Μενού
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην COP28
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην COP28 | Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού
  • Α-
  • Α+

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβασή στην 28η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP28), τόνισε ότι «η κλιματική αλλαγή είναι πλέον σαφής, εξίσου και η ανάγκη προς μία οικονομία χαμηλών ρύπων. Μέσα σε λίγες εβδομάδες στη χώρα μου βιώσαμε καταστροφές, πλημμύρες αλλά παρόλα αυτά αναδεικνύεται μια νέα Ελλάδα, αναπτύσσεται ταχύτατα η οικονομία μας μειώνοντας τους ρύπους κατά 43%».

«Έχουμε μεγάλη διείσδυση σε ΑΠΕ, η αιολική και ηλιακή ενέργεια παράγουν τις μισές μας ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια. Η ταχύτατη μετάβαση στις ΑΠΕ είναι προφανής. Οικοδομούμε αλυσίδα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας για τις βιομηχανίες μας. Λαμβάνουμε σοβαρά την ευθύνη της απανθρακοποίησης της ναυτιλίας. Θα αυξήσουμε το δυναμικό μας στα υπεράκτια συστήματα παραγωγής ενέργειας».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «οι παρεμβάσεις μας στην ενέργεια εστιάζονται στην ανθεκτικότητα και χρειαζόμαστε τις τεχνολογίες που μειώνουν το κόστος» και πρόσθεσε: «Οι κοινωνίες μας δεν είναι ακόμη έτοιμες θα πρέπει να επενδύσουμε περισσότερους πόρους και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό. Έχουμε την ευθύνη παράλληλα να προστατεύσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιάς».

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα μείωσε τη χρήση άνθρακα»

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η χώρα μας μείωσε κατά 8% τη χρήση άνθρακα», ενώ -όπως είπε- «αναπτύσσεται ταχύτατα η οικονομία μας μειώνοντας τους ρύπους κατά 43% από το 2005 και στρεφόμαστε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έχοντας από τις καλύτερες επιδόσεις στις χώρες της ΕΕ. Η διείσδυση της αιολικής ενέργειας στη χώρα μας τον περασμένο χρόνο, ήταν η 7η παγκοσμίως» είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «η αιολική και ηλιακή ενέργεια παράγουν τις μισές μας ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ανανεώνουμε ενεργειακά τις οικείες μας με έναν πρωτόγνωρο τρόπο, και οικοδομούμε μια αλυσίδα αποθήκευσης ενέργειας για τις βιομηχανίες μας, ενώ λαμβάνουμε πολύ σοβαρά τη σημασία της απανθρακοποίησης της ναυτιλίας.

«Σύντομα θα αυξήσουμε το δυναμικό μας στα υπεράκτια συστήματα παραγωγής ενέργειας, και οι επενδύσεις μας στην ενέργεια εστιάζονται στην ανθεκτικότητα» είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «χρειαζόμαστε τις τεχνολογίες που μειώνουν το κόστος». Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να επενδύσουμε περισσότερους πόρους και να μειώσουμε το κενό της προσαρμογής, και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό το θέμα.

Ο πρωθυπουργός έκανε μια παραπομπή με νόημα για τον σεβασμό στο παρελθόν των χωρών, λέγοντας: «Καθώς οικοδομούμε το μέλλον δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το παρελθόν. Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε μια δίκαιη μετάβαση για τις κοινωνίες που βρίσκονται εδώ και έχουν την ευθύνη απέναντι στην κοινή μας κληρονομιά, να προστατεύσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά. Και πιστεύω ότι εδώ θα βρούμε τη σοφία να οικοδομήσουμε την ανάπτυξη σε αρμονία με την ανθρωπότητα».

«Είναι τεράστιες οι προκλήσεις μας αλλά δεν μπορούμε να μειώσουμε τα βήματα που ήδη έχουμε κάνει και προχωρούμε σε πιο σημαντικά βήματα στο μέλλον» ανέφερε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA