Μενού
boulatovits
Το σημείο της δολοφονία τους 17χρονου μαθητή | Τύπος της εποχής
  • Α-
  • Α+

«Η ζωή είναι ένα τεράστιο θέατρο, όπου παίζεται η ίδια τραγωδία με διαφορετικούς τίτλους», έλεγε ο Γερμανός φιλόσοφος Άρθουρ Σοπενχάουερ. Ειδικά στην Ελλάδα, ανάλογες τραγωδίες έχουμε ζήσει πολλές. Ο τίτλος, μόνο, αλλάζει και ίσως οι συνθήκες.

Τον Οκτώβριο του 1998 ένα σχολείο από τη Σερβία έχει έρθει εκδρομή στην Ελλάδα. Οι μαθητές και οι συνοδοί καθηγητές τους κάνουν κανονικά το πρόγραμμά τους χωρίς να μπορούν να φανταστούν την τραγωδία που επρόκειτο να ζήσουν.

Τραγωδία με διαφορετικό τίτλο

Το βράδυ της Πέμπτης 22 Οκτωβρίου, οι μαθητές και οι καθηγητές από τη Σερβία έχουν διανυκτερεύσει στην Κατερίνη. Η επόμενη ημέρα ήταν αυτή που περίμεναν οι περισσότεροι καθώς θα πήγαιναν στη Θεσσαλονίκη για ψώνια!

Τα τέσσερα πούλμαν που τους μετέφεραν ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευής, 23 Οκτωβρίου, από την Κατερίνη. Όταν έφτασαν στη Θεσσαλονίκη, μαθητές και συνοδοί καθηγητές αποβιβάστηκαν μπροστά από τον Λευκό Πύργο. Είχαν αρκετές ελεύθερες ώρες στη διάθεσή τους προκειμένου να κάνουν τις βόλτες και τα ψώνια τους. Στη συνέχεια θα συγκεντρώνονταν ξανά στο ίδιο σημείο (μπροστά από τον Λευκό Πύργο) απ' όπου θα τους παραλάμβαναν τα πούλμαν για να ξεκινήσουν το ταξίδι της επιστροφής.

Λίγο μετά της 10 το πρωί μια γυναίκα, η 55χρονη Ευτυχία Τατατζικίδου, πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα που βρισκόταν στην Πλατεία Δημοκρατίας και κατήγγειλε στους αστυνομικούς πως ένας νεαρός αλλοδαπός της είχε κλέψει μέσα από την τσάντα το πορτοφόλι της. Σύμφωνα με την ίδια μέσα στο πορτοφόλι υπήρχε το ποσό των 200.000 δραχμών, ταυτότητες, κάρτες κλπ.

Οι αστυνομικοί καταγράφουν την καταγγελία και η γυναίκα αποχωρεί. Λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι, η γυναίκα τηλεφωνεί στην Άμεση Δράση και λέει πως νωρίτερα είχε κάνει μια καταγγελία για κλοπή και πως τώρα, μπροστά της, βρίσκεται ο δράστης. Σύμφωνα με τα όσα είπε η γυναίκα ο δράστης βρίσκεται ανάμεσα σε μια παρέα νεαρών που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου και πως η ίδια δε θα τους αφήσει από τα μάτια της μέχρι να φτάσει στο σημείο κάποιος αστυνομικός, ώστε, να τον συλλάβει.

Οι αστυνομικοί από το κέντρο της Άμεσης Δράσης τονίζουν στη γυναίκα πως δε θα πρέπει να κάνει τίποτα μόνη της και πως θα στείλουν γρήγορα κάποιον αστυνομικό στο σημείο.

Πράγματι, λίγα λεπτά μετά στο σημείο φτάνουν μοτοσυκλετιστές της «Ομάδας Ζ» που βρήκαν τη γυναίκα η οποία και τους υπέδειξε τον φερόμενο ως δράστη.

Διαβάστε ακόμα: Η γέφυρα του Flyover που θα είναι σχεδόν διπλάσια σε μήκος από την Ρίου - Αντιρρίου

Στο σημείο έφτασε και ο 32χρονος ανθυπαστυνόμος Κυριάκος Βαντούλης ο οποίος ήταν με πολιτικά ρούχα. Ο Βαντούλης με προτεταμένο το υπηρεσιακό του όπλο πήγε στην παρέα των Σέρβων μαθητών και ζήτησε να μείνουν ακίνητοι.

Η γυναίκα είχε υποδείξει έναν από την παρέα των νεαρών μαθητών ως τον κλέφτη που της είχε αρπάξει το πορτοφόλι. Προφανώς, όμως, αυτό δεν μπορούσε να είχε συμβεί. Δεν «έβγαιναν» οι ώρες.

boulatovits2
Ο 17χρονος μαθητής Μάρκο Μπουλάτοβιτς | Τύπος της εποχής

Ο ανθυπαστυνόμος Βαντούλης πήγε προς το μέρος ενός 17χρονου μαθητή, του Μάρκο Μπουλάτοβιτς, ο οποίος τρομοκρατημένος στη θέα του ένοπλου άνδρα και χωρίς να γνωρίζει τι συμβαίνει αφού δεν είχε την παραμικρή ιδέα για την κλοπή και την αναζήτηση του δράστη, φοβήθηκε.

Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσαν αργότερα οι συμμαθητές του Μπουλάτοβιτς, ξαφνικά είδαν μπροστά τους έναν άνδρα χωρίς στολή, με προτεταμένο όπλο, να φωνάζει κάτι που δεν καταλάβαιναν. Ο αστυνομικός έπιασε το χέρι το 17χρονου μαθητή και εκείνος ενστικτωδώς σήκωσε τα χέρια του ψηλά.

Τότε, σύμφωνα με όλες τις μαρτυρίες, ακούστηκε ένας πυροβολισμός και ελάχιστες στιγμές αργότερα ο Μάρκο Μπουλάτοβιτς σωριάστηκε αιμόφυρτος στο έδαφος. Λίγο αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή. Είχε δεχθεί τη σφαίρα από το όπλο του αστυνομικού στο στήθος, στο ύψος της καρδιάς.

Μια «τυχαία εκπυρσοκρότηση»

Το σοκ ήταν μεγάλο καθώς γρήγορα διαπιστώθηκε πως ο 17χρονος Μάρκο ήταν ένα αθώο θύμα και αυτό γιατί, όπως ειπώθηκε και νωρίτερα, οι ώρες δεν «έβγαιναν». Όταν έγινε η κλοπή του πορτοφολιού το πούλμαν με τους μαθητές μόλις είχε φτάσει στη Θεσσαλονίκη άρα θα ήταν, μάλλον δύσκολο, ο Μπουλάτοβιτς να βρίσκεται σε δυο μέρη ταυτόχρονα.

Στη Θεσσαλονίκη, τόσο εκείνη την ημέρα όσο και τις επόμενες που ακολούθησαν, έγιναν συγκεντρώσεις και πορείες οργής κατά της αστυνομικής βίας.

Οι αστυνομικοί, παρά την τραγωδία, συνέλαβαν τον 18χρονο Σλόμπονταν Μασίνοβιτς, φίλο και συμμαθητή του νεκρού 17χρονου. Ο Μασίνοβιτς κρατήθηκε στην Ασφάλεια παρά το γεγονός πως δεν υπήρχε κανένα στοιχείο σε βάρος του, ούτε βρέθηκε το πορτοφόλι.

boulatovits3
Ο πατέρας του 17χρονου Μάρκο αφήνει λουλούδια στο σημείο που δολοφονήθηκε ο γιος του | Τύπος της εποχής

Ο διοικητής της αστυνομίας, μάλιστα, είχε πει πως το πορτοφόλι δε βρέθηκε επειδή το πιθανότερο είναι πως πρόλαβε να το δώσει σε κάποιον συνεργό του ο οποίος και διέφυγε καθώς αυτό είναι μια πρακτική που συνηθίζουν οι... πορτοφολάδες!

Όπως γίνεται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης έβγαλε μια ανακοίνωση στην οποία ανέφερε πως το θύμα αλλά και οι συμμαθητές του, άσκησαν... πίεση στον αστυνομικό και το όπλο του εκπυρσοκρότησε!

Τι πιο σύνηθες θα πει κανείς και αυτή την άποψη ενστερνίστηκε και η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης η οποία σε ανακοίνωσή της αφού ζήτησε συγγνώμη για το «ατυχές περιστατικό» τόνισε πως «εκτιμούμε ότι το συγκεκριμένο περιστατικό, κάτω από τις συνθήκες τις οποίες εξελίχθηκε, μαρτυρά ότι δεν υπήρχε πρόθεση από τον αστυνομικό. […] Η δικαιοσύνη πρέπει, με την απαραίτητη σοβαρότητα και υπευθυνότητα που τη διακρίνει, τάχιστα να προχωρήσει σε όλες εκείνες τις δικαστικές ενέργειες, λαμβάνοντας υπόψη μόνο τα πραγματικά περιστατικά του συγκεκριμένου γεγονότος»!

Στις 27 Οκτωβρίου, σε βάρος του Βαντούλη ασκήθηκε ποινική δίωξη, με τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο και της παράνομης οπλοχρησίας. Ενώπιον της ανακρίτριας ισχυρίστηκε πως δεν κατάλαβε πώς εκπυρσοκρότησε το όπλο του και τόνισε πως πιθανότατα κάποιος τον έσπρωξε. Με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους!

Τελικά, μετά από την έκδοση βουλεύματος ο Βαντούλης παραπέμφθηκε να δικαστεί για πλημμέλημα και όχι για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

boulatovits5
Οι γονείς του άτυχου μαθητή στο δικαστήριο | eurokinissi

Στη δίκη που έγινε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, ο ιατροδικαστής Ζόραν Στάνκοβιτς, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, υποστήριξε ότι ο 17χρονος μαθητής όταν πυροβολήθηκε δεν ήταν όρθιος, αλλά είχε ακινητοποιηθεί από τον αστυνομικό και το σώμα του ήταν σχεδόν σε ορθή γωνία, σε αντίθεση με όσα είχε υποστηρίξει ο κατηγορούμενος κατά την αναπαράσταση. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο πραγματογνώμων Αναστάσιος Γιάννης που έκανε τη μελέτη των συνθηκών του θανάτου του άτυχου νεαρού.

Οι ειδικοί βρήκαν ίχνη πυρίτιδας στην μπλούζα του άτυχου 17χρονου κάτι που σημαίνει πως ο Βαντούλης αφού τον είχε ακινητοποιήσει και τον είχε βάλει να σκύψει σε ορθή γωνία, είχε κολλημένο το όπλο πάνω στο στήθος του νεαρού, οπλισμένο και απασφαλισμένο.

Αντίθετα, οι μάρτυρες υπεράσπισης του αστυνομικού τόνισαν πως ο Βαντούλης σπρώχτηκε πριν το όπλο του εκπυρσοκροτήσει. «Ήμουν με τα χέρια ανοιχτά για να περιορίσω τις κινήσεις της ομάδας των μαθητών που μου υπέδειξε η παθούσα της κλοπής της τσάντας της. Στο δεξί μου χέρι κρατούσα το πιστόλι, αλλά έστρεψα την προσοχή μου αριστερά όταν ένα από τα παιδιά έσκυψε για να φύγει. Τότε άκουσα τον πυροβολισμό, δεν κατάλαβα πώς έγινε, με βασανίζει ακόμη» είπε στην απολογία του ο ίδιος ο αστυνομικός.

Ιδιαίτερη αξία είχε η κατάθεση της Ευθυμίας Τατατζικίδου. «Τηλεφώνησε η κόρη μου στην αστυνομία και είπαμε ότι είδαμε κάποιους νεαρούς που έμοιαζαν με αυτούς που μας έκλεψαν.

Δεν ήμουν βέβαιη ότι ήταν οι ίδιοι, είπα πως έμοιαζαν. Στη συνέχεια, τους υπέδειξα στους αστυνομικούς» κατέθεσε, δηλώνοντας όμως άγνοια για τις ακριβείς συνθήκες του θανάτου του νεαρού, επειδή ήταν μακριά!

boulatovits4
Ο αστυνομικός την εποχή του εφετείου | eurokinissi

Η δίκη ολοκληρώθηκε μέσα σε δυο ημέρες. Το δικαστήριο επέβαλε στον Βαντούλη ποινή φυλάκισης δυο ετών και τριών μηνών με αναστολή, ποινή που παρέμεινε και στο εφετείο! Ο αστυνομικός δεν έκατσε ούτε μια ημέρα στη φυλακή.

Όπως είναι φυσικό, οργισμένη ήταν η αντίδραση των συγγενών του άτυχου Μάρκο Μπουλάτοβιτς. «Καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης προσπάθησαν να παρουσιάσουν ότι ο κατηγορούμενος ήταν σε χειρότερη μοίρα από εμένα. Τώρα κατάλαβα ότι όλοι τους είναι δολοφόνοι του γιου μου», είχε πει η μητέρα του 17χρονου.

Τον Σεπτέμβριο του 2000 το Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Θεσσαλονίκης αθώωσε τον Σλόμποταν Μασίνοβιτς (ερήμην, αφού ο τότε 20χρονος νεαρός σπούδαζε στη Ρωσία) για την κατηγορία της κλοπής του πορτοφολιού της 55χρονης.

Διαβάστε ακόμα: Αυτή η περιοχή της Ελλάδας είναι 4η στον κόσμο στη λίστα με τα καλύτερα φαγητά

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA