Μενού
giataganas.jpg
Ο Ξενοφών Γιαταγάνας. | EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Πέθανε την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου ο Ξενοφών Γιαταγάνας, ευρωπαϊστής δικηγόρος, πρώην νομικός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μέλος του Γραφείου του προέδρου Ζακ Σαντέρ.

Συγγενείς και φίλοι θα πουν το τελευταίο «αντίο» την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, στις 13:30 στη Ριτσώνα.

Ο Ξενοφών Γιαταγάνας, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών, ήταν επικεφαλής του τμήματος δημοσιονομικής πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Προϋπολογισμού της ΕΕ και σύμβουλος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επιπλέον, υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημοσίου Δικαίου και Διευθυντής Ερευνών του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών και Ερευνών.

Γιαταγάνας: Σύμβουλος του Παπαδήμου

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι το 2012 διετέλεσε σύμβουλος του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου. Νωρίτερα (2010-2011) ήταν σύμβουλος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο Ξενοφών Γιαταγάνας ήταν Διδάκτωρ Νομικής του ΕΚΠΑ με θέμα διατριβής τη νομική προστασία των ιδιωτών στο κοινοτικό δίκαιο και Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Δικαίου του Πανεπιστημίου Paris II (2006) με θέμα την Πολιτική Ανυπακοή.

Είχε πραγματοποιήσει διαλέξεις πάνω σε ζητήματα κοινοτικού δικαίου και ευρωπαϊκής ενοποίησης σε πολλά πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, έχει πολλές δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων στα αντικείμενα του και για την αριστερά.

Η ανάρτηση Βενιζέλου για Γιαταγάνα

Σε ανάρτησή του στο Facebook για τον θάνατο του Ξενοφώντα Γιαταγάνα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος κάνει λόγο για «έναν μαχόμενο δημοκράτη που στρατεύτηκε και στον αγώνα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης».

«Δεν είναι εύκολο να αποχαιρετήσεις έναν άνθρωπο σαν τον Ξενοφώντα Γιαταγάνα. Έναν υποδειγματικό Ευρωπαίο πολίτη και νομικό που αφιέρωσε τη ζωή του στην ευρωπαϊκή υπόθεση», έγραψε στα social media ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Έναν γνήσιο διανοούμενο. Συλλέκτη ιστορικών εμπειριών με προσωπικό κόστος αλλά και γραμματοσήμων. Συμμέτοχο της Ιστορίας και επιμελή αρχειοθέτη της», τόνισε χαρακτηριστικά για τον Ξενοφώντα Γιαταγάνα ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο πρώην υπουργός χαρακτήρισε επίσης τον εκλιπόντα ως «έναν μαχόμενο δημοκράτη που στρατεύθηκε και στον αγώνα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Έναν λάτρη της Τήνου. Έναν ευγενή κοσμοπολίτη και ουσιαστικό πατριώτη. Αφήνει βαθύ αποτύπωμα».

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA