Μενού
Ο Μάκης Βορίδης
Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής παρουσία του Μάκη Βορίδη | EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
  • Α-
  • Α+

Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, και ένας από τους διαφωνούντες με το νομοσχέδιο για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών μίλησε σήμερα (26/01) στον ΣΚΑΙ και αναφέρθηκε στα «νομικά κενά» της κυβερνητικής πρωτοβουλίας.

«Στο Σύνταγμά μας το 2021 υπάρχει ένας παραθετικός τύπος, που λέει πως η οικογένεια είναι θεμέλιο του έθνους μαζί με τη μητρότητα, την προστασία των παιδιών, τα οποία στην ουσία προστατεύονται από το κράτος» είπε, μεταξύ άλλων, ο Μάκης Βορίδης.

«Από αυτό κατά τη γνώμη μου, γεννιέται ένα επιχείρημα και υπάρχει θέμα συνταγματικότητας. Δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη ότι θα καταπέσει το νομοσχέδιο. Η άποψή μου ότι για να μπορέσει να περάσει ο νόμος, είναι ότι χρειάζεται ένας διαφορετικός ορισμός της οικογένειας» υπογράμμισε για το εάν μπορεί να καταπέσει η πρωτοβουλία για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών.

Μάκης Βορίδης: Οι αναφορές στο νομοσχέδιο

«Είναι ένα σημαντικό θέμα και έχει εμφανιστεί μία σημαντική απόκλιση απόψεων. Δεν αιφνιδιάστηκε ο πρωθυπουργός, ήταν γνωστό» τόνισε ο Μάκης Βορίδης στην αρχή της συνέντευξης σχετικά με το νομοσχέδιο.

«Η σχέση μου με τον πρωθυπουργό είναι αυστηρά μία πολιτική σχέση, λόγω των καθηκότων και των αρμοδιοτήτων που έχω. Εμένα αυτό το θέμα με έχει απασχολήσει εδώ και πολλά χρόνια, από τα φοιτητικά μου χρόνια που έκανα κοινωνική θεωρία. Για μένα το πρόβλημα σήμερα, είναι η δυσκολία αιτιολόγησης που δεν με πείθει και έγκειται σε τρία σημεία» συνέχισε.

«Το πρώτο είναι ότι είναι μία πρωτοβουλία που προασπίζεται την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτή είναι η βασική επιχειρηματολογία, αλλά το να μην το λέω εγώ δεν έχει μεγάλη σημασία. Δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν το λέει το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, γιατί σε δύο περιπτώσεις το 2010 και το 2017 έχει αχθεί προς κρίση στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η άρνηση της διοικήσεως άλλων κρατών να χορηγήσουν το δικαίωμα του γάμου σε ομόφυλα ζευγάρια» συμπλήρωσε.

«Αυτό είναι ζήτημα που εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των κρατών να το ρυθμίσουν, εάν το πιστεύουν. Εάν δεν το ρυθμίσουν  δεν υπάρχει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων επί της άρχης» διευκρίνισε παράλληλα.

«Η σύμβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ανώτερη από το Σύνταγμα. Το βασικό επιχείρημα που είναι αυτό της ισότητας, απαντιέται από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, λέει πως δεν υπάρχει παραβίαση στην αρχή ισότητας και δεν υπάρχει παραβάιση του δικαιώματος ανάπτυξης της προσωπικότητας γιατί δεν δέχεται ότι έχουμε όμοιες περιπτώσεις» τόνισε μεταξύ άλλων ο Μάκης Βορίδης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA