Μενού
kyriakos-mitsotakis
Κυριάκος Μητσοτάκης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Οι τελευταίες ημέρες του Φεβρουαρίου έχουν κυκλωθεί σύμφωνα με πληροφορίες στο ημερολόγιο του Μεγάρου Μαξίμου για την ψήφιση του νομοσχεδίου που θα θεσπίζει τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία, καθώς μετά την έναρξη της επίσημης δημόσιας συζήτησης αύριο από τον Πρωθυπουργό στην ΕΡΤ το «εύλογο χρονικό διάστημα» εντός του οποίου πρέπει οι ρυθμίσεις να πάρουν σάρκα και οστά δεν μπορεί να είναι μακρύ.

Σε αυτό το δίμηνο η κυβέρνηση θα επιδιώξει να εξηγήσει ψύχραιμα και αναλυτικά τη στόχευση του συγκεκριμένου νόμου, να διαχωρίσει τις έννοιες που μπορεί να προκαλούν σύγχυση, να περιγράψει τι ισχύει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και να ακούσει και να επεξεργαστεί προτάσεις και επιφυλάξεις από φορείς και πολιτικές δυνάμεις, ώστε να καταλήξει στο βέλτιστο δυνατό περιεχόμενο ρυθμίσεων, το οποίο όπως τονίζεται επιδιώκεται να έχει «παιδοκεντρική προσέγγιση» για να επιλύσει ένα «υπαρκτό κοινωνικό πρόβλημα» για τα παιδιά ομόφυλων ζευγαριών τα δικαιώματά των οποίων δεν προστατεύονται επαρκώς.

Υιοθεσία ναι - Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή όχι - Στο επίκεντρο τα παιδιά

Στο πλαίσιο της νομοθετικής πρωτοβουλίας που αναμένεται να περιγράψει αύριο ο Πρωθυπουργός, θα ξεκαθαρίσει ότι το δικαίωμα τεκνοθεσίας στα ομόφυλα ζευγάρια θα προβλέπει τη δυνατότητα υιοθεσίας από ίδρυμα που έχουν σήμερα μία γυναίκα ή ένας άνδρας μόνος, όχι όμως και τη δυνατότητα χρήσης των μεθόδων ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, στις οποίες συγκαταλέγεται η παρένθετη μητρότητα.

Για παράδειγμα στην περίπτωση ομόφυλου ζευγαριού που ο ένας/ μία εκ των δύο έχει υιοθετήσει ένα παιδί θα επιτρέπεται η αναγνώρισή του και από τους δύο συζύγους, ώστε αν ο μη γένοιτο συμβεί οτιδήποτε στον έναν, η φροντίδα του παιδιού να μην καταλήξει σε ίδρυμα είτε σε κάποιος συγγενείς τους οποίους δεν γνωρίζει. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ίδιο θα ισχύσει και για τα παιδιά που έχουν αποκτηθεί βιολογικά πριν από τον πολιτικό γάμο.

Όπως το συνόψισε πάντως χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στόχος της κυβέρνησης είναι «σε ζητήματα δικαιωμάτων η συζήτηση να είναι ουσιαστική. Χωρίς κραυγές, χωρίς λογικές “μαύρο - άσπρο”, με επεξήγηση και επιχειρηματολογία».

Ξεκινάει το πολιτικό «μασάζ» στη ΝΔ - Συστάσεις για αποφυγή «κραυγών»

Οι ήπιοι τόνοι στην έκφραση της διαφωνίας τους, μακριά από αφορισμούς και προσβλητικές δηλώσεις, έχει ζητηθεί κατά πληροφορίες και από τους γαλάζιους βουλευτές, οι οποίοι έχουν ήδη διατυπώσει ανοιχτά και κάθετα τη διαφωνία τους με τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ανάγοντάς τη σε ζήτημα αξιακό και ταυτοτικό.

Το λεγόμενο «μασάζ» στους διαφωνούντες εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ εξάλλου έχει ήδη ξεκινήσει με επικεφαλής τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκο και τη Γραμματέα του κόμματος Μαρία Συρεγγέλα, καθώς εκτιμάται ότι οι βουλευτές της πλειοψηφίας που αντιτίθενται στο νομοσχέδιο είναι πολλοί περισσότεροι από εκείνους που έχουν ξεκαθαρίσει εξ αρχής τη θέση τους. Πιθανόν κατά κάποιους υπολογισμούς να αγγίζουν και περί το 1/3 της Κ.Ο της ΝΔ. Και με δεδομένο ότι η εξαίρεση της ψήφισης του εν λόγω νομοσχεδίου από την κομματική πειθαρχία απελευθερώνει επιτρέποντας είτε την καταψήφιση είτε την αποχή από την επίμαχη ψηφοφορία, είναι σημαντικό οι «διαρροές» να ελαχιστοποιηθούν.

Στο «μικροσκόπιο» προς κάμψη των ενστάσεων ή των επιφυλάξεων μπαίνουν σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι νεοεκλεγέντες βουλευτές και όσοι δεν είναι κατηγορηματικά αντίθετοι στις προωθούμενες ρυθμίσεις και τη φιλοσοφία του, συνεπώς θεωρείται ότι με την επεξήγηση του περιεχομένου των διατάξεων θα πειστούν να πουν το ναι.

Οι «γαλάζιοι» διαφωνούντες

Κάθετα αντίθετος έχει δηλώσει ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Επίσης αρνητικά έχουν τοποθετηθεί δημοσίως οι βουλευτές: Θάνος Πλεύρης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Ανδρέας Κατσανιώτης, Κώστας Καραγκούνης, Νότης Μηταράκης και Άννα Καραμανλή. Πιθανόν στο «μπλοκ» των γαλάζιων διαφωνούντων να ενταχθεί και ο Μακάριος Λαζαρίδης που διατηρεί επιφυλάξεις για το ζήτημα της τεκνοθεσίας, ενώ ερωτηματικό παραμένει η στάση του Δημήτρη Μαρκόπουλου.

Τι θα γίνει (;) με τον Μάκη Βορίδη

Η ψήφος κατά συνείδηση πάντως λέγεται ότι θα αφορά μόνο τους βουλευτές και δεν θα ισχύσει για τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Αυτό σημαίνει πως «όχι» υπουργού θα μεταφραστεί αυτομάτως και στην παραίτησή του από το αξίωμα που κατέχει. Εξ ού και τίθεται ερωτηματικό ως προς το μέλλον του Υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη στο κυβερνητικό σχήμα, δεδομένου ότι ο ίδιος έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, όντας προφανώς έτοιμος να βγει και από τον κλειστό κύκλο του Μεγάρου Μαξίμου. Αντιθέτως, προς το «ναι» φέρεται να προσανατολίζεται ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, που τηρούσε στάση αναμονής μέχρι να αποσαφηνιστεί το ζήτημα της τεκνοθεσίας.

Η ομάδα της «πειθούς»  

Το μείζον για την κυβέρνηση πάντως είναι να επικοινωνηθούν οι διατάξεις σωστά στην κοινωνία. Γι’ αυτό και έχει ήδη σχηματιστεί η ομάδα που θα αναλάβει το έργο υπεράσπισης του νομοσχεδίου. Στην κεφαλή αυτής βρίσκεται ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος που πιθανότατα θα είναι και ο εισηγητής του στη Βουλή. Την ομάδα συμπληρώνουν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής Σοφία Ζαχαράκη και η Υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου.

Η εκκλησία

Απέναντι στην κυβέρνηση είναι βέβαιο ότι θα βρεθεί και η εκκλησία. Ήδη αρκετοί Μητροπολίτες βρίσκονται στα «κάγκελα». Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν νομοθετεί η εκκλησία. Με σεβασμό όμως στο ρόλο της θα υπάρξει τις προσεχείς ημέρες επικοινωνία του Μεγάρου Μαξίμου με την Αρχιεπισκοπή, με στόχο την πλήρη ενημέρωση των μελών της Ιεραρχίας για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και με στόχο έναν ήρεμο διάλογο, στο πνεύμα και των πρόσφατων δηλώσεων του Αρχιεπισκόπου που διατύπωσε μεν τη διαφωνία του αλλά με σεβασμό στον άνθρωπο. Ουδείς, δε, μπορεί να αποκλείσει μία συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μακαριότατο εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA