Μενού
Συνέντευξη Κυριάκου Μητσοτάκη στο BBC
Συνέντευξη Κυριάκου Μητσοτάκη στο BBC | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Το πνεύμα της Μελίνας Μερκούρη μπήκε στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη στη χθεσινή συνέντευξη στο BBC. Το λέω με αφορμή την αλληγορία του για τη διαίρεση της Μόνα Λίζα σε δυο μουσεία, σε Λούβρο και Βρετανικό.

Μια αντίστοιχη μεταφορά είχε επιχειρήσει τη δεκαετία του 1980 η Μελίνα Μερκούρη, συζητώντας με τον τότε διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, David Mackenzie Wilson, λέγοντάς του πως τα γλυπτά είναι «μέλη ενός μοναδικού κτίσματος» και πως θα πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα.

Θυμίζω πως εδώ και χρόνια το επιχείρημα της Αθήνας εδράζεται στη λογική της επανένωσης του μνημείου, επιχείρημα στο οποίο συμφωνεί ολόκληρη η επιστημονική κοινότητας διεθνώς.

«Ζόρια» στη διαπραγμάτευση για τα γλυπτά

Η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο BBC χθες αποκάλυψε και μια άλλη σημαντική εξέλιξη στη διαπραγμάτευση για τα γλυπτά του Παρθενώνα: δεν πάει καλά. Η πρόοδος που είχε γίνει παλαιότερα, κυρίως όσο ήταν πρωθυπουργός ο Μπόρις Τζόνσον, έχει μείνει στάσιμη, καθώς ο νέος ένοικος της Downing Street, Ρίσι Σούνακ, δεν μοιάζει να συγκινείται ιδιαίτερα για το θέμα.

Αμφιβάλλω, κιόλας, αν ξέρει τι είναι τα γλυπτά του Παρθενώνα, μιας και δεν φημίζεται για την ευρυμάθειά του. Ο Μητσοτάκης χθες είπε ότι είναι «υπομονετικός» και, αν καταλαβαίνω σωστά, περιμένει να δει αν θα γίνει πρωθυπουργός στις αρχές του 2025 ο Εργατικός Σερ Κιρ Στάρμερ, ο οποίος έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για μια άλλη αντιμετώπιση στο ζήτημα.

Πήγαν στο Κένσινγκτον να ακούσουν Μητσοτάκη 

Πάνω από 300 Έλληνες μαζεύτηκαν στο ξενοδοχείο Μπέρκλεϊ του Κένσινγκτον στο Λονδίνο για να ακούσουν τον Πρωθυπουργό.

«Έχουμε μπει πια σε έναν ενάρετο κύκλο. Η πρόκληση είναι να τον συνεχίσουμε, να τον διευρύνουμε, να τον εδραιώσουμε και η επίπτωση τελικά από αυτόν τον ενάρετο κύκλο να μπορέσει να διαχυθεί σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία» είπε ο πρωθυπουργός εξηγώντας πως είναι πολλοί πλέον οι Έλληνες που επέστρεψαν για να συνεχίσουν τη ζωή τους στην Ελλάδα αφού οι οικονομικές συνθήκες δημιουργούν προϋποθέσεις ευημερίας.

Στην εκδήλωση που οργανώθηκε από κομματικά στελέχη της ομογένειας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις ευρωεκλογές καλώντας τους να ψηφίσουν, ενώ παρόντες από πλευράς ΝΔ ήταν ο υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο βουλευτής Τάσος Χατζηβασιλείου και ο Γενικός Διευθυντής της ΝΔ, Γιάννης Σμυρλής. 

Κληρώνει για Χαρίτση 

Ζήτημα ωρών ή ημερών είναι η ανακοίνωση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που προκύπτει από την ανεξαρτητοποίηση βουλευτών στον ΣΥΡΙΖΑ. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι αρχηγός θα είναι ο Αλέξης Χαρίτσης.

Ο Μεσσήνιος πολιτικός έχει ένα μετριοπαθές προφίλ και είναι αποδεκτός από την αγορά που τον «ζύγισε» στα χρόνια της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και διέκρινε τεχνοκρατικά στοιχεία παρά τις αριστερές του καταβολές.

Το θέμα είναι πως με την ομάδα των Χαρίτση, Ηλιόπουλου αλλά και τον Τσακαλώτο διατηρεί άριστες σχέσεις και ο Πέτρος Κόκκαλης. Καταλαβαίνω πως η σύμπλευση μαζί τους δεν θα προκαλέσει καμία έκπληξη, ειδικά εφόσον εγγράψουν στην ατζέντα τους τα ζητήματα της κλιματικής κρίσης. 

Η απουσία της Έφης

Για να ξέρετε, η Έφη Αχτσιόγλου θα είναι κοινοβουλευτικά παρούσα με τη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα που θα συσταθεί, αλλά δεν θα έχει έναν από τους πρώτους ρόλους. Ούτε επικεφαλής, ούτε γραμματέας της ΚΟ, ούτε κοινοβουλευτική εκπρόσωπος.

Η κ. Αχτσιόγλου μοιάζει αποστασιοποιημένη, δεν κάνει δημόσιες εμφανίσεις, αν και μου λένε ότι θα μιλήσει στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή με τη νέα της ιδιότητα ως μέλος άλλης κοινοβουλευτικής ομάδας.

Έφη Αχτσιόγλου
Έφη Αχτσιόγλου | ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Βεβαίως, για το κόμμα που θα προκύψει από τη νέα Κ.Ο. (να δούμε αν θα περιληφθούν σε αυτό και οι «Ομπρέλες»), το όνομα της κ. Αχτσιόγλου παραμένει φαβορί για την ηγεσία, έστω και με μια ιδιότυπη «δυαρχία» με τον Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος θα κρατά τα ηνία της Κ.Ο. 

«Γαλάζιοι» βουλευτές για το ευρωψηφοδέλτιο

Πρέπει να σας πω ότι, όσο πάμε πιο κοντά στις ευρωεκλογές, τόσο πυκνώνει η ονοματολογία για τις συμμετοχές στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο. Το τελευταίο σενάριο που άκουσα και είναι τσεκαρισμένο είναι ότι η επιστροφή στο ευρωπαϊκό τερέν δεν αφήνει καθόλου αδιάφορο τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος επέστρεψε στην εσωτερική πολιτική σκηνή, αλλά δεν αξιοποιήθηκε πουθενά.

Επίσης, ενδιαφέρον μαθαίνω ότι επιδεικνύει και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος για τέσσερα χρόνια χρημάτισε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις και, αν μη τι άλλο, έμαθε τα θέματα καλά. Όσο πάμε, πάντως, προς τις εκλογές τα σενάρια για ονόματα θα πυκνώνουν. 

Συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν 

Η επίσκεψη Ερντογάν θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Πέμπτη στην Αθήνα και όπως όλα δείχνουν θα διαρκέσει μόλις λίγες ώρες. Την προετοιμασία της ατζέντας έχουν αναλάβει - ως είθισται - τα υπουργεία Εξωτερικών και για το λόγο αυτό, Γεραπετρίτης και Φιντάν θα έχουν ένα σύντομο τετ-α-τετ στις Βρυξέλλες την Τρίτη στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Εκεί θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες της συνάντησης, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η συνέντευξη τύπου που θα δώσουν οι δυο ηγέτες στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη συνάντηση.

Θυμίζω πως η προηγούμενη επίσκεψη Ερντογάν το 2017 σφραγίστηκε από τα καρφιά που εκτοξεύτηκαν εκατέρωθεν στο Προεδρικό Μέγαρο μεταξύ Παυλόπουλου και του Τούρκου Προέδρου, αλλά και την επίσκεψη του τελευταίου στη Θράκη. Μέχρι στιγμής πάντως δεν προκύπτει σενάριο επίσκεψης Ερντογάν στη Θράκη - ίσως πεταχτεί για μερικές ώρες εκεί ο Φιντάν.

Δείτε εδώ όλα τα άρθρα του Μαξιμιλιανού

Δείτε επίσης:

Με τσουχτερό κρύο ξεκίνησε η εβδομάδα: Νέα κακοκαιρία από Τρίτη - Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός

Τραγικό τέλος στο θρίλερ με την εξαφάνιση 29χρονου – Η σορός του βρέθηκε στην Κυλλήνη

Αυτή είναι η πιο κρύα πόλη του κόσμου - Οι απίθανες συνήθειες των κατοίκων για να επιβιώσουν

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA