Μενού
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Τρεις σημαντικούς στόχους μεταφέρει ο πρωθυπουργός στις αποσκευές του αυτό το τριήμερο στο Λονδίνο. Την αύξηση των επενδύσεων με «ατού» την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Την πρόοδο στις συζητήσεις με την βρετανική πολιτική ηγεσία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα και την επανένωσή τους στο Μουσείο της Ακρόπολης, με δεδομένη και τη μεταστροφή της βρετανικής κοινής γνώμης τα τελευταία χρόνια υπέρ του ελληνικού αιτήματος.

Και τη «ζύμωση» με τους ομογενείς, ώστε να επαναβεβαιωθεί και στις επικείμενες ευρωεκλογές η κυριαρχία της ΝΔ στο πολιτικό σκηνικό.

Ενίσχυση των επενδύσεων

Σήμερα το πρωί στο επενδυτικό Συνέδριο που οργανώνει το Ελληνικό Χρηματιστήριο μαζί με τη MorganStanley, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζητώντας με τον αντιπρόεδρος InvestmentBanking της MorganStanley LuigiRizzo, θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει σε κορυφαίους επενδυτές τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στις ιδιαίτερα καλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και την ταχεία ανάπτυξή της που την καθιστούν τη θετική έκπληξη στην ευρωζώνη, διαβεβαιώνοντας με επιχειρήματα και συγκεκριμένα παραδείγματα ότι «οι δύσκολες μέρες για την Ελλάδα είναι πίσω μας» και ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση της ΝΔ σκοπεύουν να εδραιώσουν τον ενάρετο δημοσιονομικό κύκλο στον οποίο έχει μπει πλέον η χώρα. Πλεονεκτήματα στη «φαρέτρα» του αποτελούν η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και η πρόσφατη υπερκάλυψη με επιτυχία του placement της Εθνικής Τράπεζας.

Pressing για την επανένωση των Γλυπτών 

Όπως κατέστη σαφές και από τη χθεσινή του συνέντευξη στο BBC ONE, στις βασικές επιδιώξεις του Πρωθυπουργού σε αυτό το ταξίδι συγκαταλέγεται η συνέχιση της πίεσης για μια συμφωνία με το Βρετανικό Μουσείο για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα και την επανένωσή τους στο Μουσείο της Ακρόπολης, ώστε το μνημείο να εκτίθεται στην ολότητά του.

Ο ίδιος θα θέσει το θέμα τόσο στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ηνωμένου Βασιλείου και επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ με τον οποίο θα συναντηθεί σήμερα το απόγευμα και ο οποίος σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ έχει δηλώσει πως αν γίνει Πρωθυπουργός θα ικανοποιήσει το ελληνικό αίτημα, όσο και στον Πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ με τον οποίο θα έχει τετ α τετ αύριο το μεσημέρι στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Η κυβέρνηση δεν αναμένει βεβαίως άμεσα αποτελέσματα, αλλά όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές «το ότι δεν είμαστε ακόμα κοντά σε συμφωνία, δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσουμε να θέτουμε το ζήτημα». Και ο πρωθυπουργός εξάλλου είπε δημόσια χθες ότι δεν έχει σημειωθεί η επιθυμητή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά έδωσε το στίγμα της αποφασιστικότητάς του για την επίτευξη του στόχου, σημειώνοντας πως «είμαι υπομονετικός άνθρωπος, έχουμε περιμένει για εκατοντάδες χρόνια και θα επιμείνω σε αυτές τις συζητήσεις».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε εκ νέου την ελληνική θέση, ότι δηλαδή δεν αναγνωρίζεται καμία ιδιοκτησία στο Βρετανικό Μουσείο. «Δεν πρόκειται για ζήτημα επιστροφής αντικειμένων αμφισβητούμενης ιδιοκτησίας. Θεωρούμε ότι τα γλυπτά αυτά ανήκουν στην Ελλάδα και ότι ουσιαστικά εκλάπησαν, άρα αυτό δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα ζήτημα ιδιοκτησίας, το ζήτημα είναι η επανένωσή τους», τόνισε.

Και επιδιώκοντας να μιλήσει στην καρδιά των Βρετανών μέσω του BBC έκανε μία παρομοίωση που μπορούν εύκολα να κάνουν εικόνα, ενισχύοντας έτσι το ελληνικό αίτημα για επανένωση στο Μουσείο της Ακρόπολης. «Είναι σαν να σας έλεγα να κόψετε τη Μόνα Λίζα στη μέση και θα έχετε τη μισή στο Λούβρο και τη μισή στο Βρετανικό Μουσείο. Πιστεύετε ότι οι τηλεθεατές σας θα εκτιμούσαν την ομορφιά του πίνακα με τέτοιο τρόπο; Αυτό ακριβώς συνέβη με τα Γλυπτά του Παρθενώνα».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά υπήρξε εποικοδομητική και επέδειξε καλή πίστη στις προηγούμενες συζητήσεις της με το Βρετανικό Μουσείο, διερευνώντας μια λύση που θα ήταν αμοιβαία επωφελής, αφού κατά την πρώτη θητεία της επανέφερε το θέμα με ένταση στο προσκήνιο με αθόρυβες και συστηματικές ενέργειες πολιτιστικής διπλωματίας.

Ο στόχος των ευρωεκλογών

Από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού δεν θα μπορούσαν να λείπουν και αυτή τη φορά οι επαφές με την ομογένεια. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία εξάλλου οι επαφές αυτές έχουν και ένα επιπρόσθετο βάρος, αυτό των επικείμενων ευρωεκλογών, στις οποίες όπως είπε ο ίδιος χθες βράδυ σε εκδήλωση της Γραμματείας Ελλήνων της Διασποράς της ΝΔ, θέλει να «εγκαθιδρύσουμε την πολιτική υπεροχή της ΝΔ», ώστε η κυβέρνηση να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της έργο.

«Σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Χρειάζεται μια 8ετια για την ολοκλήρωσή τους. Αυτή είναι η διαφορά με τα άλλα κόμματα που τώρα ψάχνουν βηματισμό. Εμάς μας απασχολούν τα προβλήματα του πολίτη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας ότι το υψηλό ποσοστό της ΝΔ στις εθνικές εκλογές συνιστά για εκείνον «ευθύνη για ακόμα πιο σκληρή δουλειά».

Ο ίδιος έχει τονίσει ότι στις ευρωεκλογές οι πολίτες θα πρέπει να αναλογιστούν ποια παράταξη μπορεί να εκπροσωπήσει τη χώρα επάξια στο εξωτερικό και να διεκδικήσει ευρωπαϊκούς πόρους για τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Αυτό ήταν και το μήνυμα που έστειλα από το Λονδίνο.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA