Μενού
synodos korifis granada
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην άτυπη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Γρανάδα. | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Η διεύρυνση της ΕΕ, η δημοσιονομική αναθεώρηση, η στρατηγική αυτονομίας και το μεταναστευτικό ήταν τα ζητήματα που κυριάρχησαν στη συνεδρίαση του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στη Γρανάδα της Ισπανίας.

Οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών, ωστόσο το ζήτημα αποδείχθηκε ακανθώδες και προκάλεσε για ακόμη μια φορά διαφωνίες στους κόλπους της ΕΕ. 

Η Ουγγαρία και η Πολωνία κατηγορούν τις Βρυξέλλες ότι «προσπαθούν να επιβάλουν την πρόσφατη συμφωνία για το νέο μηχανισμό αλληλεγγύης αγνοώντας τις δικές τους διαφωνίες». Σύμφωνα με την ΕΡΤ, «Βουδαπέστη και Βαρσοβία βρίσκονται σε κοινή γραμμή για το Μεταναστευτικό, εναντίον της ΕΕ και του Βερολίνου».

Ο Βίκτορ Όρμπαν, μάλιστα, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας έκανε λόγο για «νομικό βιασμό». «Αν λοιπόν έχεις υποστεί νομικό βιασμό, αν έχεις εξαναγκαστεί να δεχτείς κάτι που δεν σου αρέσει, τότε πώς μπορεί να φτάσεις σε συμβιβασμό και συμφωνία; Είναι αδύνατον», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Δεν δεχόμαστε διαταγές»

Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, ξεκαθάρισε ότι «η Βαρσοβία δε δέχεται διαταγές». «Υπό τις διαταγές του Βερολίνου, οι Βρυξέλλες άρχισαν πάλι να εφαρμόζουν το σχέδιό τους με την υποστήριξη του κόμματος του Ντ. Τουσκ, που συνίσταται στην υποδοχή παράνομων μεταναστών και στην επιβολή δρακόντειων ποινών για τις χώρες που δε θέλουν να τους δεχτούν. Η Πολωνία το απορρίπτει αυτό κατηγορηματικά πρώτα απ’ όλα για λόγους ασφάλειας της χώρας μας», σημείωσε ο Ματέους Μοραβιέτσκι.

Την ίδια ώρα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς τις ακτές τους. Επιπλέον, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, τόνισε την ανάγκη συμφωνιών με τις χώρες προέλευσης.

Τι ζήτησε ο Μητσοτάκης

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε μεγαλύτερη ενεργοποίηση της ΕΕ για το Μεταναστευτικό, «για την υποστήριξη των χωρών που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης». Επιπλέον, ζήτησε περισσότερα κονδύλια για την στήριξη χωρών με προϋπόθεση την συνεργασία τους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA