Μενού
zelim
Ο ισοβίτης Μαξίμ Ζελίμ | eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ήταν μια μεταγωγή ρουτίνας που κατέληξε σε ένα μακελειό. Μπορεί να μη φαίνεται στην προηγούμενη φράση υπάρχει ένα λάθος. Εκείνη η μεταγωγή που οδήγησε σε ένα αιματοκύλισμα που βύθισε στο πένθος την Ελληνική Αστυνομία, δεν υπήρχε καμία «ρουτίνα». Μόνο πολλά και εγκληματικά λάθη, αφού όλοι ήξεραν πως ένας από τους κρατούμενους ήταν άκρως επικίνδυνος. Ήταν ο Ρώσος κακοποιός Μαξίμ Ζελίμ.

Η μεταγωγή που κατέληξε σε τραγωδία

Ήταν 30 Δεκεμβρίου του 2005 όταν μια μικρή κλούβα της Ελληνικής Αστυνομίας με οδηγό τον 45χρονο Δημήτρη Κώτση και συνοδό τoν 47χρονο Κωνσταντίνο Βλαχοπάνο, ξεκίνησε περίπου στις 8:30 το πρωί από το Τμήμα Μεταγωγών Ιωαννίνων για την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας. Εκεί οι δυο αρχιφύλακες θα παρέδιδαν τρεις κρατουμένους. Έναν Ρώσο που είχε προφυλακιστεί για ανθρωποκτονία και δυο ανήλικους Αλβανούς που είχαν συλληφθεί για κατοχή 128 κιλών χασίς. Στη συνέχεια ο μεν Ρώσος θα πήγαινε στις φυλακές Κομοτηνής και οι δυο Αλβανοί στις αντίστοιχες της Κασσαβέτειας.

Λίγο μετά τις 11 το πρωί εκείνης της ημέρας, ανάμεσα στα χωριά Τρυγόνα και Ορθοβούνι Τρικάλων, ένας διερχόμενος οδηγός βλέπει στην άκρη του δρόμου τη μικρή κλούβα της ΕΛΑΣ και τις πόρτες ανοιχτές. Το θέαμα προφανώς και του γεννά πολλά ερωτήματα. Σταματά το όχημα που οδηγούσε και κατεβαίνει προκειμένου να δει τι έχει συμβεί. Όταν φτάνει δίπλα στο όχημα της ΕΛΑΣ, του κόβεται η ανάσα.

Ένας αστυνομικός είναι νεκρός, ένας ακόμα χαροπαλεύει, ενώ στο εσωτερικό της κλούβας βρίσκεται ένας κρατούμενος εμφανώς ταραγμένος. Ο διερχόμενος οδηγός καλεί αμέσως την αστυνομία και ενημερώνει για το μακελειό. Αμέσως σημαίνει συναγερμός και μέσα σε λίγη ώρα η ευρύτερη περιοχή γεμίζει αστυνομικούς που με το δάχτυλο στη σκανδάλη ψάχνουν για τους δυο δραπέτες. Ο 17χρονος Αλβανός που δεν είχε κουνηθεί από τη θέση του, τους εξηγεί με κάθε λεπτομέρεια τι είχε συμβεί.

Όπως τους είπε, ο Ρώσος κρατούμενος στη διάρκεια της μεταγωγής, ζήτησε να κάνουν μια στάση επικαλούμενος σωματική ανάγκη. Το ίδιο έκανε και ο έτερος Αλβανός κρατούμενος.

Οι αστυνομικοί σταμάτησαν στην άκρη του δρόμου και κατέβασαν τους δυο κρατούμενους. Ο Ρώσος ζήτησε να του βγάλουν τις χειροπέδες, όπως και έγινε. Στην επιστροφή τους στην κλούβα ο Ρώσος αρνήθηκε να μπει μέσα στο αστυνομικό όχημα και επιτέθηκε στον Κωνσταντίνο Βλαχοπάνο τον οποίο και αφόπλισε. Όταν ο Δημήτρης Κώτσης βγήκε για να βοηθήσει τον συνάδελφό του, ο ανήλικος Αλβανός του επιτέθηκε και έτσι ο Ρώσος κρατούμενος βρήκε την ευκαιρία και πυροβόλησε τρεις φορές στο στήθος τον Βλαχοπάνο και μια στο κεφάλι τον Κώτση. Και οι δυο αστυνομικοί έπεσαν νεκροί. Ο ένας άφησε πίσω του σύζυγο και δυο μικρά παιδιά και ο άλλος σύζυγο και ένα μικρό παιδί.

Αμέσως μετά το φονικό ο Ρώσος, κρατώντας το όπλο του αστυνομικού στο χέρι του, κατέβηκε τρέχοντας μια χαράδρα ενώ ο Αλβανός άρχισε να τρέχει προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Αφού οι αστυνομικοί είχαν μάθει τι ακριβώς είχε συμβεί στήθηκε μια γιγαντιαία επιχείρηση εντοπισμού και σύλληψης των δυο δραστών. Κινητοποιήθηκαν 10 ομάδες της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Ομάδας (EKAM), ένα αεροσκάφος C-130 για τη μεταφορά τους, τα ελικόπτερα της ΕΛΑΣ, ένα ελικόπτερο τύπου Σικόρσκι, με άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού, ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα, δύο Απάτσι, ένα Σινούκ, ενώ κινητοποιήθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις των όμορων νομών. Στις έρευνες συμμετείχαν οκτώ ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά της ΕΛΑΣ, ενώ οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν θερμικές κάμερες. Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες στους κατοίκους της περιοχής να αποφεύγουν να κυκλοφορούν σε ερημικά σημεία, να ειδοποιήσουν άμεσα την αστυνομία εάν παρατηρήσουν κάτι ύποπτο, να μη σταματούν σε περίπτωση που κάποιος κάνει οτοστόπ. 

Εγκληματικά λάθη και παραλείψεις

Ο Ρώσος κρατούμενος που προκάλεσε το μακελειό ήταν ο 23χρονος Μαξίμ Ζελίμ ενώ ο 17χρονος Αλβανός ήταν ο Ίλμι Ντάντα. Ο Ρώσος είχε συλληφθεί και είχε προφυλακιστεί επειδή το Οκτώβριο του 2005 είχε σκοτώσει στην Κέρκυρα τη 42χρονη Αγγελική Σελλά, μητέρα δυο παιδιών. Ο Ζελίμ είχε κάνει οτοστόπ στην περιοχή Σιδάρι της Κέρκυρας και η 42χρονη γυναίκα σταμάτησε για τον βοηθήσει. Εκείνος τη λήστεψε και τη μαχαίρωσε μέχρι θανάτου χωρίς κανένα δισταγμό! Η άτυχη γυναίκα, διατηρούσε κατάστημα ενοικιάσεως δικύκλων, γνώριζε τον Ρώσο, ο οποίος εργαζόταν σε εστιατόριο στο Σιδάρι και προθυμοποιήθηκε να τον πάρει με το αυτοκίνητό της. Τη βρήκαν νεκρή μετά από εννέα ημέρες. Οι έρευνες οδήγησαν στον Ρώσο ο οποίος δεν είχε κανένα πρόβλημα να ομολογήσει το έγκλημά του. «Ήθελα να νιώσω το αίσθημα του θανάτου. Όποιος και να σταματούσε, θα τον σκότωνα», είχε πει στους αστυνομικούς που τον ανέκριναν!

Για τον λόγο αυτό ο Ζελίμ είχε χαρακτηριστεί ως «άκρως επικίνδυνος υπόδικος». Κανένας, όμως, δεν είχε ενημερώσει για την επικινδυνότητα τους δυο άτυχους αστυνομικούς οι οποίοι πήγαν «σαν πρόβατα στη σφαγή». Χωρίς αλεξίσφαιρα γιλέκα, χωρίς ειδικό οπλισμό, χωρίς ενισχύσεις που ήταν δεδομένο πως έπρεπε να ήταν εκεί αφού ο κρατούμενος είχε χαρακτηριστεί ως «άκρως επικίνδυνος υπόδικος».

Το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ έθεσε σε διαθεσιμότητα τον διοικητή του Τμήματος Μεταγωγών Ιωαννίνων και τον αξιωματικό υπηρεσίας αλλά οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν πως το συγκεκριμένο τμήμα δεν είχε προσωπικό και ότι ουσιαστικά οι μεταγωγές επικίνδυνων κακοποιών γίνονταν στην τύχη. Είναι ενδεικτικό πως από την Κέρκυρα μέχρι τα Ιωάννινα τον Ζελίμ τον είχαν συνοδεύσει επτά (!) πάνοπλοι αστυνομικοί. Για τη μεταγωγή από τα Ιωάννινα μέχρι τη Λάρισα, ουσιαστικά ήταν μόνο ένας αστυνομικός αφού ο άλλος οδηγούσε!

Την επόμενη ημέρα του μακελειού, αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν τον 17χρονο Αλβανό Δραπέτη. Είχε κρυφτεί σε ερημικό οίκημα σε απόσταση περίπου 12 χιλιομέτρων από το σημείο της διπλής δολοφονίας, κοντά στο χωριό Κορυδαλλός Καλαμπάκας. O νεαρός είπε στους αστυνομικούς ότι δραπέτευσε γιατί φοβήθηκε, ενώ αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με τον Ρώσο στον σχεδιασμό και στην εκτέλεση της απόδρασης.

Το πρωί της 2ας Ιανουαρίου, στις όχθες του ποταμού Μαλακασιώτη, σε απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων από το σημείο του μακελειού, οι αστυνομικοί βρήκαν το πτώμα του Μαξίμ Ζελίμ. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς ο Ρώσος κακοποιός δεν έκανε μόνο 2 χιλιόμετρα. Προφανώς και έφτασε πολύ πιο μακριά από το σημείο που βρέθηκε νεκρός, αλλά πιθανότατα είδε πως δεν μπορεί να ξεφύγει από τα αστυνομικά μπλόκα που είχαν στηθεί και έτσι επέστρεψε πίσω και αυτοκτόνησε με την τελευταία σφαίρα που είχε μείνει από το υπηρεσιακό περίστροφο αρχιφύλακα Βλαχοπάνου. Πολλά είχαν ακουστεί εκείνη την εποχή. Ακόμα και το ότι ο Ζελίμ δεν αυτοκτόνησε αλλά τον... «αυτοκτόνησαν» οι αστυνομικοί όταν τον εντόπισαν.

Η ιατροδικαστής Ρουμπίνη Λεονταρή που εξέτασε τη σορό του Ζελίμ διαπίστωσε πως ο νεκρός έφερε τραύμα από όπλο στο δεξιό κρόταφο και πως πρόκειται για «100% αυτοκτονία». O θάνατος προσδιορίσθηκε αργά το απόγευμα της Κυριακής. O νεκρός φορούσε μόνο την μπλούζα και το παντελόνι, με τα οποία ήταν ενδεδυμένος κατά τη στιγμή της απόδρασης, ενώ ήταν ξυπόλυτος, καθώς είχε χάσει τα παπούτσια του στην προσπάθειά του να διαφύγει τρέχοντας. 

Ο Μαξίμ, μετά από ένα μήνα παραμονής στα αζήτητα του νεκροτομείου, ετάφη στο νεκροταφείο της Λάρισας. Όταν το θέμα έγινε γνωστό στη Σιβηρία, οι γονείς του έκαναν όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να γίνει η εκταφή και η μεταφορά της σορού του στην πατρίδα του, όπως και τελικά έγινε. 

Δείτε επίσης:

Οι απουσίες στο Προεδρικό, η αντεπίθεση του ΚΚΕ και το στοίχημα Δούκα

Είχε 12 σπίτια και έχασε τα πάντα: Ο επιχειρηματίας που χρεοκόπησε και έγινε coach «ευτυχίας»

Ωράριο σούπερ μάρκετ σήμερα (2/1): Πώς θα λειτουργήσουν Σκλαβενίτης, Lidl και ΑΒ Βασιλόπουλος

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.