Μενού
evrovouli
Ευρωβουλή | EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Το προφίλ των νέων ευρωβουλευτών σκιαγραφεί το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών, σύμφωνα με το οποίο οι νεοεκλεγέντες είναι κυρίως άνδρες, άνω των 50 ετών.

Σε κείμενο με τίτλο «Τι ψηφίσαμε στις Ευρωεκλογές» τονίζεται ότι πρόκειται κυρίως για δημοσιογράφους, επανεκλεγέντες αλλά με χαμηλή κοινοβουλευτική δραστηριότητα.

Στα επικρατέστερα χαρακτηριστικά των ευρωβουλευτών που θα μας εκπροσωπήσουν για τα επόμενα 5 χρόνια ξεχωρίζει επίσης το χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο από τον μέσο όρο των υποψηφίων.

Τα συμπεράσματα για τους ευρωβουλευτές

Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα της ανάλυσης:

  • Εκλέχθηκαν κατά 70% άνδρες, ενώ αποτελούσαν το 58% των υποψηφίων.
  • Η μέση ηλικία είναι τα 54,4 έτη, κοντά στη μέση ηλικία των υποψηφίων που ήταν 52 έτη.
  • Το 17,6% των εκλεγέντων έχει διδακτορικό και το ίδιο ποσοστό έχει πτυχίο και μεταπτυχιακό, χαμηλότερα από τα αντίστοιχα ποσοστά των υποψηφίων (19% και 22% αντίστοιχα).
  • Το 24% των εκλεγέντων είναι δημοσιογράφοι, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό επί των υποψηφίων ήταν μόνο 7,5%.
  • Το 55% των εκλεγέντων είχε επανεκλεγεί (σε δημοτικές, εθνικές ή ευρωεκλογές), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό επί των υποψηφίων ήταν μόνο 18%.

Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές της περιόδου 2019-2024 που επανεκλέχθηκαν, είχαν χαμηλότερη μέση κοινοβουλευτική δραστηριότητα από εκείνους που δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν.

Συγκεκριμένα: όσοι επανεκλέχθηκαν υπήρξαν Εισηγητές (Rapporteurs) 0,4 φορές κατά μέσο όρο, ενώ όσοι δεν επανεκλέχθηκαν 1,5 φορές. Όσοι επανεκλέχθηκαν υπήρξαν Σκιώδεις Εισηγητές (Shadow Rapporteurs) 6,3 φορές κατά μέσο όρο, ενώ όσοι δεν επανεκλέχθηκαν 11,4 φορές.

Ευρωβουλευτές: Πού εντάσσονται

Ως προς την εκλογική απήχηση των κομμάτων, σύμφωνα με το ΚΕΦΙΜ, τα κόμματα δεξιά του Κέντρου συγκεντρώνουν το 52% των ψήφων, ενώ τα κόμματα αριστερά του Κέντρου συγκεντρώνουν το 48%.

Τέλος, τα λαϊκιστικά κόμματα -σύμφωνα με την προσέγγιση του ΚΕΦΙΜ- συγκεντρώνουν το 54% των ψήφων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA