον νομικό κόσμο. «Να συζητήσουμε λεπτομέρειες του νομοθετήματος. Είναι άλλο πράγμα, όμως, να μη βλέπεις το δάσος, το οποίο τι λέει; Ότι για πολλές δεκαετίες η χώρα αυτή ταλαιπωρεί τους πολίτες και δεν αποδίδει, όπως θα έπρεπε, δικαιοσύνη σε πολύ σοβαρές πράξεις. Εμείς, λοιπόν, βλέπουμε το δάσος. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε και να υπερασπιζόμαστε αυτό το νομοσχέδιο μέχρι την ψήφισή του. Και το κυριότερο μετά την ψήφισή του για την εφαρμογή του», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στον ΑΝΤ1, δίνοντας τον τόνο.

Παράλληλα, η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη θέσπιση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές - περί τα τέλη Ιανουαρίου - είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσει για την κυβέρνηση ως πρόκληση απέναντι σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις ώστε να αποδείξουν στην πράξη ποιος είναι πραγματικά «προοδευτικός και εκσυγχρονιστής» δια της συμφωνίας ή μη για την επέκταση του μέτρου στις εθνικές εκλογές, για την εφαρμογή του οποίου εκεί απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών. Για το κυβερνητικό επιτελείο πάντως συνιστά μία ιστορική ρύθμιση ενίσχυσης της Δημοκρατίας με ισχυρό ταυτόχρονα κοινωνικό αποτύπωμα.

Δια της ψήφισης των εν λόγω νομοσχεδίων πάντως η κυβέρνηση στοχεύει στην ενίσχυση της δυναμικής της και της απόδειξης της συνέπειας προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών πράξεων και κατά τη 2η θητεία της.

Αθλητική βία - σύγκρουση με παθογένειες δεκαετιών

Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει επίσης έτοιμος να συγκρουστεί με «ριζωμένες παθογένειες». Σε αυτό το πλαίσιο συγκαταλέγεται και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αθλητισμού με τα 7 επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση της λεγόμενης οπαδικής βίας, που επίσης θα εγκριθούν από τη Βουλή εντός του τρέχοντος μήνα, ώστε – εφόσον οι ΠΑΕ συμμορφωθούν με τους κανόνες για τις κάμερες και την ηλεκτρονική είσοδο διά ταυτοπροσωπίας – να ανοίξουν τα γήπεδα με ασφάλεια στις 12 Φεβρουαρίου. Μαζί θα γίνει νόμος τους κράτους και το αυτοματοποιημένο πλαίσιο ποινών.

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών

Υπάρχουν βεβαίως και νομοσχέδια τα οποία εγείρουν αντιδράσεις και στο εσωτερικό της ΝΔ καθώς και στην εκκλησία, όπως αυτό για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών που πιθανόν να έρθει προς ψήφιση και πριν τις ευρωεκλογές. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση ακούει όλες τις απόψεις με σεβασμό, αλλά «Δεν νομοθετεί η Εκκλησία, η Ελληνική Δημοκρατία έχει την εκτελεστική εξουσία, έχει τη νομοθετική και έχει, προφανώς, και την δικαστική εξουσία», ενώ για το Μέγαρο Μαξίμου πρόκειται για σημαντικό ζήτημα δικαιωμάτων. ««Ψυχολογικά προβλήματα μπορούν να έχουν τα παιδιά όταν αντιμετωπίζονται ως παιδιά β' κατηγορίας, ή όταν πηγαίνουν στο σχολείο και αντιμετωπίζονται διαφορετικά, πρέπει να δούμε τα δικαιώματα αυτών των παιδιών», ανέφερε ο Διευθυντής του Γραφείου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας (ΣΚΑΪ), απαντώντας στις επικρίσεις.

Μόνιμη ενίσχυση των εισοδημάτων το «αντίδοτο» στην ακρίβεια

Ταυτόχρονα με τις μεταρρυθμίσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει και το 2024 προσηλωμένος στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και την αντιμετώπιση της ακρίβειας, που παραμένει το νούμερο ένα πρόβλημα των νοικοκυριών και δη των πιο ευάλωτων. Και επιμένει στη λογική της μόνιμης ενίσχυσης των εισοδημάτων ως μοναδικής ουσιαστικής λύσης του προβλήματος. «όπλα» στη φαρέτρα του για το νέο έτος αποτελούν οι αυξήσεις στους μισθούς του δημοσίου και τις συντάξεις, καθώς και το ξεπάγωμα των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα, ενώ επίκειται και η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Ο τελευταίος μήνας πάντως ανέδειξε και ένα ακόμα πεδίο στο οποίο η κυβέρνηση θα κληθεί να δώσει μία σκληρή μάχη. Αυτό της ασφάλειας, όπου δρομολογούνται νέες παρεμβάσεις. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA