Μενού
mitsotakis india
Eπίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ινδία | Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού
  • Α-
  • Α+

Τη σημασία της στρατηγικής σχέσης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ινδία υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωση του κατά την επίσημη υποδοχή του από τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, στο Νέο Δελχί.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι οι δύο ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, τη στρατηγική διμερή συνεργασία, την προώθηση των οικονομικών μας δεσμών, αλλά θα έχουν και πολιτικές διαβουλεύσεις.

Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι, ο πρωθυπουργός έφτασε στο Rashtrapati Bhavan όπου τον υποδέχτηκε ο ομόλογός του Ναρέντρα Μόντι.

Εν συνεχεία, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Μαχάτμα Γκάντι και άφησε το δικό του μήνυμα στο βιβλίο επισκεπτών.

mitsotakis india
O Kυριάκος Μητσοτάκης στο μνημείο του Γκάντι στην Ινδία | Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Αναλυτικά ο πρωθυπουργός ανέφερε κατά την έναρξη της επίσκεψης του στην Ινδία:

«Είναι πραγματική τιμή να βρίσκομαι στην Ινδία σε επίσημη επίσκεψη, ανταποδίδοντας την επίσκεψη του Ινδού Πρωθυπουργού στην Ελλάδα πριν από λίγους μήνες.

Για την Ελλάδα η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας έχει ιδιαίτερη σημασία και θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, πολιτικές διαβουλεύσεις, τη στρατηγική συνεργασία μας, αλλά και την προώθηση των οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών μας. Είναι, λοιπόν, πραγματική τιμή να βρίσκομαι εδώ και προσβλέπω στις συζητήσεις που θα έχουμε με τον Πρωθυπουργό».

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Ινδία, πέρα από την συνάντησή του στο Προεδρικό Μέγαρο στο Νέο Δελχί με τον Ινδό ομόλογό του, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον Αντιπρόεδρο της Δημοκρατίας της Ινδίας.

Οι στόχοι του Κυριάκου Μητσοτάκη

Στις επιδιώξεις του Κυριάκου Μητσοτάκη συγκαταλέγεται επίσης η περαιτέρω ενίσχυση των πολιτικών, οικονομικών και επενδυτικών σχέσεων των δύο χωρών, δεδομένου ότι η Ινδία είναι η 5η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και η ταχύτερα αναπτυσσόμενη την τελευταία διετία. Ελλάδα και Ινδία εξάλλου συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς και η συνεργασία τους έχει ενδυναμωθεί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και του πολιτισμού. Υπάρχει όμως ακόμα περιθώριο για ευρύτατο πεδίο συνεργειών. 

Κατά την επίσκεψή του, που ακολουθεί εκείνη του κ. Μόντι τον περασμένο Αύγουστο στην Αθήνα, ο Πρωθυπουργός θα είναι επίσης επίτιμος προσκεκλημένος και βασικός ομιλητής στο 9th Raisina Dialogue 2024, τη σημαντικότερη πολυμερή Διάσκεψη της Ινδίας για τη γεωπολιτική και την οικονομία. Μία ένδειξη - όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές - της σημασίας που αποδίδεται από την ινδική πλευρά στην επίσκεψή του.

Στόχος είναι ακόμη η εμβάθυνση και εντατικοποίηση των συνεργειών των δύο χωρών στους τομείς της άμυνας, της ναυτιλίας, της επιστήμης, της τεχνολογίας, του κυβερνοχώρου, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, του τουρισμού και της γεωργίας. Άλλωστε με την Κοινή Δήλωση αναβάθμισης των σχέσεων σε στρατηγικές τον περασμένο Αύγουστο οι δύο Πρωθυπουργοί συμφώνησαν να εργαστούν προς την κατεύθυνση διεύρυνσης της διμερούς συνεργασίας στο πολιτικό επίπεδο, στην ασφάλεια και στην οικονομία με στόχο τον διπλασιασμό του διμερούς εμπορίου τα επόμενα χρόνια.

Επενδυτικό άρωμα

Το ταξίδι του Πρωθυπουργού έχει και έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Αύριο θα αναχωρήσει για τη Βομβάη, όπου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους ινδικών επιχειρήσεων και ομίλων, ενώ είναι προγραμματισμένο να απευθύνει χαιρετισμό στο

Ελληνο-ινδικό Επιχειρηματικό Φόρουμ. Στο πλαίσιο μάλιστα της αναζήτησης επωφελών συμφωνιών και αμοιβαίων επενδυτικών ευκαιριών, στην Ινδία ταξιδεύει και ελληνική επιχειρηματική αποστολή υπό τον Υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη.

Το φάσμα και οι προοπτικές της συνεργασίας και των συνεργειών είναι ευρύτατες. Τόσο για μεγαλύτερη παρουσία ινδικών ομίλων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στους τομείς των υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια), της υψηλής τεχνολογίας, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και του τουρισμού. Όσο και στο πεδίο ενίσχυσης της παρουσίας ελληνικών εταιρειών στην Ινδία, ιδιαίτερα στους τομείς των τροφίμων, των φαρμάκων και της ναυτιλίας.

Τα πρώτα ανοίγματα στο το οικονομικό/ επιχειρηματικό σκέλος είχαν γίνει τον περασμένο Αύγουστο κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ινδίας στην Αθήνα, όπου είχε δοθεί η πρώτη ευκαιρία για επαφές μεταξύ ινδικών και ελληνικών επιχειρήσεων, ώστε να οικοδομηθούν σχέσεις και να διερευνηθούν επενδυτικές ευκαιρίες.

Το «στοίχημα» τουρισμός

Στο «μικροσκόπιο» μπαίνει κυρίως ο τουρισμός όπου εκτιμάται ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και σημαντικές ευκαιρίες, καθώς η Ινδία έχει ετήσιο εξερχόμενο τουρισμό 40 εκατομμυρίων ατόμων υψηλού εισοδήματος. Στο πεδίο των εμπορικών σχέσεων αν και οι ελληνικές εξαγωγές προς την Ινδία αυξήθηκαν το 2022, με δυσκολία αντιστοιχούν σε 1 ευρώ ανά Ινδό, ενώ σύμφωνα με το ΔΝΤ το 2024 θα έχει ρυθμούς ανάπτυξης περί του 6,3%.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA