Μενού
agrotes-mploko
Μπλόκο αγροτών | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Στάση αναμονής για τις επόμενες κινήσεις των αγροτών επί του «πεδίου», μετά την απόφαση του Συντονιστικού στη Νίκαια της Λάρισας για πολύωρους αποκλεισμούς εθνικών και περιφερειακών οδών και «απόβαση» με τα τρακτέρ στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, τηρεί η κυβέρνηση διατηρώντας ανοιχτές τις πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά με ένα ξεκάθαρο μήνυμα και υπό δύο προϋποθέσεις.

Το μήνυμα έγκειται στα «δημοσιονομικά όρια» για το τι μπορεί να δοθεί στον κόσμο του πρωτογενούς τομέα, προκειμένου να μην υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός. Και η βασική προϋπόθεση σχετίζεται με το «όριο του τρόπου των διαμαρτυριών» των αγροτών, που όπως επισημαίνεται δεν μπορεί να ταυτιστεί με το κόψιμο της Ελλάδας στα δύο. Αυτή η πρακτική συνιστά μία κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση, που διαμηνύει ότι ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς εκβιασμού και υπό μεθόδους που εντέλει θα είναι επιζήμιες για όλους.

«Ναι στο διάλογο, όχι στον εκβιασμό»

«Η κυβέρνηση έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει ότι είναι εφικτό προς όφελος των αγροτών. Και είναι πάντοτε δίπλα, όπως έχει αποδείξει σε πολλές περιπτώσεις, σε κάθε επαγγελματική ομάδα, λαμβάνοντας υπόψη τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας. Σε κάθε περίπτωση κανείς δεν ωφελείται από τη διατάραξη της κοινωνικής, οικονομικής και εμπορικής ζωής της χώρας, από αποφάσεις που δεν εξυπηρετούν ούτε τους ίδιους τους αγρότες», ανέφεραν χθες κυβερνητικές πηγές δίνοντας το στίγμα. Κατ’ ουσίαν στο Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι δεν επιθυμούν τη σύγκρουση, αλλά δε θα ανεχτούν και την παρακώλυση του δικαιώματος των πολιτών στην ελεύθερη μετακίνηση.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη δεύτερη προϋπόθεση για την υλοποίηση μίας συνάντησης που ζητούν οι αγρότες με τον Πρωθυπουργό – την οποία και ο ίδιος δεν απέκλεισε – και έναν ουσιαστικό διάλογο μαζί του, αποτελεί η ύπαρξη ενός ενιαίου θεσμικού οργάνου εκπροσώπησης των αγροτών έναντι των πολλαπλών χωριστών μπλόκων τα αιτήματα των οποίων ποικίλουν. «Έως τώρα τα αιτήματα που εκφράζονται μοιάζουν σε ορισμένες περιπτώσεις λίθοι πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα», αναφέρουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, επισημαίνοντας την ανάγκη ενός συγκεκριμένου πλαισίου που θα τεθεί προς περαιτέρω συζήτηση.

Η κυβέρνηση πάντως έχει ξεκαθαρίσει ρητά ότι οι διαθέσιμοι πόροι για τον πρωτογενή τομέα σε αυτή τη φάση έχουν εξαντληθεί. Ανοιχτό αφήνουν, ωστόσο, το ενδεχόμενο κάποιων τεχνικών βελτιώσεων στα εξαγγελθέντα μέτρα ύψους 232 εκατομμυρίων ευρώ και δη ως προς την ταχύτερη καταβολή των 82 εκατομμυρίων ευρώ από την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2024. Παράλληλα, στα δίκαια αιτήματα του αγροτικού κινήματος εντάσσουν αυτό των νέων αγροτών αναφορικά με τη νέα ΚΑΠ για την τροποποίηση της οποίας πιέζει ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Ελλάδα και για την οποία το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται έτοιμο να συζητήσει.

Τα μηνύματα Μητσοτάκη στους αγρότες

Και ο Πρωθυπουργός έστειλε εκ νέου χθες τα δικά του μηνύματα στους αγρότες. Αφενός επιδιώκοντας να αναδείξει το γνήσιο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και την έμπρακτη στήριξή του, υπενθύμισε τις αποζημιώσεις άνω του 1 δις ευρώ που έχουν εκταμιευθεί την τελευταία 4ετία από τον ΕΛΓΑ μέσω της ενίσχυσης του από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αφετέρου θέτοντας ως βάση για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης την  κοινωνική δικαιοσύνη στην κατανομή του πλούτου που δημιουργεί η χώρα για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και τονίζοντας ότι η επιστροφή κάθε πρόσθετου πόρου στην κοινωνία προϋποθέτει τη «συνετή δημοσιονομική πολιτική».

«Η δίκαιη κατανομή του πλούτου που δημιουργεί η ελληνική οικονομία είναι απαραίτητη προϋπόθεση διατήρησης κοινωνικής συνοχής, και βέβαια και μιας αίσθησης των διαφορετικών κοινωνικών ομάδων ότι τελικά η κυβέρνηση με δίκαιο τρόπο διαχειρίζεται τα διαφορετικά αιτήματα. Διότι δεν μπορεί κάποιος να πει ότι τα δίνει όλα σε κάποιους οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη ισχύ, αλλά να ξεχάσει κάποιους άλλους οι οποίοι μπορεί να μην έχουν τη δύναμη να διαδηλώνουν είτε γιατί είναι περισσότεροι ή γιατί πολύ απλά δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των Μέσω Μαζικής Ενημέρωσης», είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτησή του με τον Πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Στο μεταξύ, επιχειρώντας να καταδείξουν ότι η κυβέρνηση έχει κάνει πράγματι το καλύτερο δυνατό για να απαντήσει σχεδόν στο σύνολο των κύριων αιτημάτων των αγροτών, κυβερνητικές πηγές αντιπαρέβαλλαν απέναντι στο τελικό κείμενο των αιτημάτων του Συντονιστικού χθες τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση.

Ως προς το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, επισήμαναν την επιστροφή του ΕΦΚ και για το 2024. Για το ρεύμα στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, παρέθεσαν την επιπλέον έκπτωση 10% της ΔΕΗ από Μάιο έως Σεπτέμβριο που η αγροτική κατανάλωση είναι υψηλή, καθώς και τη ρύθμιση χρεών ύψους 87 εκατομμυρίων ευρώ των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ, το νέο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι» για φθηνότερο ρεύμα σε μεμονωμένους αγρότες και εκείνο για συνεργατικά σχήματα. Αναφορικά με το αίτημα επιδότησης σε εφόδια και ζωοτροφές αντιπαρέβαλλαν την υφιστάμενη μείωση του ΦΠΑ στο 6% από το 13% για ζωοτροφές και λιπάσματα. Ενώ για τη μη εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, τόνισαν το γεγονός ότι με τη διαπραγμάτευση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΕΕ οι πόροι για την Ελλάδα διατηρήθηκαν ακέραιοι την ώρα που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μειώθηκαν. Για το δε «όχι» στις παράνομες ελληνοποιήσεις, υπογραμμίζονται οι σαρωτικοί έλεγχοι που διενεργούνται.

Το μπρα ντε φερ πάντως δεν φαίνεται έτοιμο να λάβει τέλος από τη στιγμή που οι αγρότες δεν επιδεικνύουν διάθεση υποχώρησης, ενώ είναι βέβαιο πως οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA