Μενού
Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για την κλιματική κρίση
Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για την κλιματική κρίση | ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε μεγάλη μερίδα των ελεύθερων επαγγελματιών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του, ανέλυσε τα μέτρα που θεσπίζονται για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. 

«Είμαι σε αυτή την αίθουσα 20 χρόνια, πολλές φορές έχουμε συζητήσει για τη φοροδιαφυγή και συμφωνούμε πως επιβαρύνει δυσανάλογα αυτούς που δεν μπορούν να κρύψουν εισοδήματα» είπε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Τώρα, στην 2η 4εατία έχει έρθει ο καιρός να κατανείμουμε τα φορολογικά βάρη δίκαια, όπως ακριβώς επιτάσσει το Σύνταγμα. Αυτό είναι ένα βαθιά πολιτικό στοίχημα, στο οποίο απαντά το φορολογικό νομοσχέδιο. Ένα νομοσχέδιο που διακρίνεται για τόλμη και για σύνεση, με 11 βασικές ρυθμίσεις που έχουν ως σκοπό να κλείσουν τα παραθυράκια της φοροδιαφυγής» συμπλήρωσε και στη συνέχεια ανέλυσε τα μέτρα του νομοσχεδίου. 

«Η φοροδιαφυγή έχει αποδειχτεί λερναία ύδρα» είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε σε σειρά μέτρων που συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο όπως η απαγόρευση αγοράς ακινήτων με μετρητά. 

«Το νομοσχέδιο εκσυγχρονίζει τις σχέσεις του κράτους με τον πολίτη. Επεκτείνει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ώστε να καταγράφονται αντικειμενικά τα έξοδα και τα έσοδα. Συγκροτεί πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Κυρίως συγκροτεί ένα πλαίσιο ψηφιακής μεταρρύθμισης. Από 1η Ιανουαρίου είναι υποχρεωτικά τα POS σε όλες τις επιχειρήσεις λιανικής. Τελειώνει το δίλημμα με ή χωρίς απόδειξη», επεσήμανε. 

«Οι εισπράξεις και οι δαπάνες των επιχειρήσεων θα αναρτώνται», είπε και τόνισε πως «θέλουμε να ενθαρρύνουμε τη στροφή στη φορολογική συνέπεια». «Η τεχνολογία είναι ένα εργαλείο στον αγώνα για περισσότερη φορολογική δικαιοσύνη» σχολίασε.

«Διακοπή δραστηριότητας για όσους κάνουν λαθρεμπόριο καυσίμων»

Για το λαθρεμπόριο καυσίμων είπε πως «είναι άλλη μία πονεμένη ιστορία» και με το νέο νομοσχέδιο θεσπίζονται μέτρα για τον περιορισμό του. «Στο εξής όποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο εντοπίζεται θα διακόπτει τη δραστηριότητα για 2 χρόνια», είπε.

Επίσης, είπε πως διπλασιάζεται το πρόστιμο για όσους χρησιμοποιούν μετρητά για ποσά άνω των 500 ευρώ. 

«Απαγορεύεται η αγορά ακινήτων με ρευστό - Θα ακυρώνεται κάθε συμβόλαιο με μετρητά»

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «η φοροδιαφυγή έχει αποδειχτεί Λερναία Ύδρα. Γι’ αυτό απαγορεύεται πια η διακίνηση οποιασδήποτε αγοράς ακινήτου με ρευστό. Χέρι - χέρι που λέμε. Σήμερα χρησιμοποιείται δυστυχώς σε μία από τις 4 αγοραπωλησίες που γίνονται στη χώρα μας». Και λίγο αργότερα, ξεκαθάρισε ότι «όσοι επιμένουν σε βαλίτσες να ξέρουν ότι θα θεωρείται άκυρο όποιο συμβόλαιο καταγράφει προκαταβολή ή εξόφληση με μετρητά και πρόστιμο πλέον ίσο με 10% του ποσού που θα έχει καταβληθεί».

Τι θα ισχύει για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέχεια αναφέρθηκε στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. «Υπάρχουν και πρόσφατα φαινόμενα στην οικονομία που το κράτος οφείλει να ρυθμίσει. Αναφέρομαι στη συνεχή επέκταση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, πρόθεσή μας είναι να ισορροπήσουμε ανάμεσα στη διευκόλυνση χιλιάδων μικροιδιοκτητών, δεν θα εξαφανιστεί αυτή η δραστηριότητα. 

Αλλά είναι χρέος της πολιτείας να ορίσει κανόνες ώστε να μη μετατραπεί σε ξέφρενη κερδοσκοπία και καλυμμένη επιχειρηματική δραστηριότητα. Άρα μιλάμε για όσους διαχειρίζονται πάνω από 3 ακίνητα, όσοι εκμεταλλεύονται πολλά ακίνητα πρέπει να κάνουν έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας όπως κάνει κάθε ιδιοκτήτης μικρού ξενοδοχείου».

Η φορολόγηση για τους ελεύθερους επαγγελματίες

«Ας ξεκινήσουμε μια μία αδιαμφισβήτητη παραδοχή. Σήμερα ο μέσος μισθωτός στη χώρα πληρώνει στο κράτος περισσότερα απ’ όσα καταβάλει το 85% των ελευθέρων επαγγελματιών. Γιατί οι μισοί από αυτούς δηλώνουν μηδενικά κέρδη, οι 3 στους 10 επικαλούνται ζημιές επί μια 10ετία και 7 στους 10 εμφανίζουν έσοδα λιγότερα από τον κατώτατο μισθό. Σας ρωτώ λοιπόν. Είναι ή δεν είναι παράδοξο αυτό;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Και συνέχισε: «Να το πω απλά. Όλοι μεταξύ μας το γνωρίζουμε, το συζητάμε, κανείς όμως δεν έχει κάνει κάτι για να το θεραπεύσει και για πρώτη φορά έρχεται αυτή η κυβέρνηση και αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Γιατί αυτή η στρέβλωση επιβαρύνει και τους ίδιους τους ελεύθερους επαγγελματίες όταν μόλις το 4% - 4 στους 100 εισφέρουν τα μισά φορολογικά έσοδα από όσα πληρώνει το σύνολο αυτής της επαγγελματικής κατηγορίας. Γι’ αυτό και ο πυρήνας του ν/σ γίνεται σαφής.

Να μην μπορεί να μη φορολογείται για εισοδήματα μικρότερα από έναν υπάλληλο που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Το τεκμήριο είναι μαχητό. Και όσον αφορά τις προσαυξήσεις που προκύπτουν  μην έχετε αμφιβολία ότι θα αφορούν λιγοστές επιχειρήσεις. Που παρά το μεγάλο τζίρο επιμένουν να δηλώνουν μηδενικό ή ελάχιστο εισόδημα».

«Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε έναν μεγαλογιατρό του Κολωνακίου με έναν ιδιοκτήτη καφενείου στην Ανάφη»

«Αυτή δεν είναι μία οριζόντια παρέμβαση. Οριζόντια παρέμβαση ήταν το τέλος επιτηδεύματος που κρίθηκε συνταγματικό. Και σωστά επιλέγουμε να μην κάνουμε μια οριζόντια παρέμβαση γιατί δεν μπορεί να αντιμετωπίζουμε το ίδιο μια εταιρία με κύκλο εργασιών άνω του 1 εκατομμυρίου με έναν ελαιοχρωματιστή που μπορεί να βγάλει 20.000 το χρόνο, ούτε να συγκρίνουμε έναν μεγαλογιατρό του Κολωνακίου με έναν ιδιοκτήτη καφενείου στην Ανάφη» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

«Τήρησα στο ακέραιο την υπόσχεση για τις πολλαπλές αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας»

«Φέρνουμε μπροστά κατά ένα χρόνο την κατάργηση του 50% του τέλους επιτηδεύματος, με στόχο να υπάρξει ολική κατάργηση εντός 2ετίας», τόνισε ο πρωθυπουργός και επανέλαβε ότι τα έσοδα που θα προκύψουν θα ανακατευθυνθούν στην υγεία και την παιδεία.

Τήρησα στο ακέραιο την υπόσχεση για τις πολλαπλές αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας και η ανεργία έπεσε κάτω από το 10%. Αυτό το μήνα 2,3 εκατομμύρια συμπολίτες μας θα λάβουν έκτακτες ενισχύσεις που φθάνουν τα 350 εκατομμύρια ευρώ» σημείωσε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πολύ φοβάμαι ότι συγκροτείται μία αντιπολίτευση του "Όχι σε όλα και ναι στο τίποτα"»

«Συμφωνούμε τελικώς στο όριο του κατώτατου μισθού ή στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος; Πολύ φοβάμαι ότι συγκροτείται μία αντιπολίτευση του "Όχι σε όλα και Ναι στο τίποτα". Ελπίζω να διαψευστώ» σημείωσε ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του στη Βουλή, στη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA