Μενού
erdogan
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Μετά από μήνες ήρεμων νερών στο Αιγαίο και με το χρόνο για το νέο τετ α τετ Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν περί τις 13 Μαΐου στην Άγκυρα να μετράει αντίστροφα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εισήλθαν τελευταίως σε φάση «ηλεκτρισμού» με την Τουρκία να επανέρχεται στις λεκτικές κορώνες. Αφορμή η απόφαση της χώρας μας για τη δημιουργία δύο θαλάσσιων πάρκων σε Αιγαίο και Ιόνιο, την οποία επανέλαβε ο Πρωθυπουργός από τη Διάσκεψη για τους Ωκεανούς στην Αθήνα, ώστε απέναντι στην τουρκική θεωρία περί «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο σχεδιασμός της Ελλάδας δεν αλλάζει μπροστά σε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις.

Τους τόνους ανέβασε χθες ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ της γείτονος, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η επικείμενη ενέργεια της Ελλάδας «σαμποτάρει» τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών και καλώντας τη χώρα μας να μην εγκαταλείψει το δρόμο της διπλωματίας διαμήνυσε ότι η «η Τουρκία δε θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση οποιαδήποτε προσέγγιση για την ανακήρυξη αυτού του Θαλάσσιου Πάρκου».

«Προσπάθεια καταφυγής στον εθνικισμό από την Άγκυρα»

Η ελληνική πλευρά επιλέγει την τακτική των χαμηλών τόνων κρίνοντας ότι πρόκειται για μία φόρτιση «ελεγχόμενη». Οι αναλυτές εξάλλου αποδίδουν τη ρητορική έξαρση της τουρκικής ηγεσίας στην αποδυνάμωση του Ταγίπ Ερντογάν μετά τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία και διακρίνουν μία προσπάθεια καταφυγής στον εθνικισμό για εσωτερική κατανάλωση. Η ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο, ξεκαθαρίζει, ωστόσο, σε όλους τους τόνους ότι «δεν υπάρχει καμία διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Η Αθήνα θεωρεί ότι με την κλιματική κρίση να δείχνει τα δόντια της παγκοσμίως και τη χώρα μας να έχει αποδείξει επανειλημμένα και εμπράκτως ότι κινείται με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, είναι σαφές σε συμμάχους και εταίρους ότι τα Θαλάσσια Πάρκα εμπίπτουν ξεκάθαρα στο πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος και ταυτοχρόνως στα αναφαίρετα δικαιώματα της Ελλάδας. Συνεπώς, δεν έχει λόγο να μπει σε ένα αιχμηρό μπρα ντε φερ, που θα τορπιλίσει την προσπάθεια εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την υφιστάμενη νηνεμία στο πεδίο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ρητορικές εξάρσεις μένουν και αναπάντητες. Τον τόνο έδωσε χθες ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, που μιλώντας στον ΣΚΑΪ χαρακτήρισε τις τουρκικές αιτιάσεις «απαράδεκτες» και αβάσιμες. «Με αυτούς τους μαξιμαλισμούς η Τουρκία αυτοαναιρείται και πρέπει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα έχει συγκεκριμένα δικαιώματα στο Αιγαίο που προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο», τόνισε χαρακτηριστικά. Προκειμένου, δε, να καταστήσει σαφές ότι οι τουρκικές αιτιάσεις στερούνται σοβαρότητας πρόσθεσε: «δηλαδή στους Αντίπαξους όταν θα ψαρεύουμε θα πρέπει να τηλεφωνήσω στον Τούρκο Πρέσβη να τον ρωτήσω αν θα πρέπει να ψαρέψω εκτός 6 μιλίων. Είναι μία περιβαλλοντική πρωτοβουλία. Αλίμονο αν θέλουμε άδεια Τουρκία για να προστατέψουμε το περιβάλλον των Κυκλάδων».

Λίγες ώρες αργότερα από το βήμα του πρώτου Συνεδρίου Θαλάσσιας Ασφάλειας ο κ. Δένδιας υπογράμμισε με νόημα ότι «στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχει ένας τουρκικός αναθεωρητισμός, ο οποίος δε δέχεται την UNCLΟS ως κανόνα επιλύσεως της διαφοράς με την Ελλάδα, αλλά γενικά ως κανόνα επίλυσης των διεθνών διαφορών. Θεωρεί ότι μπορεί να δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή ένα sui generis δίκαιο, το οποίο να υπηρετεί τα συμφέροντά της». Σημείωσε, δε, πως αν η Τουρκία συμφωνούσε να συνυπογράψει την UNCLΟS θα επιλυόταν το 95% της διαφοράς μας με την Τουρκία διά μιας.

Δε ρίχνει «λάδι στη φωτιά» η Αθήνα

Η Αθήνα πάντως πέραν της υπεράσπισης των δικαίων της αποφεύγει να ρίξει λάδι στη φωτιά που ανάβουν Τούρκοι αξιωματούχοι και για έναν επιπρόσθετο λόγο. Το γεγονός ότι την προσεχή Δευτέρα καταφθάνει στην Αθήνα η τουρκική αποστολή για το νέο γύρο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ενώ στις 26 Απριλίου έχει προγραμματιστεί η συνάντηση για τη θετική ατζέντα στην Κωνσταντινούπολη. Και με δεδομένο ότι ακόμα δεν έχει τεθεί επί τάπητος το διαχρονικό «αγκάθι» της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, η εμπέδωση του κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης είναι σημαντική για τον περαιτέρω διάλογο.

Η Τουρκία εξάλλου έλαβε χθες σαφή μηνύματα και από τις Βρυξέλλες. Δεν είναι τυχαίο ότι στο κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφορικά με τις σχέσεις Ε.Ε - Τουρκίας υιοθετήθηκε η παράγραφος σύμφωνα με την οποία η ανάπτυξη μιας σχέσης συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία συνοδεύεται από σταδιακό, αναλογικό και «αναστρέψιμο» τρόπο βάσει των προηγούμενων συμπερασμάτων και ανάλογα με τη δική της εποικοδομητική στάση. Αφετέρου, υπάρχει ρητή αναφορά στη σημασία που αποδίδει η Ε.Ε στην επανέναρξη και την πρόοδο των συνομιλιών για τη διευθέτηση του Κυπριακού για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ - Τουρκίας.

Την ικανοποίησή του για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής εξέφρασε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος. «Αναγνωρίζουν ότι μπορεί οι σχέσεις Ε.Ε - Τουρκίας να προοδεύσουν αλλά πάντα στα πλαίσια των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού συμβουλίου  που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια. Σε απόλυτη συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία εκφράζω την ικανοποίηση μου για τη  ρητή αναφορά που συνδέει την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων με το Κυπριακό στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας που καθορίζουν το μόνο πλαίσιο βάσει του οποίου μπορεί να επιλυθεί το Κυπριακό ζήτημα», δήλωσε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA