Μενού
Το Σίνε Πάλας
Ο ιστορικός κινηματογράφος στο Παγκράτι | Facebook - @Σινέ Πάλας Παγκρατίου
  • Α-
  • Α+

Με μία λιτή απάντηση 12 λέξεων στο Reader.gr, η Lidl Ελλάς επιβεβαίωσε τους φόβους των μόνιμων κατοίκων και τις φήμες που ακούγονταν τις τελευταίες ημέρες για τη μετατροπή του κινηματογράφου-ορόσημου του Παγκρατίου, Σινέ Πάλας ή Παλάς ή Παλλάς, σε υποκατάστημα σούπερ μάρκετ.

«Επιβεβαιώνουμε την πληροφορία που αφορά στο άνοιγμα καταστήματος Lidl στο συγκεκριμένο σημείο. Ωστόσο, στην παρούσα στιγμή δεν θα θέλαμε να προχωρήσουμε σε κάποιο δημόσιο σχόλιο – τοποθέτηση αναφορικά με το ζήτημα» απάντησε σχετικά στο ερώτημά μας το Τμήμα εξυπηρέτησης πελατών της επιχείρησης για το Σινέ Πάλας, το οποίο δυστυχώς δεν θα καταφέρει να συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής.

Το άγχος, η θλίψη για την πολιτιστική –και μη– ταυτότητα του Παγκρατίου εκφράζεται, και εκδηλώνεται κυρίως σε ομάδες της περιοχής στα social media. Οι περισσότεροι κάτοικοι, εξάλλου, συναντήθηκαν, μεγάλωσαν, ερωτεύτηκαν και έκαναν σχέδια μέσα στις περίφημες χειμερινές αίθουσες του κινηματογράφου και στον μεγάλο υπαίθριο χώρο της Υμηττού 109.

Ωστόσο, βλέπουν πως ο κινηματογράφος που συνέδεσε γενιές και γενιές από το 1925 κλείνει και μαζί του κλείνει ένα μεγάλο κομμάτι της παιδικής, εφηβικής και πρώιμης ενήλικης ζωής τους.

Μετά από χιλιάδες προβολές ταινιών και συναισθημάτων και τον θάνατο του Ματθαίου Πόταγα το 2021, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το Σινέ Πάλας και για την «εύθραυστη» ταυτότητα του Παγκρατίου που συγκριτικά με τις γειτονικές του περιοχές, «κερδίζει» στη δημοφιλία, χάνει όμως στον αυστηρό και ιστορικό χαρακτήρα του Βύρωνα και της Καισαριανής.

Ο θάνατος του Ματθαίου Πόταγα το 2021 και η ονομασία του Σινέ Πάλας

Στις 24 Ιουνίου του 2021, η οικογένεια του Ματθαίου Πόταγα και οι κάτοικοι του Παγκρατίου ξύπνησαν με μία δυσάρεστη είδηση. Ο άνθρωπος που είχε αναλάβει από τα μέσα της δεκαετίας του 1950, από το 1953 συγκεκριμένα, τη διαχείριση του Σινέ Πάλας είχε φύγει από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών.

Ο Γιάννης Οικονομόπουλος, κάτοικος του Παγκρατίου και ένας από τους ανθρώπους που έζησαν την ακμαιότητα του πιο ιστορικού κινηματογράφου της Αθήνας, ξεδιάλυνε με μία ανάρτηση τα πάντα σχετικά με το όνομα του Σινέ Πάλας.

Ο κινηματογράφος λειτούργησε για πρώτη φορά το 1925, ο Ματθαίος Πόταγας ανέλαβε τη διαχείριση από τον πατέρα του το 1953, ωστόσο η ιστορία και η ονομασία του «τραβάει αρκετά». Οι πρώτες γενιές σινεφίλ της Αθήνας, εάν μπορεί κάποιος να τους δώσει αυτόν τον χαρακτηρισμό, «ανατράφηκαν» στο σημείο που βρισκόταν πάντα το Σίνε Πάλας.

Στο «Τέρμα Παγκρατίου», κοντά στη στροφή που κάνει σήμερα το τρόλεϊ 2 για να μπει στην Υμηττού, ο πατέρας του Ματθαίου Πόταγα και τα δύο αδέρφιά του, φέρεται να επέλεξαν να του δώσουν το όνομα «Παλλάς», ως ένα από τα προσωνύμια της Θεάς Αθηνάς εντάσσοντάς το στους κινηματογράφους Β' Προβολής.

Οι αλλαγές στο Σίνε Πάλας έγιναν το 1969, όπου σύμφωνα με τον κ. Οικονόμοπουλο, ο Ματθαίος Πόταγας αποφάσισε να μετατάξει τον χειμερινό στους κινηματογράφους Α' Προβολής.

Το ενδιαφέρον του αθηναϊκού κοινού, όσο προχωρούσαν τα χρόνια και εξελίσσονταν σκηνοθετικά οι ταινίες, για τον κινηματογράφο αυξανόταν. Μαζί του «μεγάλωνε» το ενδιαφέρον των ΜΜΕ για τους πρωταγωνιστές, το περιεχόμενο, με το σινεμά να «κερδίζει» μία ολόκληρη σελίδα σε μερικές από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της εποχής.

Η σελίδα, φυσικά, ήταν αφιερωμένη στο ημερήσιο πρόγραμμα προβολών των κινηματογράφων Αθήνας, Πειραιά και Προαστίων, Α' και Β' προβολής και με αλφαβητική κατάταξη. Κάπου εκεί ήταν και το –τότε– Σινέ Παλλάς.

Ακολουθούσε, όμως, το κεντρικό Παλλάς στην οδό Βουκουρεστίου, που προϋπήρχε στην κατηγορία και δεν είχαν καμία κοινή, ιδιοκτησιακή σχέση. Η κατάταξη δεν «συγκίνησε» τον Ματθαίο Πόταγα ο οποίος αποφάσισε να μετονομάσει το «Παλλάς» σε «Πάλας», κατά την αγγλική λέξη «Palace» (σ.σ. παλάτι). 

Το Πάλας λειτουργούσε τόσο ως χειμερινός όσο και ως θερινός κινηματογράφος, με τον δεύτερο να βρίσκεται στην ταράτσα του κτιρίου. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η λειτουργία του χειμερινού κινηματογράφου είχε διακοπεί καθότι αντιμετώπιζε ζητήματα στατικότητας.

Το Σινέ Πάλας μέσα από τα μάτια του Ματθαίου Πόταγα 

Ο Ματθαίος Πόταγας, εξάλλου, στο ντοκιμαντέρ των Θάνου Λυμπερόπουλου και Βασίλη Καλέμου με πρωταγωνιστή το Πάλας ή Παλάς, είχε περιγράψει την ιστορία του κινηματογράφου που έγινε σπίτι του.

«Εκείνη την εποχή που δεν υπήρχε τηλεόραση, δεν υπήρχε τίποτα άλλο από τον κινηματογράφο για να ψυχαγωγηθεί ένας άνθρωπος. Ακόμα και με το χειρότερο χιονιά και κακοκαιρία, ο κόσμος ερχόταν σαν να μην υπήρχε».

«Όλο το πεζοδρόμιο, από την είσοδο του κινηματογράφου μέχρι την άλλη γωνία, ήταν γεμάτο από κόσμο που περίμενε να τελειώσει το προηγούμενο πρόγραμμα και να βγάλει εισιτήριο».

Το Σινέ Πάλας ή Παλάς ή Παλλάς, όλα σωστά στην προφορά τους, παρόλο που προτιμήθηκε η ονομασία του Ματθαίου Πόταγα ακολουθεί τα βήματα του Ιντεάλ, του πιο ιστορικού κινηματογράφου της Αθήνας και «τρέχει» αναγκαστικά πίσω από τις ανάγκες «ανανέωσης» του Παγκρατίου.

Μπορεί να έγινε μία αξιόλογη προσπάθεια το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2022 να επαναλειτουργήσει ο θερινός κινηματογράφος, η κόρνα της λήξης, όπως λέει ένα τραγούδι, είχε ήδη σφυρίξει. Ο κόσμος του Παγκρατίου προσπάθησε να στηρίξει όσο μπορούσε, ακόμα και με κοινοποιήσεις προβολών, αλλά τα προβλήματα και η αδιαφορία για διάσωση, φαίνεται πως ήταν μεγαλύτερα.

Το Πάλας, ας το πει ο καθένας όπως θέλει στην τελική, δεν κατάφερε να σβήσει 100 κεράκια.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA