Μενού
xrimata
Χρήματα | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Την 1η Απριλίου αναμένεται να έχουμε μια νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό, με πιθανότερο σενάριο να είναι μια αύξηση τουλάχιστον κατά 5,2%, είπε στην ΕΡΤ ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς, ο οποίος αναφέρθηκε στις τριετίες.

Όταν λέμε εισαγωγικό κατώτατο μισθό, διευκρίνισε, εννοούμε αυτόν που είναι για 0 τριετίες. Αυτός σήμερα είναι στα 780 ευρώ μεικτά και θα πάει, αν έχουμε αύξηση 5,2%, στα 821 μεικτά, δηλαδή καθαρά θα πάει από τα 670 ευρώ, στα 700 ευρώ. Πάνω σε αυτόν μπαίνουνε και οι τριετίες, οι οποίες παράλληλα πάγωσαν από προχθές.

Τριετίες: Πώς διαμορφώνεται ο κατώτατος μισθός

  • Με μία τριετία σήμερα είναι 858 μεικτά ο μισθός και θα γίνει 902,6 ευρώ με την 5,2% αύξηση.
  • Με δύο τριετίες από τα 936 μεικτά ο μισθός πάει στα 984,6 ευρώ μεικτά.
  • Με τρεις τριετίες ο μισθός από τα 1.014 ευρώ μεικτά πάει στα 1066,7 ευρώ μεικτά.

Από την 1/1/2024 ξεκίνησε να τρέχει ξανά και η πολυετία, που ήταν παγωμένη από τον Φεβρουάριο του 2012. Αυτό σημαίνει ότι πλέον μετράει η προϋπηρεσία, κι ανάλογα καθένας που πιάνει την επόμενη τριετία θα βλέπει και μια αύξηση.

Ανεβαίνουν 24 επιδόματα με την αύξηση του κατώτατου μισθού

Ο κατώτατος μισθός συμπαρασύρει και άλλα 24 επιδόματα από αυτά που επιμερίζονται, τα οποία έχουν ως ποσό αναφοράς ποσοστιαία ένα μέρος επί του κατώτατου μισθού. Άρα όταν ανεβαίνει αυτός, ανεβαίνουν και τα επιδόματα.

Πιο εμβληματικά είναι το επίδομα ανεργίας και το επίδομα μητρότητας, το οποίο τώρα πια είναι 780 ευρώ και αυτό και στις αυτοαπασχολούμενες.

Τι αλλάζει στην εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων

Σχετικά με τους συνταξιούχους που δεν πήρανε αύξηση, είπε ότι υπάρχουν περίπου 550.000 οι οποίοι έχουν ακόμα τόσο μεγάλη προσωπική διαφορά που δεν βλέπουν αύξηση. Όμως υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι δεν είχανε προσωπική διαφορά αλλά δεν είδαν αύξηση, λόγω της εισφοράς αλληλεγγύης.

Η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων που ισχύει από το 2010 είναι ο τελευταίος μνημονιακός νόμος που υπάρχει και ισχύει από το πρώτο ευρώ πάνω από 1.400 μεικτά.
Έως σήμερα επιβάλλεται σε κύριες συντάξεις άνω των 1.400 μεικτά και σε επικουρικές πάνω από 300 ευρώ μεικτά από το πρώτο ευρώ.

  • Από 3% έως 14% στις κύριες συντάξεις
  • Από 3% έως 10% στις επικουρικές συντάξεις
  • Αφορά 750.000 συνταξιούχους

Η κυβέρνηση συζητάει, διευκρίνισε ο κ. Τσουκαλάς, κάποια μοντέλα που ενδεχομένως να έρθουν να μειώσουν την ποινή που υπάρχει σήμερα. Αλλαγές που εξετάζονται είναι:

  1. Να μην επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ αλλά κλιμακωτά
  2. Να μειωθούν οι συντελεστές της εισφοράς ώστε να μην υπάρχει διπλασιασμός από το πρώτο στο δεύτερο κλιμάκιο
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA