Μενού
mitsotakis plenkovic
Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη - Αντρέι Πλένκοβιτς | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ο Κροάτης πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς, αναφέρθηκε στις προτάσεις που έκανε προς τις ελληνικές αρχές, αναφορικά με τα γεγονότα της Νέας Φιλαδέλφειας, μετά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μιλώντας στο Open, o κ. Πλένκοβιτς τόνισε αρχικά: «για ακόμη μια φορά θέλω να πω ότι λυπούμαστε εξαιρετικά γι αυτό το τρομερό περιστατικό με το θάνατο ενός Έλληνα πολίτη και φιλάθλου της ΑΕΚ» και συμπλήρωσε:

«Για εμάς, μιλώντας με όρους υστεροφημίας, δεδομένης της εξαιρετικής πολιτικής σχέσης και της προσωπικής φιλίας που έχουμε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι ένα γεγονός που πιστεύουμε πως ποτέ δεν θα συνέβαινε μεταξύ Ελλάδας και Κροατίας».

Στη συνέχεια μίλησα για τις προτάσεις προς τις ελληνικές αρχές:

  • Ζητήσαμε την ασφάλεια των Κροατών πολιτών στις ελληνικές φυλακές.
  • Περιμένουμε μια ελεύθερη και δίκαιη δίκη των πολιτών μας
  • Για εκείνους που δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κακούργημα, αλλά για πλημμέλημα, να απελαθούν το συντομότερο από την Ελλάδα στην Κροατία.

Σε περίπτωση που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν το υπάρχον νομικό πλαίσιο που ισχύει στην ΕΕ, κάποιοι από τους Κροάτες πολίτες να περάσουν χρόνο στην Κροατία υπό την επιτήρηση των δικών μας αρχών, μέχρι να γίνει η δίκη στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο Πλένκοβιτς.

«Βρισκόμαστε εδώ για να σεβαστούμε τους ελληνικούς θεσμούς και τις ελληνικές αρχές - διωκτικές και δικαστικές- αλλά και να προστατέψουμε τους Κροάτες πολίτες, με τον τρόπο που οφείλουμε, όπως προβλέπεται από τις συνταγματικές μας υποχρεώσεις», κατέληξε ο Κροάτης πρωθυπουργός.

«Εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη»

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για τις διμερείς σχέσεις και τις περιφερειακές εξελίξεις με επίκεντρο τα Δυτικά Βαλκάνια. Συζητήθηκαν ακόμη θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. 

Ο Κροάτης πρωθυπουργός εξέφρασε στον Έλληνα ομόλογό του τα συλλυπητήριά του για τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη στα αιματηρά επεισόδια της Νέας Φιλαδέλφειας και την εμπιστοσύνη του στην ελληνική Δικαιοσύνη.

Σχετικά με το ζήτημα της προσωρινής κράτησης Κροατών, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να βρίσκονται σε επικοινωνία για σχετική ενημέρωση.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA