Μενού
mitsotakis erdogan
Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στο Βίλνιους | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες ότι θα συναντηθεί επίσημα με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα στις 13 Μαΐου.

Ο πρωθυπουργός, μετά τη λήξη της έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαρακτήρισε «θετικό» το γεγονός ότι στα συμπεράσματα της Συνόδου υπάρχει αναφορά για την ανθρωπιστική καταστροφή που συντελείται στη Λωρίδα της Γάζας.

Όσον αφορά στην Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε:

«Είναι ικανοποιητικά τα συμπεράσματα και για την Ελλάδα και για την Κύπρο για την τελική διαμόρφωση του κειμένου με ρητή αναφορά σε προηγούμενες αποφάσεις».

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η  Άγκυρα, σε ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, δηλώνει ότι δεν θα δεχθεί ποτέ μια προσέγγιση που συνδέει την πρόοδο στις σχέσεις της με το Κυπριακό, αναφορικά με τα χθεσινά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Τουρκία κατηγορεί την Ευρωπαίκή Ένωση για έλλειψη στρατηγικού οράματος και δηλώνει ότι θα επανεξετάσει τον διάλογό της με την ΕΕ στη βάση της αμοιβαιότητας.

Μητσοτάκης: «Βαρύ συμβολισμό η υποψηφιότητα Μπελέρη»

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για την επιλογή του Φρέντη Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ.

«Δεν είναι δουλειά μου να μιλώ για μεμονωμένες περιπτώσεις υποψηφίων. Έχει έναν βαρύ συμβολισμό η υποψηφιότητα Μπελέρη και όσοι ενδιαφέρονται για τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην περιοχή, τον αντιλαμβάνονται».

Για το ζήτημα της ακρίβειας στην Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε:

«Υπάρχει μία αναντιστοιχία μεταξύ της πραγματικής απόδοσης της οικονομίας και της αίσθησης μια σημαντικές μερίδας των πολιτών ότι αυτή η ανάπτυξη δεν τους αφορά και το καταλαβαίνω απόλυτα αυτό αυτό που απασχολεί πρωτίστως στους πολίτες σήμερα είναι η ακρίβεια και η πίεση που η ακρίβεια βάζει στο διαθέσιμο εισόδημα τους».

Όσο για το Πάσχα, ανέφερε:

«Οι τιμές θα είναι λογικές και δεν θα ξεπεράσουν τα περσινά επίπεδα γι’ αυτό θα αγωνιστούμε. Η κυβέρνηση εξακολουθεί με κάθε τρόπο να στηρίζει τα διαθέσιμα εισοδήματα αλλά και να διορθωθούν.»

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για την έκθεση του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού, Ενρίκο Λέτα, για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαικής οικονομίας ο πρωθυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η έκθεση Λέτα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, είναι πολύ σημαντικό για μια χώρα, όπως η Ελλάδα να λειτουργεί η ενιαία αγορά.

Είναι σημαντικό για τις επιχειρήσεις να υπάρχει μια Ένωση Κεφαλαιογοράς που θα τους επιτρέψει να λειτουργήσουν καλύτερα, αλλά και να επιτρέπει στους ευρωπαίους επενδυτές να επενδύσουν σε ευρωπαικές επιχειρήσεις. Θεωρώ πως θα κάνουμε βήματα προς τη δημιουργία μιας ενιαίας κεφαλαιαγοράς».

Σε ό,τι αφορά στην πρόταση του για έκδοση ευρωομολόγου για την άμυνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «προσωπικά θα διεκδικήσω τη δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού εργαλείού».

«Όχι» σε κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την ενδεχόμενη απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν, λέγοντας πως και τα συμπεράσματα του Ευρωπαικού Συμβουλίου αλλά και οι δημόσιες δηλώσεις που έχουν γίνει από Ευρωπαίους ηγέτες αλλά και την ηγεσία των ΗΠΑ κατατείνουν ακριβώς στην ανάγκη να πειστεί το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε μια κλιμάκωση που θα οδηγήσει στη συνέχεια σε ένα περαιτέρω σπιράλ ακόμα μεγαλύτερης έντασης στη Μέση Ανατολή.

«Είναι σαφές ότι το Ιράν θα πρέπει να απομονωθεί για τη συμπεριφορά του εις βάρος του Ισραήλ και όχι μόνο.

Και πιστεύω ότι εάν το Ισραήλ επιδείξει μια μεγαλύτερη κατανόηση στα ζητήματα που αφορούν στη Γάζα και λάβει υπόψη του τις εκκλήσεις όλων μας για μια κατάπαυση του πυρός και μια ουσιαστική ανθρωπιστική στήριξη του δοκιμαζόμενου λαού της Γάζας θα βοηθήσει το Ισραήλ να χτίσει εκείνες τις συμμαχίες για να του επιτρέψει να απομονώσει πραγματικά το Ιράν και να καταδείξει ότι είναι μια χώρα που προκαλεί συνεχώς προβλήματα στην περιοχή.»

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA