Μενού
kiriakos mitsotakis india
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ινδία | Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού
  • Α-
  • Α+

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Ινδό ομόλογό του Ναρέντρα Μόντι στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στο Νέο Δελχί. Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι, έφτασε στο Rashtrapati Bhavan όπου τον υποδέχτηκε ο Ινδός ομόλογός του. Εν συνεχεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Μαχάτμα Γκάντι και άφησε το δικό του μήνυμα στο βιβλίο επισκεπτών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στις δηλώσεις του: «Είναι μεγάλη χαρά να βρίσκομαι εδώ για πρώτη φορά στην επίσημη ιδιότητά μου ως πρωθυπουργός. Πριν 16 χρόνια ήρθε ο προηγούμενος Έλληνας πρωθυπουργός. Μαζί με τον Ναρέντρα Μόντι ενισχύουμε τις διμερείς μας σχέσεις. Αναβαθμίζονται οι σχέσεις μας σε στρατηγικό επίπεδο και ήδη βρίσκεται σε εφαρμογή η απόφαση που υπογράψαμε στην Αθήνα. Στρατηγική συνεργασία στην άμυνα, στην κυβερνοασφάλεια, στην γεωργία και σε άλλους τομείς. Βρισκόμαστε κοντά με κοινές αξίες που γεφυρώνουν τους λαούς μεταξύ τους. Μοιραζόμαστε το διεθνές δίκαιο και την διεθνή σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας.

Συναντώνται σήμερα η νεότερη δημοκρατία με την πολυπληθέστερη. Να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την συνεργασία μας. Ο κ. Μόντι ένας πραγματικός φίλος και πραγματικός ηγέτης. Οι σχέσεις μας με την Ινδία θα ενισχυθούν. Η εταιρική σχέση ξεκίνησε με μνημόνιο συνεργασίας στην άμυνα και στη γεωργία και σύντομα οριστικοποιείται το σύμφωνο για τη νόμιμη μετανάστευση». 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι οι προοπτικές συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Ινδία μέσω του οικονομικού διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC) είναι σημαντικές και τόνισε χαρακτηριστικά: «εάν κοιτάξετε τον χάρτη θα αντιληφθείτε ότι η Ελλάδα είναι η φυσική πύλη της Ινδίας προς την Ευρώπη. Για να επιτευχθεί όμως συνεργασία σε αυτή την γεωγραφική ζώνη θα χρειαστεί να εμπεδωθεί ειρήνη και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε εξάλλου ότι η αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων παγκοσμίως απαιτεί συλλογική δράση και συνεργασία: «Η Ινδία είναι πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή του Ινδικού - Ειρηνικού ωκεανού, αντίστοιχα η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό φέρνει τις χώρες μας πιο κοντά».

«Εστιάζουμε στην προαγωγή των οικονομικών μας δεσμών. Έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στα logistics, στη ναυτιλία, στις υποδομές και θέλουμε να μάθουμε από το ινδικό θαύμα της πληροφορικής. Οι αμοιβαίες επενδύσεις θα επισφραγίσουν όλες τις συμφωνίες μας. Η Ινδία αρχίζει να επενδύει στην Ελλάδα» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Μόντι: «Ιστορία βαθέων διαπολιτισμικών σχέσεων»

Νωρίτερα, ο κ. Μόντι καλωσόρισε τον Έλληνα πρωθυπουργό και έκανε λόγο για διπλασιασμό του εμπορίου και για την ιδιαίτερη σημασία της ναυτιλίας ενώ υπογράμμισε ότι συζητήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας, η κυβερνοασφάλεια, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Η Ελλάδα και η Ινδία έχουν τις ίδιες ανησυχίες και τις ίδιες προτεραιότητες, φίλοι και αρχαίοι μεγαλοπρεπείς λαοί έχουμε ιστορία βαθέων διαπολιτισμικών σχέσεων», είπε ακόμη ο Ναρέντρα Μόντι και πρόσθεσε:

«Γιορτάζοντας την 75η επέτειο διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας και Ινδίας δίνεται η ευκαιρία να προβληθεί σε παγκόσμιο επίπεδο η συνεργασία μας. Καλωσορίζουμε την Ελλάδα και τον θετικό της ρόλο στον Ινδικό -Ειρηνικό Ωκεανό ενώ ενδυναμώνεται η ανατολική πλευρά της Μεσογείου με τον οικονομικό διάδρομο Ινδίας - Μέσης Ανατολής. Η Ελλάδα θα αποτελέσει σημαίνοντα εταίρο σε αυτήν την πρωτοβουλία».

Το απόγευμα της Τετάρτης (21/02) ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με την ΕΡΤ, θα είναι ο βασικός ομιλητής σε πολυμερή διάσκεψη στο Νέο Δελχί με θέμα τις γεωπολιτικές εξελίξεις και την οικονομία, ενώ αύριο αναμένεται να επισκεφθεί τη Βομβάη, όπου προγραμματίζονταιι επιχειρηματικές συναντήσεις και ομιλία στο ελληνο – ινδικό επιχειρηματικό φόρουμ.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA