Μενού
Μαχητικό αεροσκάφος F-35
Μαχητικό αεροσκάφος F-35 κατά τη διάρκεια αεροπορικης επίδειξης | AP Photos / Tsafrir Abayov
  • Α-
  • Α+

Μήνυμα στην Τουρκία σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έστειλαν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με την ΕΡΤ, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-35 βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, με δεδομένη τη νέα καθυστέρηση ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, απόρροια της πολιτικής της Τουρκίας, στην Ουάσινγκτον προσπαθούν να βρουν μία «φόρμουλα» που θα «αποσυνδέσει» την πώληση των F-16 από τα F-35 και να προχωρήσουν στην πώληση των μαχητικών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί πλήρως, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, σε περιοδεία που θα κάνει στην Ανατολική Μεσόγειο, αναμένεται να επισκεφθεί την Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν προκειμένουν να τον πείσει να ολοκληρώσει τις διαδικασίες της ένταξης της Σουηδίας, μόλις ανοίξει η εθνοσυνέλευση στα μέσα Ιανουαρίου.

Αν δεν γίνει αυτό, οι Αμερικανοί προτίθενται να ειδοποιήσουν επισήμως το Κογκρέσο για την πώληση προς την Ελλάδα ακόμη και αν μια τέτοια εξέλιξη προκαλέσει δυσαρέσκεια στην Άγκυρα. Ο Μπλίνκεν άλλωστε έχει προειδοποιήσει τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, πως αυτό είναι κάτι που θα συμβεί αν συνεχίσει η Τουρκία να αθετεί τις υποσχέσεις της σε σχέση με την Σουηδία.

Τουρκία: Το «πράσινο φως» στη Σουηδία και οι ελιγμοί Ερντογάν

Την υπερψήφιση, από την Επιτροπή Εξωτερικών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, του ενταξιακού πρωτοκόλλου για τη Σουηδία, «χαιρέτισε» σήμερα (26/12) ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η παραπάνω εξέλιξη ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο για την επίσημη ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στη συμμαχία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία και η Ουγγαρία ήταν τα δύο τελευταία μέλη του ΝΑΤΟ που δεν είχαν επικυρώσει ακόμη την ένταξη της Σουηδίας.

«Βασίζομαι στο ότι αυτές οι δύο χώρες θα ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατόν τις διαδικασίες επικύρωσης», ένα γεγονός που «θα καταστήσει πιο ισχυρό το ΝΑΤΟ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στόλτενμπεργκ στην ανακοίνωσή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κυβερνητικού εταίρου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αντιπολίτευσης ψήφισαν υπέρ.

Κατά ψήφισε το Καλό Κόμμα (ΙΥΙ) της Μεράλ Ακσενέρ, ενώ το φιλοκουρδικό Κόμμα Ισότητας των Λαών και Δημοκρατίας (DEM) απείχε της ψηφοφορίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA