Μενού
mitsotakis cop28.jpg
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην COP 28. | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Στην κρίσιμη 28η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, γνωστή και ως COP28, 117 χώρες δεσμεύθηκαν για τον τριπλασιασμό της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) μέχρι το 2030.

«Παρά τις κλιματικές καταστροφές που υπέστη η χώρα μας, αναδύεται μια νέα Ελλάδα ενώ η διεθνής κοινότητα καλείται να ανταποκριθεί στη σύγχρονη πρόκληση», τόνισε από τη βήμα της διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο ίδιος μάλιστα τόνισε την ανάγκη να επενδυθούν περισσότεροι πόροι για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και να προστατευθεί παράλληλα η πολιτιστική κληρονομιά.

Πράσινη μετάβαση: Τι είπε ο Μητσοτάκης

«Έχουμε μειώσει τη χρήση άνθρακα κατά περισσότερο από 80%. Αναπτύσσουμε την οικονομία μας με πολύ ταχύτερο ρυθμό από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές ρύπων», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Συνολικά, οι εκπομπές μας έχουν μειωθεί κατά 43% από το 2005, καθώς στρεφόμαστε όλο και περισσότερο προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Πρόκειται για μια από τις καλύτερες επιδόσεις ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εθνικό σχέδιο της Ελλάδας περιλαμβάνονται:

  1. Η πράσινη μετάβαση που στοχεύει στη ανάσχεση της κλιματικής κρίσης με αντικατάσταση ορυκτών καυσίμων από ανανεώσιμες πηγές.
  2. Η προσαρμογή ή ανθεκτικότητα που στόχο έχει να απομειώσει τις συνέπειες των ακραίων φαινομένων.

Πράσινη μετάβαση: ΑΠΕ στο 50%

Εσχάτως, ο λιγνίτης υποχώρησε από το ενεργειακό μείγμα της χώρας και τη θέση του πήραν σε μεγάλο βαθμό οι ΑΠΕ που καλύπτουν σήμερα το 50% της ηλεκτροπαραγωγής, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Επίσης έχουν δρομολογηθεί σχέδια για εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων, εντός της θάλασσας δηλαδή. Να σημειωθεί ότι οι εκπομπές αερίων της χώρας μειώθηκαν κατά 43%.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ΕΡΤ θα αρχίσουν οι διαδικασίες για δέσμευση και αποθήκευση CO2 για όσο η χώρα θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί ορυκτά καύσιμα.

Παράλληλα, ξεκινούν οι διαδικασίες για τη θεσμοθέτηση πλαισίου για το πράσινο υδρογόνο (μηδενικών ρύπων) το οποίο σταδιακά θα αντικαταστήσει το φυσικό αέριο.

Έμφαση θα δοθεί και στα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας που αυτή τη στιγμή δεν επαρκούν, όπως τονίζει η ΕΡΤ. Η δεύτερη διασύνδεση της Κρήτης-Αττικής βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης και θα παραδοθεί μέσα στο 2024 και στο μέλλον θα αποτελέσει κρίσιμη υποδομή που θα διευκολύνει τη μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση με Κύπρο και Ισραήλ.

Επιπλέον, η χώρα θα διασυνδεθεί με Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία. Ειδική αναφορά έγινε και από το Ντουμπάι στην ανάγκη απανθρακοποίησης των νησιών με εξαγγελία νέου πράσινου νησιού, τον Πόρο.

Οι αποφάσεις στο Ντουμπάι

Περίπου 117 κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν σήμερα να τριπλασιάσουν την παγκόσμια ικανότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030 στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα (COP28), σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η δέσμευση ήταν μεταξύ μιας σειράς ανακοινώσεων που έκανε σήμερα η COP28 και είχαν στόχο την απανθρακοποίηση του ενεργειακού τομέα - πηγή περίπου των τριών τέταρτων των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου - και η οποία περιελάμβανε επέκταση της πυρηνικής ενέργειας, μείωση των εκπομπών μεθανίου και περιορισμό της ιδιωτικής χρηματοδότησης για την ενέργεια από άνθρακα.

«Αυτό μπορεί και θα βοηθήσει τον κόσμο να απομακρυνθεί από τον αμείωτο άνθρακα», δήλωσε ο Σουλτάν αλ-Τζαμπέρ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και πρόεδρος της συνόδου κορυφής COP28.

28001696.jpg
ΑΠΕ/EPA/ALI HAIDER

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Με το βλέμμα στο 2050

Με επικεφαλής την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η δέσμευση ανέφερε επίσης ότι ο τριπλασιασμός της ανανεώσιμης ενέργειας θα βοηθήσει στην απομάκρυνση των ορυκτών καυσίμων που εκπέμπουν CO2 από το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα έως το 2050 το αργότερο.

Υποστηρικτές σήμερα ήταν η Βραζιλία, η Νιγηρία, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Χιλή και τα Μπαρμπέιντος.

Ενώ η Κίνα και η Ινδία έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα υποστηρίξουν τον τριπλασιασμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, καμία δεν υποστήριξε σήμερα τη συνολική δέσμευση- η οποία συνδυάζει την αύξηση της καθαρής ενέργειας με τη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων.

cop28.jpg
COP28

Οι υποστηρικτές, συμπεριλαμβανομένων της ΕΕ και των ΗΑΕ, θέλουν η υπόσχεση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να περιλαμβάνεται στην τελική απόφαση της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, ώστε να γίνει παγκόσμιος στόχος. Αυτό θα απαιτούσε συναίνεση μεταξύ των σχεδόν 200 χωρών που είναι παρούσες.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA