Στην αποδόμηση μίας προς μίας των αιτιάσεων της αντιπολίτευσης για την απευθείας παραπομπή του Χρήστου Τριαντόπουλου στον φυσικό δικαστή προχωρά η κυβέρνηση, αντιτείνοντας στα ομαδικά πυρά περί νέας προσπάθειας συγκάλυψης ότι το αίτημα του πρώην Υφυπουργού συνιστά κάθαρση και ανταποκρίνεται στο αίτημα της κοινωνίας για αλήθεια και δικαιοσύνη.
Γι’ αυτό και στη σημερινή συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής στις 12.00 το μεσημέρι, όπου ο Πρόεδρος Παναγής Καππάτος θα θέσει σε ψηφοφορία το αίτημα του κ. Τριαντόπουλου οι 14 βουλευτές της ΝΔ που έχουν την πλειοψηφία σε αυτή αναμένεται να το κάνουν δεκτό.

Δημοσκόπηση Action24: H «μάχη» Κωνσταντοπούλου - Ανδρουλάκη και η αξιολόγηση του ανασχηματισμού
«Η Προανακριτική εργαλειοποιείται»
Στο Μέγαρο Μαξίμου εξάλλου υποστηρίζουν ότι η αντιπολίτευση στερείται σοβαρών επιχειρημάτων. Χαρακτηρίζουν αποκαλυπτική των σκοπιμοτήτων των πολιτικών τους αντιπάλων τη στάση τους, χρεώνοντάς τους ότι επιδίωκαν την «εργαλειοποίηση» της Προανακριτικής και ένα «επικοινωνιακό σόου» με την επιμονή κλήσης σε αυτή του Πρωθυπουργού ως μάρτυρα.
«Από τις ανακοινώσεις τους έδειξαν σε όλο το μεγαλείο γιατί το είχαμε καταλάβει, ότι ούτε η δικαιοσύνη τους ενδιέφερε, ούτε η αλήθεια τους ενδιέφερε. Τους ενδιέφερε να κάνουν ένα επικοινωνιακό παιχνίδι έχοντας βγάλει απόφαση από πριν κατά του κυρίου Τριαντόπουλου και όχι μόνο του κυρίου Τριαντόπουλου, όποιον περνάει απ’ έξω, από την Κυβέρνηση, και τους στερήθηκε η δυνατότητα να πολιτικοποιήσουν μια πολύ σοβαρή διαδικασία», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης χθες στον ΣΚΑΪ 100.3.
Κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν επίσης πως όλη η διαδικασία είναι καθ’ όλα νόμιμη και συνταγματική. Ενώ αποκρούοντας τα αντιπολιτευτικά πυρά περί μεθοδεύσεων και συγκάλυψης, εστιάζουν στο γεγονός ότι οι 5 ανώτατοι δικαστικοί του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας που συγκροτούν το Δικαστικό Συμβούλιο δεν επιλέγονται κατά το δοκούν αλλά κληρώνονται. Συνεπώς έχουν όλα τα εχέγγυα αμεροληψίας και ανεξαρτησίας, καθώς και την κατάρτιση που απαιτεί η έρευνα.
Η κυβέρνηση κατηγορεί την αντιπολίτευση για «υποκρισία», αφού όπως τονίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ο ανακριτής που θα ορίσει το Δικαστικό Συμβούλιο έχει τη δυνατότητα να διενεργήσει όλες τις ανακριτικές πράξεις που θα έκανε η Προανακριτική Επιτροπή και ταυτοχρόνως - κατόπιν αιτήματος στην Ολομέλεια της Βουλής - μπορεί εφόσον το κρίνει να αναβαθμίσει το κατηγορητήριο για τον κ. Τριαντόπουλο με άλλα αδικήματα αλλά και να το διευρύνει σε άλλα πρόσωπα.
«Εμείς θέλουμε να έρθουν όλα στο φως, ενώ η αντιπολίτευση βάζει υπεράνω όλων τα μικροκομματικά της συμφέροντα», σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές.
Στο «κάδρο» του Μέγαρο ΠΑΣΟΚ και Νίκος Ανδρουλάκης
Στο «κάδρο» από το Μέγαρο Μαξίμου μπαίνει ειδικά το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης για τη δημόσια διατυπωμένη θέση του για παραπομπή όλων των πολιτικών προσώπων για τα οποία διαβιβάζεται δικογραφία στη Βουλή στον φυσικό δικαστή, καταλογίζοντάς του οπισθοχώρηση για μικροκομματικούς λόγους.
Και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος πάντως μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ 100,3, σχολίασε πως «Δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι στημένο δικαστήριο ή ότι είναι στημένο το πενταμελές Συμβούλιο το οποίο προβλέπει ο νόμος.
Η κλήρωση γίνεται στη Βουλή. Ενώπιον της Βουλής. Εάν πιστεύουν ότι όποιος και να κληρωθεί είναι “πιασμένος”. Ε, λυπάμαι πάρα πολύ δεν υπάρχει κράτος. Δεν μπορεί ένα κόμμα να υπερασπιστεί, να υποστηρίξει αυτή την άποψη σοβαρά».
Μετά τη σημερινή υπερψήφιση του αιτήματος του Χρήστου Τριαντόπουλου στην Προανακριτική Επιτροπή από την πλειοψηφία αναμένεται να δοθεί μία προθεσμία περί τις 7 με 10 ημέρες για τη σύνταξη πορίσματος στη βάση του κατηγορητηρίου του ΠΑΣΟΚ που πρότεινε τη σύσταση της Επιτροπής για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος.
Ώστε στη συνέχεια η Ολομέλεια της Βουλής να το εγκρίνει και να ασκήσει ποινική δίωξη στον πρώην Υφυπουργό παραπέμποντάς τον στο Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο θα αποφασίσει με βούλευμα εάν συντρέχουν λόγοι για παραπομπή ή μη του ίδιου στο Ειδικό Δικαστήριο. Ο ίδιος πάντως έχει δηλώσει ότι είναι αθώος και δεν έχει να κρύψει τίποτα. Η συνεδρίαση πάντως αναμένεται επεισοδιακή.
Το επόμενο διάστημα όπως έχει αναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται και η νομοθετική ρύθμιση που θα καταργεί ρητά από το νόμο περί ευθύνης υπουργών την αποσβεστική προθεσμία για τα αδικήματα μελών της κυβέρνησης, η οποία έχει ήδη καταστεί αδρανής στο Σύνταγμα με την Αναθεώρηση του 2019.
Η Προανακριτική Επιτροπή έχει όλες τις αρμοδιότητες του Εισαγγελέα Πρωτοδικών και μπορεί να αναθέσει ειδικότερες έρευνες πάνω στο επίμαχο αντικείμενο σε Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών ή Εφετών.