Εβδομάδα των Τεμπών θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς αυτήν που ξεκινάει αφού οι συγκεντρώσεις της Παρασκευής αναμένεται να δώσουν τον τόνο της πολιτικής επικαιρότητας. Στην κυβέρνηση αναμένουν μεγάλη συμμετοχή και δεν πρόκειται να εναντιωθούν στον κόσμο που θα κατέβει - αντίθετα θα επαναλάβουν κι αυτοί πως το μήνυμα ενώνει τους πάντες που επιθυμούν απόδοση δικαιοσύνης. Το δύσκολο επιχειρησιακά για την κυβέρνηση είναι να καταφέρει να διαφυλάξει την κοινωνική ειρήνη και να μην επιτρέψει σε αυτούς που θέλουν να προκαλέσουν επεισόδια να καπηλευθούν τη στιγμή. Το έργο έχει αναλάβει προσωπικά ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει ζητήσει εγρήγορση από το σύνολο των στελεχών της ελληνικής αστυνομίας. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ήδη γίνει συσκέψεις από την προηγούμενη εβδομάδα με τη συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες μέσα στις επόμενες ημέρες.
Ο Μητσοτάκης και ο Μερτς
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει εδώ και αρκετά χρόνια τον Φρίντριχ Μερτς των Χριστιανοδημοκρατών. Μάλιστα, οι δυο τους συναντήθηκαν πριν από έναν περίπου μήνα στο Βερολίνο, σε event που διοργάνωσε το ΕΛΚ για τη διεθνή στήριξη του Μερτς. Οι δυο τους λέγεται ότι έχουν καλή χημεία και αρκετά κοινά σημεία, αν και ο Μερτς πολιτικά είναι δεξιότερος του Μητσοτάκη. Αμφότεροι είναι τεχνοκράτες και δεν ήταν «κατασκευαστικά» τα ξεκάθαρα φαβορί, εν τέλει όμως έγιναν η απαραίτητη επιλογή. Περιττό να πω ότι Μητσοτάκης και Μερτς έχουν απευθείας γραμμή, ενώ και τα δύο επιτελεία μιλούν άνετα.
Αριστερότερα!
Μονίμως, πάντως, η εν Ελλάδι Αριστερά βρίσκει στις εκλογές που γίνονται στο εξωτερικό ένα αισιόδοξο μήνυμα. Για παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάλαβε ότι οι Σοσιαλδημοκράτες έχασαν και πήραν το ιστορικά χαμηλό ποσοστό τους, επειδή συνθηκολόγησαν και δεν εφάρμοσαν πιο ριζοσπαστικές, αριστερές πολιτικές. Και όλα αυτά, ενώ στη Γερμανία τα κόμματα στα δεξιότερα του χάρτη πήραν αθροιστικά πάνω από 55%. Μια το Λαϊκό Μέτωπο στη Γαλλία, μια η μεγάλη επιτυχία της Αριστεράς στη Γερμανία που πήρε σχεδόν 9%, οι εν Ελλάδι αριστεροί βρίσκουν έναν λόγο να αισιοδοξούν. Όμως μετά επιστρέφουν στην πεζή πραγματικότητα.
Η επίσκεψη Αβραμόπουλου και ο ανασχηματισμός
Η φωτογραφία Ερντογάν, Φιντάν και Αβραμόπουλου στην Τουρκία, σε ένα πιο πριβέ γραφείο του Τούρκου προέδρου, συζητήθηκε πολύ. Δεν είναι μυστικό ότι με τον Αβραμόπουλο έχει μια ιδιαίτερη και παλαιά σχέση, η οποία σφυρηλατήθηκε όταν αμφότεροι ήταν δήμαρχοι Αθήνας και Κωνσταντινούπολης. Πάντως, επειδή ο Αβραμόπουλος είναι «παλιά γάτα» της πολιτικής, θα μου επιτρέψετε να μην θεωρώ την επίσκεψη τυχαία. Μπορεί, βεβαίως, να είναι και μια διαβολεμένη σύμπτωση, αλλά με τις συμπτώσεις πολιτική ανάλυση δεν κάνεις.
Δυσκολεύει η σχέση ΣΥΡΙΖΑ-Νέας Αριστεράς
Στη Νέα Αριστερά δεν ανοίγουν σαμπάνιες για το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως έχουν «τσιμπήσει» κάπως το τελευταίο διάστημα διότι γνωρίζουν πολύ καλά πως το πιθανότερο σενάριο είναι να δώσουν μάχη επιβίωσης στις επόμενες εκλογές για να καταφέρουν να εκλεγούν στη Βουλή. Ωστόσο φαίνεται πως νιώθουν δικαιωμένοι για το γεγονός ότι δεν ψήφισαν στην τέταρτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και διαχώρισαν τη θέση τους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο επιτελείο του κόμματος κυριαρχεί πλέον η αντίληψη ότι πρέπει να διαχωρίζουν τη θέση τους από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η δημοσκοπική επιβράβευση κομμάτων όπως η Πλεύση Ελευθερίας και η Φωνή Λογικής αποδεικνύει - σύμφωνα πάντα με το ίδιο σκεπτικό - ότι η ακτιβιστική προσέγγιση έχει λογική και μαζεύει ψήφους. Όσο για την περιβόητη σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει συνεδρίου το Μάιο, προφανώς φαίνεται πως μεταφέρεται για τις καλένδες, αφού τέτοια πρόθεση δεν φαίνεται να υπάρχει στα ηγετικά κλιμάκια.
Είναι αμετακίνητοι Δένδιας και Γεραπετρίτης;
Για τα του ανασχηματισμού έχουν γραφτεί πολλά αν και κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να «ξεκλειδώσει» το μυαλό του Πρωθυπουργού ώστε να βγάλει κάποιο σαφές συμπέρασμα ως προς τον χρόνο αλλά και τη μορφή που θα έχει. Ωστόσο υπάρχουν δυο βαριά ονόματα που - σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση της Μητσοτακικής σκέψης - δύσκολα θα αλλάξουν πόστο. Αυτοί είναι ο Νίκος Δένδιας και ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Πέρα από το πολιτικό τους εκτόπισμα, υπάρχει κι ένα ζήτημα που αφορά την τρέχουσα συγκυρία: πώς θα επισκεφτεί την Άγκυρα τον Απρίλιο ο Μητσοτάκης, χωρίς τον Γεραπετρίτη στο πλευρό του; εννοώ ότι ο υπουργός Εξωτερικών έχει μέχρι στιγμής πάρει επάνω του το σύνολο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενώ ταυτόχρονα η χώρα έχει και την μη μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Για τον Δένδια νομίζω τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα - κανείς δεν θα τον ήθελε αλλού στην παρούσα φάση. Κι ας μην ξεχνάμε πως είμαστε στη μέση μιας γεωπολιτικής κρίσης που κανείς δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.