Μενού
Κασσελάκης-συνεντευξη
Facebook/Screenshot
  • Α-
  • Α+

Η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη για τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ πέρα από τις διφορούμενες αντιδράσεις που έχει δημιουργήσει, καθώς έχει τόσο υποστηρικτές όσο και στελέχη που εκφράζουν την αντίθεσή τους, ανοίγει και μία νέα συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος, αναφορικά με την εκπροσώπηση στη Βουλή σε περίπτωση νίκης τους στις εσωκομματικές εκλογές.

Ο κ. Κασσελάκης δεν έχει την ιδιότητα του βουλευτή, καθώς παρότι ήταν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, δεν εξελέγη με αποτέλεσμα να είναι εξωκοινοβουλευτικός. Αν τελικά επικρατήσει στις εκλογές του Σεπτεμβρίου και είναι εκείνος ο νέος επικεφαλής του κόμματος τότε ουσιαστικά δεν θα μπορεί να είναι στη Βουλή και να ηγείται της κοινοβουλευτικής ομάδας. Άλλωστε σχετική αναφορά έκανε και ο Νάσος Ηλιόπουλος που την Πέμπτη σχολίασε χαρακτηριστικά πως: «Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι μέσα στη Βουλή».

Επί της ουσίας, ο ΣΥΡΙΖΑ, σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να πορευθεί με το μοντέλο που ισχύει τους τελευταίους δύο μήνες, από τις εκλογές του Ιουλίου και έπειτα -μετά και από την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα. Ένα άλλο πρόσωπο, είτε ο Σωκράτης Φάμελλος που έχει τώρα τη συγκεκριμένη ιδιότητα, είτε κάποιο άλλο θα αναλάβει χρέη επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας.

 

Μια ανάλογη συζήτηση είχε αρχίσει, άλλωστε, και προτού να ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες, όταν ανάμεσα στα πρόσωπα που ενδεχομένως να διεκδικούσαν τη θέση του προέδρου φερόταν να βρίσκεται και ο -επίσης εξωκοινοβουλευτικός- Διονύσης Τεμπονέρας.

Το παράδειγμα των Τσίπρα-Ανδρουλάκη

Αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να έχει άλλη ηγεσία εκτός Βουλής και άλλη εντός. Θυμίζουμε πως πριν από μιάμιση δεκαετία, όταν ο Αλέξης Τσίπρας πρωτοεξελέγη πρόεδρος του κόμματος, διαδεχόμενος τον Αλέκο Αλαβάνο, δεν ήταν βουλευτής. Τότε, ο απερχόμενος πρόεδρος είχε αναλάβει χρέη επικεφαλής της ΚΟ, με τις σχέσεις βέβαια των δύο ανδρών να είναι άριστες, καθώς δεν είχε εμφανιστεί ακόμη η κρίση που ακολούθησε το επόμενο διάστημα με αποτέλεσμα την αποχώρηση Αλαβάνου.

 

Αλλά και το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε μπροστά σε αυτό το δεδομένο μετά από τις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές. Ο Νίκος Ανδρουλάκης που εξελέγη πρόεδρος ήταν Ευρωβουλευτής, χωρίς δικαίωμα παρουσίας στη Βουλή, με τον Μιχάλη Κατρίνη να έχει επιλεγεί ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του (τότε) ΚΙΝΑΛ.

Πώς μπορεί να βρεθεί στα έδρανα ο Κασσελάκης

Υπάρχει -μόνο στα χαρτιά είναι η αλήθεια, καθώς απέχει από την πραγματικότητα- ένα σενάριο που μπορεί να δώσει τη βουλευτική ιδιότητα στον Στέφανο Κασσελάκη. Αρκετά τραβηγμένο βέβαια, καθώς προϋποθέτει την παραίτηση τους ενός εκ των τριών βουλευτών Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ (Όθων Ηλιόπουλος, Έλενα Ακρίτα Ευάγγελος Αποστολάκης) και ταυτόχρονη παραίτηση των επόμενων πέντε επιλαχόντων (Πόπη Τσαπανίδου, Μιχάλης Καλογήρου, Τζένη Λειβαδάρου, Θανάσης Τσακρής και Ζωρζέττα Λάλη) ώστε να μπορέσει να λάβει το χρίσμα ο κ. Κασσελάκης που βρισκόταν στην 9η θέση του ψηφοδελτίου.

Οι εκλογές και οι υποψήφιοι πρόεδροι

Η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι προγραμματισμένη για τις 10 Σεπτεμβρίου. Μάλιστα στο vote.syriza.gr οι επισκέπτες θα μπορούν να ενημερώνονται σχετικά με την εκλογική διαδικασία καθώς και για την δράση των υποψήφιων προέδρων.

Νωρίτερα, το ερχόμενο Σάββατο, 2 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ όπου και οι πέντε υποψήφιοι πρόεδροι θα ανοίξουν τα χαρτιά τους.

Το χρίσμα του προέδρου θα διεκδικήσουν οι Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς, Στέφανος Τζουμάκας και Στέφανος Κασσελάκης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Νίκος Παππάς στο Reader: «Χτίζουμε την Παράταξη της Νίκης»

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος γράφει στο Reader: «Ο πρόεδρος να είναι πρώτος ανάμεσα σε ίσους»

Στέφανος Τζουμάκας στο Reader: «Διεκδικώ τη νίκη, για να αλλάξει πορεία ο ΣΥΡΙΖΑ»

Οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ γράφουν για το Reader - Έφη Αχτσιόγλου: «Συνέχεια και αλλαγή»

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA