Παίρνοντας το βήμα κατά τη διάρκεια της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα (COP29) στο Μπακού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τον ρόλο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης στη μάχη με την κλιματική αλλαγή.
« Η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος όσον αφορά την κλιματική αλλαγή. Οι εκπομπές μας έχουν μειωθεί κατά 45%. Και ενώ ο λιγνίτης στο παρελθόν αποτελούσε την κύρια πηγή ενέργειας, μας έχει μειωθεί τώρα κατά σχεδόν 60%» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ανέφερε ακόμα πως το κλίμα αλλάζει και «αυτό μας το θυμίζει σχεδόν εβδομαδιαία μια ακόμα καταστροφή στον πλανήτη μας, δίνοντας στις συζητήσεις μας ένα νέο αίσθημα του επείγοντος».
Μητσοτάκης: «Η κλιματική αλλαγή θα αντιμετωπιστεί»
Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε αναφέροντας: «Στο μεταξύ μονώνουμε τα σπίτια μας και παρέχουμε τεχνολογία, αν θέλετε, μείωσης των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα στη βιομηχανία. Η Ελλάδα, ωστόσο, θα πρέπει να εδραιώσει αυτή την τεχνολογία».
«Αυτή είναι η πρόκληση την οποία βλέπω μπροστά μας. Πώς μπορούμε να παρέχουμε τεχνολογία και μέτρα που οι πολίτες μας αποδέχονται και οι βιομηχανίες μας μπορούν να πληρώσουν. Πώς μπορούμε να αποφύγουμε όλα αυτά να γυρίσουν μπούμερανγκ» σημείωσε.
Συμπλήρωσε ότι «Και αυτό νομίζω ότι συμβαίνει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ευρώπη ουσιαστικά παρέχει καθαρή τεχνολογία, αλλά με πολύ υψηλό κόστος. Είμαστε η μόνη περιοχή του κόσμου που επιβάλλει περιβαλλοντικούς φόρους».
«Ωστόσο, οι εκπομπές μας αντιστοιχούν μόνο στο 6% των παγκόσμιων εκπομπών και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό γιατί διαφορετικά θα χάσουμε τον οικονομικό πόλεμο, αν θέλετε».
«Καταρχήν η Ευρώπη και ο κόσμος θα πρέπει να είναι πιο ειλικρινείς όσον αφορά τις ανταλλαγές. Ναι, η κλιματική αλλαγή θα αντιμετωπιστεί, αλλά αυτή αν θέλετε, η αντιμετώπιση δεν θα είναι χωρίς κόστος».
Η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «Θα πρέπει να υιοθετήσουμε μια οικονομία η οποία μπορεί να επιβραδυνθεί κατά κάποιο τρόπο, αλλά ουσιαστικά θα είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον και αυτό είναι καθήκον μας να το διευκολύνουμε».
Ακόμα είπε ότι «η Ευρώπη χρειάζεται να αλλάξει τους κανονισμούς της. Θα πρέπει λοιπόν να επικεντρώσουμε, αν θέλετε περισσότερο στην επίβλεψη και να γίνουμε αν θέλετε πιο συμπεριληπτικοί».
«Κάθε κράτος θα πρέπει να επιλέξει τη δική της φιλόδοξη πορεία. Θα πρέπει να στοχεύσουμε στις εκπομπές και στη μείωσή τους και να υιοθετήσουμε νέες τεχνολογίες. Θα πρέπει να αφήσουμε την καινοτομία να κάνει αυτό που ξέρει να κάνει».
Πρόσθεσε ακόμα: «θα πρέπει να επικεντρώσουμε στην εσωτερική αγορά ενέργειας. Ιστορικά όλοι υποστηρίζουμε την εσωτερική αγορά όμως αυτό γίνεται με 26 διαφορετικές πολιτικές οδηγίες φορές».
«Δεν μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο εάν δεν επικεντρώσουμε στην καθαρή ενέργεια και σε νέους αγωγούς για τη μεταφορά της. Σε ολόκληρο τον κόσμο και στην Ευρώπη οι πολίτες μας αντιμετωπίζουν τεράστιες, πρωτόγνωρες καταστροφές και χρειαζόμαστε νέους πόρους για να γλιτώσουμε ζωές και περιουσίες και να βοηθήσουμε βεβαίως τους πολίτες μας να ξαναχτίσουν τα σπιτικά τους και τη ζωή τους μετά από αυτές τις καταστροφές», είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το πλάνο για τις κλιματικές καταστροφές
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε ειδικότερα στον κίνδυνο που ενέχουν οι κλιματικές καταστροφές για τους πολίτες των κρατών: «Η προτεραιότητά μας είναι η έγκαιρη προειδοποίηση και η προστασία των ζωών των πολιτών μας και γι' αυτό θα μιλήσω με τον γ.γ. του ΟΗΕ».
«Θα διασφαλίσουμε ότι όταν ένα καιρικό φαινόμενο χτυπά εμείς θα τηρήσουμε την ύψιστη υποχρέωσή μας να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές».
«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα είναι ένας βασικός παίκτης στην στρατηγική για το περιβάλλον. Και αυτό φαίνεται σε διάφορες εκφάνσεις των πολιτικών του υπουργείου», είπε ακόμα.
«Δίνουμε έμφαση στην ανακύκλωση αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος, στα νησιά μας θα αποτελούν βασικά στοιχεία της στρατηγικής μας για την βιωσιμότητα».
«Όσον αφορά στον τουρισμό που είναι βασικό στοιχείο ανάπτυξης για την Ελλάδα γνωρίζουμε καλά ότι ο τουρισμός και η βιωσιμότητα στις μέρες μας πρέπει να πηγαίνουν χέρι χέρι και η Ελλάδα που φιλοξένησε το συνέδριο των ωκεανών υιοθετήσαμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και αναμένουμε να συνεργαστούμε με την Κορέα που θα φιλοξενήσει την επόμενη για να χτίσουμε πάνω στη μεγάλη επιτυχία της σύναξης της Αθήνας», πρόσθεσε.
«Όλοι έχουμε μια ενδιαφέρουσα ιστορία να πούμε για την πράσινη μετάβαση. Παίζουμε ηγετικό ρόλο εντός της Ευρώπης για να διασφαλίσουμε ότι η πράσινη συμφωνία λειτουργεί».
«Τέλος, πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να επιτύχουμε την πράσινη μετάβαση αν δεν έχουμε μαζί μας τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και αυτή είναι η ισορροπία για να επιτύχεις την μείωση των εκπομπών και την διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας», κατέληξε.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.