Μενού
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Χακάν Φιντάν
Συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Με πλήρη συναίσθηση της δυσκολίας του εγχειρήματος, κρατώντας χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για συναντίληψη επί του τελικού στόχου και του τρόπου επίτευξής του, αλλά με έντονη τη βούληση ένα αποτέλεσμα «συμφωνούμε ότι διαφωνούμε» που θεωρεί ως πιο πιθανό η Αθήνα να μη διαταράξει το θετικό momentum στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, προσέρχεται ο Γιώργος Γεραπετρίτης στη σημερινή συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του στο Υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα, προκειμένου να διερευνήσουν κατά πόσο υφίστανται οι προϋποθέσεις για να εισέλθει ο ελληνοτουρκικός διάλογος στα βαθιά για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Το στίγμα είχε δώσει προ ημερών ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τονίζοντας σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ πως: «Κι αν συμφωνήσουμε τελικά ότι διαφωνούμε, ότι δεν μπορούμε να λύσουμε το θέμα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας γιατί προσερχόμαστε από πολύ διαφορετικές θέσεις, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε στα πρόθυρα του πολέμου με την Τουρκία» και ξεκαθαρίζοντας εκ νέου ότι η επιδίωξη για «ήρεμα νερά» με την Άγκυρα δεν συνδέεται επουδενί με οποιαδήποτε υποχώρηση ή έκπτωση στις εθνικές κόκκινες γραμμές.

Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν στις 10.30 το πρωί - κατ’ εντολή Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν - θα βολιδοσκοπήσουν εάν υπάρχει κοινή αφετηρία ώστε να μπει η συζήτηση για οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στην ουσία της. Η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από το «τι συζητάμε» και «επί ποιας βάσης».

Μικρές προσδοκίες

Οι προσδοκίες βεβαίως δεν είναι μεγάλες. Καθώς η Αθήνα αναγνωρίζει αποκλειστικά και μόνο αυτό το θέμα ως διαφορά και θέτει ως αδιαπραγμάτευτη βάση επίλυσής της το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ η Άγκυρα μιλάει για λύση «πακέτο» και «καζάν καζάν» (είπε ο Χ. Φιντάν πριν την άφιξή του) η οποία εμπεριέχει ζητήματα που άπτονται των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και συνεπώς απορρίπτει κατηγορηματικά η ελληνική κυβέρνηση.

«Η εθνική κυριαρχία των κρατών δεν μπορεί να είναι αντικείμενο συζήτησης ή διεθνούς δικαιοδοσίας», ξεκαθάρισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης σε χθεσινή του συνέντευξη στην τουρκική Hürriyet, δίνοντας τον τόνο. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης αποσαφήνισε ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνει το παραμικρό βήμα πίσω» στις δύο προϋποθέσεις που θέτει για την επίλυση της επίμαχης διαφοράς.

Υπενθυμίζεται ότι ο Χακάν Φιντάν είχε βάλει πρόσφατα στο τραπέζι από την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μέχρι το εύρος του FIR, τα οποία δεν δέχεται καν να συζητήσει η Αθήνα. Ο κ. Γεραπετρίτης πάντως εξέφρασε την άποψη ότι στο πλαίσιο της εμπιστοσύνης που οικοδομείται βήμα - βήμα «μπορούμε να προχωρήσουμε συντεταγμένα σε μία ουσιαστική συζήτηση με αμοιβαία εποικοδομητικό πνεύμα».

Πρόθεση της Αθήνας η συνέχιση του διαλόγου

Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές η ελληνική κυβέρνηση δια του Υπουργού Εξωτερικών ακόμα και αν το σημερινό τετ α τετ καταλήξει με τις πάγιες διαφωνίες, η ελληνική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να συνεχιστεί με την ίδια θέρμη και ειλικρίνεια η διαδικασία του ελληνοτουρκικού διαλόγου που έχει και άλλα επίπεδα όπως ο πολιτικός διάλογος, η θετική ατζέντα και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Και φυσικά να διατηρηθούν ανέπαφοι οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας που προλαμβάνουν κρίσεις.

Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών άλλωστε θα πρέπει να προετοιμάσουν και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας που έχει προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο στην Άγκυρα. Κοινώς ακόμα και αν η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας παραμείνει ως «αγκάθι» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα επιχειρηθεί να μπει αν μη τι άλλο ένα ακόμα λιθαράκι στις γέφυρες που χτίζονται σταθερά το τελευταίο διάστημα αντί αυτές να τιναχτούν. «Οφείλουμε να διατηρήσουμε την καλή συνεργασία και τους ωφέλιμους διαύλους επικοινωνίας», ήταν το μήνυμα του Γιώργου Γεραπετρίτη.

Για τα αποτελέσματα της συνάντησής του με τον Χακάν Φιντάν ο Υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει την προσεχή Τρίτη τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, προκειμένου να αποφευχθούν νέες αντιπολιτευτικές βολές περί μυστικής διπλωματίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA