Μενού
mitsotakis
Κυριάκος Μητσοτάκης | eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ισχυρό μήνυμα ότι και το 2024 θα συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και πιο τολμηρά η μεταρρυθμιστική ορμή της κυβέρνησης, επιδιώκει να εκπέμψει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με την προώθηση εμβληματικών νομοσχεδίων τα οποία θα ψηφιστούν τον πρώτο μήνα του νέου έτους.

Μη κρατικά πανεπιστήμια

Στην κορυφή αυτών βρίσκεται η λειτουργία μη κερδοσκοπικών μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα με τη μορφή παραρτημάτων διακεκριμένων πανεπιστημίων του εξωτερικού, ώστε να αποδεσμευτεί η τριτοβάθμια εκπαίδευση από ένα αναχρονιστικό κρατικό μονοπώλιο, η χώρα μας να προσελκύσει ένα μέρος των περίπου 40.000 φοιτητών που καταφεύγουν για σπουδές στο εξωτερικό ενισχύοντας το ΑΕΠ άλλων χωρών, συμβάλλοντας παράλληλα στο brain drain μέσω του επαναπατρισμού Ελλήνων ακαδημαϊκών και επιστημόνων. Άλλωστε οι τίτλοι σπουδών που θα εκδίδονται στην Ελλάδα θα είναι οι ίδιοι με εκείνος που θα είχαν χορηγηθεί εάν η εκπαίδευση των φοιτητών είχε πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου στο κράτος προέλευσης του πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, η λειτουργία τους θα καταστεί εφικτή από το ακαδημαϊκό έτος 2025/2026 υπό τα αυστηρά κριτήρια (οικονομικά, κτιριακών εγκαταστάσεων, ποιότητας σπουδών κλπ) που θα ορίσει η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μία «ιστορική μεταρρύθμιση», διαβεβαιώνοντας για την αποφασιστικότητά του να γκρεμίσει τα τείχη που έχει υψώσει η χώρα  στην εκπαίδευση και ξεκαθαρίζοντας ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει το δημόσιο πανεπιστήμιο το οποίο χάρη στις πρωτοβουλίες της απελευθερώνεται από τη γραφειοκρατία, ενισχύεται και αναβαθμίζεται διαρκώς. Ενόψει, δε, της συζήτησής του στη Βουλή πέταξε ήδη το γάντι στην αντιπολίτευση αν αποδείξουν «ποιος είναι ειλικρινά προοδευτικός και εκσυγχρονιστής».

Επιστολική ψήφος

Πέραν της συγκεκριμένης παρέμβασης που έχει χρονοδιάγραμμα ψήφισης τον Ιανουάριο, άλλο ένα κομβικής σημασίας νομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση θα κάνει «ποδαρικό» στο νέο έτος είναι αυτό του Υπουργείου Εσωτερικών για τη θέσπιση της επιστολικής ψήφου στις επικείμενες ευρωεκλογές, ως «αντίδοτο» στην υψηλή αποχή μια απτή απόδειξη του ειλικρινούς ενδιαφέροντος της κυβέρνησης για τους απόδημους οι οποίοι θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από την άνεση του σπιτιού ή του γραφείου τους, αλλά και της πρόνοιας για τους πιο ευάλωτους όπως ΑμΕΑ, ηλικιωμένοι και ασθενείς που θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν χωρίς να μετακινηθούν.

Κατά την εξαγγελία της απόφασης ο Πρωθυπουργός είχε μιλήσει για μια «ιστορική τομή» και μια «πολύ γενναία μεταρρύθμιση» που αναβαθμίζει την πολιτική ζωή, ανάγοντας την απόφαση στο «πρώτο βήμα» για να ισχύσει και στις εθνικές εκλογές.

Οι προκλήσεις για την αντιπολίτευση

Πρόκειται για δύο εμβληματικές κινήσεις οι οποίες υπηρετούν στην ουσία δύο βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τη σύγκλιση της Ελλάδας με την Ευρώπη σε όλα τα κρίσιμα πεδία και τον πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό που έχει βάλει προσωπικό στοίχημα για τη χώρα επίσης σε όλα τα κρίσιμα πεδία. Ταυτοχρόνως βεβαίως τα νομοσχέδια αυτά συνιστούν και μία ανοιχτή πρόκληση - πρόσκληση στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και δη στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που διαγκωνίζονται για τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το ρόλο της «εναλλακτικής διακυβέρνησης», να αποδείξουν στην πράξη και όχι στα λόγια την πρόοδο που ευαγγελίζονται και την τόλμη να υπερασπιστούν ουσιαστικές ρυθμίσεις ακόμη και κόντρα πιθανόν στα κομματικά τους ακροατήρια.

Ο ίδιος εξάλλου - όπως έχει τονίσει επανειλημμένα - αποδεικνύει με τις συγκεκριμένες κινήσεις εμπράκτως τη συνέπεια λόγων και πράξεων τιμώντας το νέο συμβόλαιο αλήθειας και εμπιστοσύνης που κάλεσε τους πολίτες να υπογράψουν στις τελευταίες εθνικές εκλογές.

Η «μάστιγα» της οπαδικής βίας και οι σύγχρονες προκλήσεις

Ολοκληρώνοντας το πρώτο 6μηνο της δεύτερης θητείας διακυβέρνησης της ΝΔ και βαδίζοντας προς το 2024, ο Πρωθυπουργός δείχνει επίσης αποφασισμένος να μείνει πιστός και σε μία ακόμη δέσμευσή του. Αυτή της ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους σύγκρουσης με διαχρονικές παθογένειες και συμπεριφορές που πληγώνουν τη χώρα και την κρατούν πίσω. Πόσο, δε, μάλλον όταν αυτές κοστίζουν και σε ανθρώπινες ζωές και δηλητηριάζουν την κοινωνία με την ωμή βία. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνεται η δέσμη μέτρων που ήδη εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση της λεγόμενης οπαδικής βίας. Στο κυβερνητικό «οπλοστάσιο» προστέθηκαν χθες άλλες 7 αυστηρές δράσεις που θα τεθούν σε εφαρμογή μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου όταν καλώς εχόντων των πραγμάτων θα επανεκκινήσουν οι ποδοσφαιρικοί αγώνες με φιλάθλους στις εξέδρες.

Στα ενδιαφέροντα καταγράφεται το σύστημα αυτοματοποιημένων ποινών που θα επιβάλλεται επιπρόσθετα των διοικητικών κυρώσεων που θ’ αποφασίζει ανά περίπτωση η αθλητική δικαιοσύνη. Για χαμηλής διαβάθμισης περιστατικά οπαδικής βίας (ρατσιστικά συνθήματα, πανό) προβλέπονται πρόστιμα από 10.000 έως 100.000 ευρώ. Για μεσαίας διαβάθμισης (κροτίδα, ρίψη αντικειμένων, εισβολή φιλάθλων στον αγωνιστικό χώρο) προβλέπεται απαγόρευση παρουσίας φιλάθλων σε συγκεκριμένες ζώνες κερκίδων, ενώ τα υψηλής διαβάθμισης περιστατικά (πρόκληση σωματικών βλαβών από ρίψη εύφλεκτων ή άλλων υλικών) θα επισύρουν αυτομάτως ποινή τουλάχιστον δύο αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών.  Οι, δε, δηλώσεις/ανακοινώσεις/αναρτήσεις που υποκινούν σε πράξεις βίας ή απειλούν θεσμοθετημένα διοικητικά ή δικαστικά όργανα του ποδοσφαίρου – διαιτητές – αξιωματούχους του επαγγελματικού ποδοσφαίρου -  θα τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης και χρηματική ποινή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι υπήρξαν καθυστερήσεις αλλά ο «ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι» και διαμήνυσε την αποφασιστικότητά του να ανταποκριθεί στο έπακρο στην καθολική πια απαίτηση «να ξαναγίνουν τα γήπεδα χώροι αθλητική άμιλλας αλλά και αρμονικής συνάντησης όσων αγαπούν τα σπορ». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA