Μενού
xrysoxoidis
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης | ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Για την έξαρση της παραβατικότητας και πού οφείλεται μίλησε μεταξύ άλλων στην ΕΡΤ ο υπουργός προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ο οποίος υπογράμμισε ότι «υπάρχει πάντα ένας κανόνας και στην πολιτική και στη ζωή: τα πράγματα πρέπει να αλλάζουν. Οι οργανισμοί του δημοσίου αλλά και οι επιχειρήσεις, η οικογένεια, όλοι μας πρέπει να προσαρμοζόμαστε στη νέα εποχή».

«Η αστυνομία, να αντιληφθείτε τι εννοώ, τελευταία φορά που άλλαξε ήταν το 2000, όταν τότε εγώ, πολύ μικρός σε ηλικία, υπουργός Δημόσιας Τάξης τότε, δημιούργησα μέσα από ένα προεδρικό διάταγμα κι έναν νόμο το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Και τότε κάναμε πάρα πολλά πράγματα. Έκτοτε δεν έχει γίνει καμία αλλαγή ποτέ».

Στην επισήμανση του δημοσιογράφου, Γιώργου Κουβαρά ότι ξαναέγινε έκτοτε υπουργός ο κ. Χρυσοχοΐδης εξήγησε ότι « τα διαστήματα που ήμουν ήταν αρκετά μικρά και δεν μπόρεσα να κάνω κάτι[…] Συνεπώς η απάντηση είναι ότι πρέπει να αλλάξει η αστυνομία και πρέπει να ξαναχτίσει με τους πολίτες, με την κοινωνία, μια σχέση η οποία θα οδηγεί στην επίλυση των προβλημάτων που μας απασχολούν», πρόσθεσε.

Χρυσοχοΐδης: «Αλληλοσεβασμός»

Για τη σχέση του με τους αστυνομικούς και ειδικότερα ερωτηθείς για την πρόσφατη απομάκρυνση του 80% της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας τόνισε «η σχέση μου με το προσωπικό είναι σχέση αγάπης και αλληλοσεβασμού, αλλά ταυτόχρονα είναι σχέση αυστηρότητας, αξιοκρατίας και αποτελεσματικότητας. Με αυτή την έννοια κάναμε μια βαθιά τομή για να δημιουργήσουμε τις επόμενες γενιές ηγεσίας στην αστυνομία. Υπήρξε μια βαθιά τομή προκειμένου να αναδείξουμε τους ικανότερους, τους πιο αποτελεσματικούς, τους πλέον καλούς αξιωματικούς, κατά κοινή ομολογία, που θα μπορέσουν να βάλουν τους στόχους μαζί με μένα, την πολιτική ηγεσία, την κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό και να πάμε μπροστά».

«Ο καθένας θα αξιολογηθεί και θα κριθεί με βάση τα αποτελέσματα που θα φέρει[…] Γίνεται ένα restart θα λέγαμε, μια επανεκκίνηση. Μια επανεκκίνηση η οποία είναι τόσο αναγκαία, ένα φρεσκάρισμα στην ηγεσία ούτως ώστε και το προσωπικό να αποκτήσει ηθικό, αυτοπεποίθηση και στη συνέχεια επιχειρησιακή επάρκεια[…] Πολλές φορές οι οργανισμοί, όπως σας είπα, όταν δεν αλλάζουν, κάθονται, εφησυχάζουν και στη συνέχεια δημιουργούνται προβλήματα τα οποία έρχονται σαν χιονοστιβάδα. Τώρα λοιπόν είναι η ώρα να ανοίξουμε καινούργιους δρόμους και να πάμε κατευθείαν να γίνουμε αποτελεσματικοί και να καταπολεμήσουμε όλα αυτά που περιγράψατε προηγουμένως», συμπλήρωσε.

Για το πού υπάρχουν αδυναμίες σημείωσε «υπάρχουν καινούργια προβλήματα με παλιές συνταγές. Δηλαδή να σας πω, εγώ μεγάλωσα ένα χωριό και είχαμε και τότε βία μεταξύ μας, έπεφτε ξύλο. Η μεγάλη αντιπαράθεση ήταν ντόπιοι – πρόσφυγες και έπεφτε ξύλο πολύ όταν παίζαμε μπάλα, αλλά δεν υπήρχαν μαχαίρια, δεν κινδύνευε η ζωή κάποιου. Σήμερα λοιπόν υπάρχει αυτό το θέμα της βίας ανηλίκων και ακόμα δεν έχουμε συγκροτήσει μια οργανωμένη πολιτική ούτως ώστε να καταπολεμήσουμε αυτό το φαινόμενο και να πούμε στους γονείς “τα παιδιά σας από δω και πέρα, όταν θα βγαίνουν έξω δεν θα κινδυνεύουν“. Και τώρα κάθομαι κάθε μέρα με τους συνεργάτες μου, έχω πάρει τα στατιστικά στοιχεία μαζί με τους αρμόδιους αξιωματικούς, μαζί με τους νέους που έχουν τοποθετηθεί, και αύριο μαζί με τις επιχειρησιακές δυνάμεις, ούτως ώστε να διατάξουμε μια ολοκληρωμένη επιχειρησιακή στρατηγική, έτσι ώστε και αποτρεπτικo;i να είμαστε, αλλά ταυτόχρονα όταν υπάρχουν παραβατικά παιδιά να δούμε τους εισαγγελείς με άλλες υπηρεσίες, με τα σχολεία, πώς θα τους διαχειριστούμε».

Χρυσοχοΐδης: «Δημιουργήσαμε ένα site»

Σημείωσε ότι αυτά θα εφαρμοστούν άμεσα: «ξεκινήσαμε ήδη να δημιουργήσουμε ένα site στο οποίο θα μπορούν να απευθύνονται οι γονείς και οι ανήλικοι για καταγγελίες, παράπονα. Ταυτόχρονα μια γραμμή τηλεφωνική, πενταψήφια, για να μπορεί ο καθένας αμέσως να καταγγέλει στο Ανηλίκων ένα περιστατικό ούτως ώστε να υπάρχει μια άμεση παρέμβαση. Όπως έχουμε το panic button στην υπόθεση της ενδοοικογενειακής βίας, ακριβώς κατά τον ίδιο τρόπο να υπάρχει μια εφαρμογή, ένα application το οποίο θα ειδοποιεί την αστυνομία ότι κάτι τρέχει κάπου. Μαζί βέβαια με τη συνεργασία και άλλων κοινωνικών φορέων και άλλων κυβερνητικών οργανισμών».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ρωτήθηκε αν ισχύει ότι χιλιάδες κλήσεις στο 100 έμεναν αναπάντητες επειδή ήταν υποστελεχωμένο το τηλεφωνικό κέντρο και ο ίδιος έδωσε εντολή να επιστρέψουν άμεσα 40 αστυνομικοί.

«Νομίζω πια ότι θα μπορούμε να απαντάμε σε ένα – δυο λεπτά[…] Συμπληρώνουμε αυτές τις μέρες άλλες 30 κοπέλες αστυνομικούς και αγόρια, νεαρά παιδιά, εκπαιδευμένα έτσι ώστε η αναμονή να είναι στα πολύ οξυμένα περιστατικά ένα έως δύο λεπτά».

«Το θέμα μας είναι ότι η εγκληματικότητα περίπου 60 – 65% είναι στην Αττική και το προσωπικό που υπηρετεί εδώ είναι το 35% ενώ στην περιφέρεια που έχουμε ελάχιστη εγκληματικότητα υπηρετεί το 65%.[…] Ήδη ετοιμάζουμε ένα προεδρικό διάταγμα, ούτως ώστε να δώσουμε κίνητρα σε αυτούς που θέλουν να φεύγουν πιο γρήγορα στην επαρχία, να πηγαίνουν και στις δύσκολες υπηρεσίες[ …] Ένα πράγμα πρέπει να δούμε ότι θα γίνεται πάντα με αξιοκρατία ότι αυτός που υπηρέτησε ένα δύσκολο αστυνομικό τμήμα, σε μια μάχιμη υπηρεσία, όπως είναι η ΔΙΑΣ, η Άμεση Δράση, τα ΜΑΤ, το αστυνομικό τμήμα στη Δυτική Αττική, η Ομόνοια και ούτω καθεξής, αυτός θα μπορεί να έχει ένα ευεργέτημα μετάθεσης σε σχέση με τον άλλον που δεν υπηρέτησε», πρόσθεσε ο υπουργός.

Για το κατά πόσο αμείβονται σωστά σήμερα οι αστυνομικοί ο υπουργός απάντησε «Αμείβονται όπως όλοι οι Έλληνες» και συμπλήρωσε οι μισθοί στην Ελλάδα ακόμα δεν έχουν φτάσει στα επίπεδα που θα θέλαμε, μετά τις περικοπές τις μεγάλες που έγιναν στα χρόνια των μνημονίων, αλλά ευτυχώς τα τελευταία χρόνια στον ιδιωτικό, τώρα πια φέτος και στο δημόσιο, άρχισαν κάπως να ισορροπούν οι μισθοί».

Χρυσοχοΐδης: «Περιπολίες παντού»

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι «σε πολύ λίγες μέρες θα αποκατασταθεί η ισορροπία στις μάχιμες υπηρεσίες ώστε να μπορούμε να έχουμε πλήρη παρουσία μέσα από τις περιπολίες των ένστολων, τις περιπολίες της ασφάλειας, τις πεζές περιπολίες, τις μονάδες εκείνες που είναι υπεύθυνες για την καταπολέμηση του εγκλήματος σε όλη την Αττική και ιδιαίτερα στις ευαίσθητες περιοχές που έχει αυξημένη εγκληματικότητα».

Όταν του ζητήθηκε να προσδιορίσει το χρονικό διάστημα που θα αποκατασταθεί αυτή η ισορροπία του προσωπικού απάντησε «Τις επόμενες ώρες στην κυριολεξία. Ασχολούμαι και προσωπικά» και δεσμεύτηκε ότι θα δώσει αναλυτικά στοιχεία, προσθέτοντας πως «θα περιγράψουμε και ένα σχέδιο αντεγκληματικής πολιτικής, όπως επίσης και για την τροχαία όπου υπάρχει τεράστιο ζήτημα στο λεκανοπέδιο με την κυκλοφορία».

Όσον αφορά στις κάμερες στα γήπεδα, τα ηλεκτρονικά εισιτήρια και για το πότε θα ανοίξουν για τους φιλάθλους, εξέφρασε την πεποίθηση πως όταν θα αρχίσουν τα πλέι οφ τουλάχιστον στα μεγάλα γήπεδα θα υπάρχουν κάμερες και πως το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα λειτουργήσει άμεσα»

«Είναι ένα θέμα το οποίο χειρίζεται το υπουργείο Αθλητισμού. Τα πράγματα πάνε καλά σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα. Συμμετέχει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε αυτή την προσπάθεια. Πιστεύω ότι όταν θα αρχίσουν τα πλέι οφ να είναι οι κάμερες, τουλάχιστον στα μεγάλα γήπεδα που θα γίνονται αυτοί οι αγώνες. το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα λειτουργήσει άμεσα», πρόσθεσε

Για την παρουσία αστυνομικών στα γήπεδα ήταν κατηγορηματικός: «Δεν έχουν καμιά δουλειά οι αστυνομικοί στα γήπεδα, Οι αστυνομικοί είναι έξω από τα γήπεδα. Τον έλεγχο στην είσοδο τον πραγματοποιούν οι ΠΑΕ, οι οποίες είναι υπεύθυνες για ό,τι συμβαίνει μέσα στο γήπεδο. Μόνο αν υπάρξουν σοβαρά επεισόδια».

Όπως σημείωσε ο υπουργός οι ομάδες που δημιουργούν τα προβλήματα είναι εγκληματικές ομάδες: «Δεν είναι απλά χουλιγκάνοι που πάνε κάποιοι και κάνουν φασαρία στο γήπεδο. Είναι εγκληματικά στοιχεία, αντικοινωνικά στοιχεία τα οποία συμμετέχουν σε ομάδες οργανωμένου εγκλήματος που κάνουν και άλλα πράγματα και ναρκωτικά και βία ασκούν. Πολλά πράγματα τα οποία έχουν σχέση με το βαρύ έγκλημα».

Όπως ενημέρωσε «προσπαθούμε να ενισχύσουμε την υποδιεύθυνση αθλητικής βίας στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις, ούτως ώστε να διεισδύσει σε αυτές τις οργανώσεις και να τελειώνουμε μια και καλή με αυτό το θέμα, συν τις προσπάθειες που πρέπει να κάνουνε οι ΠΑΕ και όχι μόνο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου αλλά και στο μπάσκετ, ακόμα και στο βόλεϊ, ακόμα και σε απίστευτα μικρούς αγώνες, έτσι ώστε να εξαφανιστεί κάθε έννοια βίας από αυτά».

Χρυσοχοΐδης: «Αυτό με ανησυχεί»

Όσο για το ποια μορφή παραβατικότητας τον ανησυχεί περισσότερο, ο κ. Χρυσοχοΐδης εξήγησε: «Όλες οι μορφές, αλλά βασικά με ανησυχεί πολύ το ζήτημα των ανηλίκων, διότι είναι κάτι το οποίο θέλει πολύ ιδιαίτερη μεταχείριση. Απλώνεται πολύ γρήγορα. Αλλά ταυτόχρονα με απασχολεί το γεγονός ότι υπάρχουν εκατοντάδες κάθε μέρα, μικρές εγκληματικές πράξεις, τις οποίες τις λέμε μικροεγκληματικότητα».

«Όλο αυτό, είναι ένα μαρτύριο για τους πολίτες κάθε μέρα. Με απασχολεί πάρα πολύ η τρομοκρατία. Με απασχολεί τέλος, ένα πρόβλημα το οποίο έχει πάρει διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, που είναι η ενδοοικογενειακή βία, το οποίο είναι κάτι φρικαλέο. Όλα αυτά είναι κοινωνικά θέματα τα οποία είμαι πολύ ευαισθητοποιημένος και θέλω και φτιάξαμε γραφεία σε κάθε περιοχή της χώρας, έτσι ώστε να υπάρχει σημείο αναφοράς για να μπορούν οι πολίτες να καταγγέλλουν αυτά τα περιστατικά. Και θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ευαισθητοποίηση της αστυνομίας, όταν δέχονται τέτοιες κλήσεις», σημείωσε.

Σχετικά με το αν οι αστυνομικοί είναι έτοιμοι πλέον να χειριστούν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που πολλές φορές απαιτούν ειδική μεταχείριση, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε πως: «Η απάντηση είναι ναι και όχι. “Ναι”, εκεί που έχουμε κάνει ειδικά γραφεία για την ενδοοικογενειακή βία, αυτοί οι άνθρωποι είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι. Όμως, δεν είναι ο καθένας εκπαιδευμένος, με αποτέλεσμα πολλές φορές όταν ο πολίτης απευθύνεται σε ένα αστυνομικό τμήμα να μην ξέρουν απολύτως τίποτα. Και αυτό πρέπει να το θεραπεύσουμε, ορίζοντας, ποια ποια αστυνομικά τμήματα αφορούν αυτά τα περιστατικά».

Σχετικά με την Greek Mafia ισχυρίστηκε πως: «Για τη 17 Νοέμβρη και την ανικανότητα της πολιτείας μιας δημοκρατικής χώρας να μπορέσει 27 χρόνια να λύσει το πρόβλημα, τότε, αναπτύσσονταν διάφορες… θεωρίες. Ούτε μία γραμμή από τις εκατομμύρια γραμμές που γράφτηκαν ήταν αληθινή. Διότι δυστυχώς, ο καθένας έγραφε ότι ήθελε, γιατί το κράτος είχε αδυναμία να προσδιορίσει και να διεισδύσει σε αυτό το έγκλημα. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Η Greek Mafia είναι κάποιοι δολοφόνοι, οι οποίοι αναλαμβάνουν έναντι συμβολαίων, υπηρετώντας κάποια άλλα συμφέροντα, να υπηρετήσουν πολύ συγκεκριμένα άνομα συμφέροντα».

Πρόσθεσε επίσης πως το ζήτημα προσβάλλει και τον ανταγωνισμό. «Σκεφτείτε ότι ένας πρατηριούχος τίμιος, κερδίζει ανά λίτρο 3 – 4 λεπτά και ένας νοθευτής, από αυτού, κερδίζει μισό 1 ευρώ το λίτρο», είπε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA