Μενού
Σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη
Έρευνες της πυροσβεστικής στο σημείο της τραγωδίας στα Τέμπη | EUROKINISSI / ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ
  • Α-
  • Α+

Το κλίμα πόλωσης στο πολιτικό σκηνικό με αιχμή την τραγωδία των Τεμπών διατηρεί το «κατηγορητήριο» του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής αναφορικά με το ενδεχόμενο τέλεσης 3 κακουργημάτων από τον πρώην Υπουργό Μεταφορών της ΝΔ Κώστα Αχ. Καραμανλή και το αίτημα παρέμβασης του Αρείου Πάγου από τον Νίκο Ανδρουλάκη για τη διερεύνηση χάλκευσης των συνομιλιών του ΟΣΕ τη μοιραία νύχτα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

Στη σαφή προσπάθεια της αντιπολίτευσης να ρίξει την κυβέρνηση στο καναβάτσο εμφανίζοντάς τη ως επισπεύδουσα «συγκάλυψης», το Μέγαρο Μαξίμου καταλογίζει σε αμφότερους προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και συνέχιση εργαλειοποίησης μίας εθνικής τραγωδίας για μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Κυβερνητικές πηγές αποδομούσαν τη χθεσινή κίνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως «ακόμα ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα». Και επέστρεψαν το γάντι που πέταξε ο Στέφανος Κασσελάκης για εκ προοιμίου δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα κάνει αποδεκτή τη σύσταση Προανακριτικής, καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ αν θεωρεί ότι υπάρχουν ενδείξεις ενοχής για πράξη ή παράλειψη από πολιτικά πρόσωπα να ακολουθήσει θεσμικά τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα, καταθέτοντας επισήμως πρόταση για σύσταση ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.

«Ουδείς είναι a priori αθώος ή ένοχος»

Κυβερνητικά στελέχη υπογράμμιζαν πως το κείμενο που παραδόθηκε στο γραφείο του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Σταύρου Καλαφάτη, δεν συνιστά επίσημη πρόταση, αλλά μια «υποκριτική» προσπάθεια ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά την αλήθεια περισσότερο από την κυβέρνηση. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η συγκεκριμένη διαδικασία διέπεται από θεσμικούς κανόνες - όπως η κατάθεσή της στον Πρόεδρο της Βουλής, η πρωτοκόλλησή της και η υποβολή της σε δημόσιας συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής - τους οποίους ουδείς επιτρέπεται να παρακάμπτει ή να υποκαθιστά.

Ως προς την ουσία, δε, του κατά την Κουμουνδούρου «κατηγορητηρίου» κυβερνητικοί αξιωματούχοι σχολίαζαν πως δεν βασίζεται σε κανένα απτό στοιχείο ή κάποια διαδικασία της Δικαιοσύνης, αλλά απλώς επαναλαμβάνει τις «αόριστες και ατεκμηρίωτες» κατηγορίες που εξαπολύει όλους αυτούς τους μήνες η αξιωματική αντιπολίτευση στην προσπάθειά της να πείσει για τη δήθεν συγκάλυψη από την κυβέρνηση και την «Πολάκεια θεωρία να πάνε κάποιοι πολιτικοί φυλακή». Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι επιθυμεί την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών όπου κι αν υπάρχουν, επιμένοντας ότι αρμόδια να κρίνει αντικειμενικά και τεκμηριωμένα την υπόθεση είναι η Δικαιοσύνη, καθώς «ουδείς είναι a priori αθώος ή ένοχος».

Τον τόνο πάντως τον έχει ήδη δώσει ο Πρωθυπουργός με την ομιλία του την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, όταν υπογράμμισε πως: «με γενικές κατηγορίες του τύπου “πάμε να κάνουμε προκαταρκτική να βάλουμε κάποιον φυλακή”, δεν έχουμε πραγματικό κράτος δικαίου», ζητώντας «τεκμηριωμένο» κατηγορητήριο. Έχοντας μάλιστα προβλέψει το ένα εκ των τριών αδικημάτων – αυτό της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο - που ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι έχει υπόσταση βάσει των πράξεων και παραλείψεων του Κώστα Αχ. Καραμανλή με φόντο σε μεγάλο βαθμό τη σύμβαση 717, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αντιπαραθέσει ως παραδείγματα την απουσία 112 στην τραγωδία στο Μάτι και το δρόμο Πάτρα – Πύργος που καθυστέρησε να ολοκληρωθεί, για να καταδείξει ότι υπό τη λογική ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη οι δικοί του Υπουργοί Νίκος Παππάς και Χρήστος Σπίρτζης αντίστοιχα.

Σύγκρουση Μαρέβας Μητσοτάκη - Έλενας Ακρίτα

Με τον ΣΥΡΙΖΑ πάντως η κυβέρνηση έχει έναν ακόμα ανοιχτό λογαριασμό. Αυτόν της σύγκρουσης της συζύγου του Πρωθυπουργού Μαρέβας Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Ακρίτα, που όπως προανήγγειλε η κα Γκραμπόφσκι θα λυθεί πλέον στα αστικά και ποινικά δικαστήρια κατόπιν μήνυσης και αγωγής εναντίον της. Οι διαδικτυακές βολές της κ. Ακρίτα που ήρθαν σε συνέχεια δημοσιευμάτων περί sms της συζύγου του Πρωθυπουργού σε εκδότη για την αποκλιμάκωση των σχέσεων με το Μέγαρο Μαξίμου, κρίθηκαν από την κυβέρνηση ως χυδαίες και γεμάτες «μίσος». Και η άρνησή της να τις ανακαλέσει χθες, ενεργοποίησαν εντέλει τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ο οποίος κατήγγειλε βάναυση στοχοποίηση της συζύγου του με στόχο να πληγεί ο ίδιος και δήλωσε ότι θα παραστεί στο δικαστήριο ως μάρτυρας υπεράσπισής της.

«Χρειάζεται μεγάλο συγγραφικό ταλέντο για να χωρέσει τόσα ψέματα και τόση κακία σε μία ανάρτηση. Η Μαρέβα θα κινηθεί νομικά. Και εγώ θα πάω μάρτυρας στο δικαστήριο να την υπερασπιστώ. Όποιος θέλει να αντιπαρατεθεί μαζί μου πολιτικά, είναι ελεύθερος να το κάνει. Όμως ας αφήσουν επιτέλους εκτός πολιτικής σύγκρουσης την οικογένειά μου», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στηλιτεύοντας την επαναφορά της πολιτικής τοξικότητας. Την ίδια ώρα ο Στέφανος Κασσελάκης επιχειρώντας ένα άτυπο διαδικτυακό μπρα ντε φερ με τον Πρωθυπουργό για το θέμα, προχώρησε σε μία ανάρτηση που σχολιάστηκε έντονα αρνητικά στα social media, καθώς συσχέτισε τη στήριξη του Πρωθυπουργού στη σύζυγό του με τα Τέμπη, αφήνοντας αιχμές ότι οι οικογένειες των θυμάτων δεν μπορούν αντίστοιχα να πάνε τον κ. Καραμανλή στη δικαιοσύνη επειδή «τους το απαγορεύει ο οικογενειάρχης Πρωθυπουργός». Η τουλάχιστον ατυχής συσχέτιση εκ μέρους του κ. Κασσελάκη είναι βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει νέα μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση σήμερα.

Μέτωπο και με Ανδρουλάκη

Τα έτερο μέτωπο της κυβέρνησης είναι με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Η επιλογή του να μεταβεί στον Άρειο Πάγο επιμένοντας κατ’ ουσίαν - παρά τις απαντήσεις και του Πρωθυπουργού προσωπικά στη Βουλή - στα περί εμπλοκής της κυβέρνησης στην παραποίηση κρίσιμων ηχητικών για την τραγωδία των Τεμπών, λειτούργησε ως φιτίλι. «Κάποιο σοβαρό επιχείρημα περί μονταζιέρας ή οποιουδήποτε δόλου να παραπλανηθεί η κοινή γνώμη – ιδίως μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού -, έχει καταρριφθεί.

Προφανώς λοιπόν, όπως σε κάθε περίπτωση που κακώς διαρρέουν στοιχεία, πρέπει να δοθούν απαντήσεις από αυτούς που πρέπει και κυρίως από τη Δικαιοσύνη. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει τα πολιτικά κόμματα  να μετατρέπονται σε δικαστές και ανακριτές για να δημιουργήσουν εντυπώσεις», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Ο Πρωθυπουργός πάντως δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές επιδιώκει μια φυγή προς τα εμπρός και ξεκινάει εντατικές περιοδείες με σημερινό του σταθμό τα Καλάβρυτα, απ’ όπου και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα δώσει κάποιες πρώτες απαντήσεις στους πολιτικούς του αντιπάλους και δη στον κ. Κασσελάκη.  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA