Μενού
sougioul2
Θάνος Σουγιούλ | Τύπος της εποχής
  • Α-
  • Α+

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 10 Οκτωβρίου 1965, μία παρέα πέντε νεαρών ατόμων, μπαίνει σε ένα αυτοκίνητο με σκοπό να κάνει μια κυριακάτικη βόλτα. Ήθελαν να πάνε σε μια καφετέρια στο Τατόι.

Έβρεχε εκείνη την ημέρα και ο δρόμος γλιστρούσε. Στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, στο ύψος της Νέας Φιλαδέλφειας, ο οδηγός ενός φορτηγού χάνει τον έλεγχο, το βαρύ όχημα ντεραπάρει μπαίνει στο αντίθετο ρεύμα και καρφώνεται πάνω στο αυτοκίνητο της παρέας.

Τέσσερις από τους πέντε επιβαίνοντες, δυο άνδρες και δυο γυναίκες, χάνουν επί τόπου τη ζωή τους. Νεκρός από τα συντρίμμια ανασύρεται ένας από τους πιο ταλαντούχους ανθρώπους εκείνη την εποχή στην Ελλάδα.

Ο Θάνος Σουγιούλ, γιος του σπουδαίου συνθέτη Μιχάλη Σουγιούλ. Ο νεαρός Θάνος ήταν ηθοποιός αλλά και μουσικός. Μέσα στο μοιραίο όχημα, άλλωστε, επέβαιναν τρία από τα μέλη του ροκ συγκροτήματος «Juniors» που λατρευόταν από τη νεολαία της εποχής. Ο Θάνος ήταν η «ψυχή» της μπάντας.

Τον Θάνο Σουγιούλ οι Έλληνες τον είχαν γνωρίσει μέσα από τις ταινίες: «Η Αλίκη στο ναυτικό», «Νόμος 4000», «Κατήφορος» και «Το ξύλο βγήκε απ’ τον παράδεισο». Το σοκ από τον θάνατό του ήταν τεράστιο.

Ένα ανεξάντλητο ταλέντο

Αν ισχύει η παροιμία «το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει» τότε οφείλεται σε περιπτώσεις όπως αυτή του Θάνου Σουγιούλ. Ο Θάνος γεννήθηκε μέσα σε ένα σπίτι που κυριαρχούσε η φιγούρα του «πατέρα» του αρχοντορεμπέτικου, του αξεπέραστου συνθέτη Μιχάλη Σουγιούλ (πραγματικό επίθετο Σουγιουλτζόγλου‎‎).

Ο Θάνος Σουγιούλ έχοντας ως πρότυπο τον πατέρα του και μεγαλώνοντας σε ένα σπίτι που η μουσική ήταν τόσο απαραίτητη όσο και η τροφή ή το νερό, ήταν - μάλλον – δεδομένο πως θα έπαιρνε κάτι από το ταλέντο του ανθρώπου που ήταν πρότυπο για εκείνον.

Πολλοί έλεγαν πως ο Θάνος ήταν μεγαλύτερο και σπουδαιότερο ταλέντο από τον πατέρα του. Δυστυχώς, αυτό δε θα το μάθουμε ποτέ.

Αυτό που ξέρουμε, ωστόσο, είναι ότι Θάνος Σουγιούλ είχε όλα τα εχέγγυα για να το πετύχει και τα δείγματα γραφής που πρόλαβε να δώσει ήταν πολλά και δεν ήταν μόνο στη μουσική αλλά και στον κινηματογράφο!

Ο περισσότερος κόσμος άκουσε για πρώτη φορά το όνομα του Θάνου Σουγιούλ μέσα από κάποιες από τις πιο εμβληματικές ταινίες του παλιού, καλού, ελληνικού κινηματογράφου. «Η Αλίκη στο ναυτικό», «Νόμος 4000», «Κατήφορος», «Το ξύλο βγήκε απ’ τον παράδεισο» και άλλες.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, επειδή το dna παίζει σημαντικό ρόλο σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις, ο Θάνος Σουγιούλ είχε φέρει την επανάσταση στη μουσική.

Ο πατέρας Σουγιούλ ήταν μεγάλος δάσκαλος του ρεμπέτικου, ο υιός Σουγιούλ ετοιμαζόταν να γράψει ιστορία στη ροκ μουσική, σε μια εποχή που το συγκεκριμένο είδος ήταν – στην καλύτερη περίπτωση – δαιμονοποιημένο.

Ο Θάνος Σουγιούλ ήταν ο keyboardίστας (και κατά περίπτωση μπασίστας) αλλά και ο ιθύνων νους των «Juniors» μιας ροκ μπάντας που αντιλήφθηκε από νωρίς τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η ροκ μουσική στους νέους ανθρώπους. Στο πλάι του υπήρχαν ο Γιώργος Τσίκνης (φωνητικά), ο Τζίμης Νταής (ντραμς), ο Λάκης Βλαβιανός (πιάνο), ο Εύρης Παρίτσης (μπάσο) και ένας ακόμα σούπερ ταλαντούχος μουσικός ο Αλέκος Καρακαντάς (κιθάρα).

Οι «Juniors» το 1965 κυκλοφόρησαν το single «Special 65 Υanka» με το ομώνυμο και το «Ladies Talk» στη μία πλευρά και το «Babies Yanka» και «Ιt’s so easy» στη δεύτερη πλευρά. Η επιτυχία που σημείωσαν ήταν πρωτοφανής!

Στα κλαμπ της εποχής που σύχναζε η νεολαία όπως το «Quinta», ή το θρυλικό «Igloo» στην Κυψέλη οι «Juniors» δίνουν ρεσιτάλ ροκ δημιουργίας και οι πιτσιρικάδες της εποχής τα γεμίζουν ασφυκτικά.

Και εκεί που έδειχναν πως αυτή η ροκ παρέα των ταλαντούχων πιτσιρικάδων θα προκαλέσει ένα ανεπανάληπτο – για τα ελληνικά δεδομένα – πάταγο, όλα διαλύονται σε μια στιγμή.

Μια ημέρα σαν σήμερα, Κυριακή 10 Οκτωβρίου του 1965, ο μάνατζερ του συγκροτήματος, Γιάννης Κρασούδης, προτείνει να πάνε για έναν καφέ στο Τατόι. Στο αυτοκίνητο που οδηγούσε ο ίδιος μπαίνουν οι Θάνος Σουγιούλ με τη σύζυγό του Ελένη και Αλέκος Καρακαντάς, με τη σύντροφό του Νανά Μπενετού.

Εκείνο το απόγευμα έβρεχε και ο δρόμος γλιστρούσε πολύ. Στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας, το αυτοκίνητο της παρέας κινούνταν προς την έξοδο. Από το αντίθετο ρεύμα ερχόταν ένα φορτηγό το οποίο στο ύψος της Νέας Φιλαδέλφειας ακολούθησε μια τρελή πορεία, ανατράπηκε, πέρασε στο ρεύμα εξόδου (εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν προστατευτικά κιγκλιδώματα) και καρφώθηκε πάνω στο αυτοκίνητο της παρέας.

Η σύγκρουση ήταν τρομακτική. Το αυτοκίνητο μεταμορφώθηκε σε μια άμορφη μάζα σιδερικών μέσα από την οποία ο μόνος που βγήκε ζωντανός ήταν ο Αλέκος Καρακαντάς που έμεινε στην εντατική 23 μέρες. Όλοι οι υπόλοιποι σκοτώθηκαν ακαριαία!

Το πανελλήνιο σοκ ήταν τεράστιο. Η θλίψη και ο πόνος αποτυπώθηκαν πλήρως στην κηδεία του 25χρονου Θάνου Σουγιούλ στην οποία παρευρέθηκαν χιλιάδες μαυροφορεμένους θαυμαστές. Η Ελλάδα θρηνούσε ένα από τα πιο σπάνια ταλέντα της.

Η πένθιμη συναυλία και ο Έρικ Κλάπτον

Οι «Juniors» είχαν προγραμματίσει να δώσουν μια συναυλία στον κινηματογράφο Τερψιθέα στον Πειραιά στις 17 Οκτωβρίου. Το τροχαίο δυστύχημα έγινε μια εβδομάδα νωρίτερα!

Παρ' όλα αυτά το συγκρότημα αποφάσισε να δώσει αυτή τη συναυλία σαν φόρο τιμής στους δυο νεκρούς αλλά και στον βαριά τραυματία Καρακαντά.

Μέσα στις πρώτες ημέρες του πένθους, η αρχική σκέψη ήταν να ματαιωθεί η συναυλία. Ο Νίκος Μαστοράκης, ωστόσο, που ανέλαβε να μανατζάρει το συγκρότημα, ήταν αυτός που επέμενε να γίνει.

Μετονόμασε το συγκρότημα σε «Four Juniors». Το συγκρότημα εμφανίστηκε στη σκηνή με μαύρα περιβραχιόνια, ενώ το γενικότερο κλίμα σε καμία περίπτωση δε θύμιζε συναυλία. Περισσότερο έμοιαζε κηδεία, αφού πολλοί από τους θαυμαστές έκλαιγαν.

Το ζήτημα, ωστόσο, είναι πως εκτός από τους τέσσερις «Juniors», στη σκηνή εμφανίστηκε και ένας μαυροντυμένος νεαρός που έπαιζε ηλεκτρική κιθάρα. Ελάχιστοι, οι πιο μυημένοι στη ροκ μουσική, κατάλαβαν ποιος ήταν και έμειναν με το στόμα ανοιχτό. Η συντριπτική πλειονότητα του κοινού, ωστόσο, αναρωτιόταν ποιος ήταν ο μαυροντυμένος κιθαρίστας με τα εκπληκτικά σόλο.

Το «μυστήριο» δεν άργησε να λυθεί. Ήταν ο μετέπειτα θρύλος της ροκ Έρικ Κλάπτον. Πώς βρέθηκε ο Κλάπτον εκεί;

Λίγους μήνες πριν ο βιρτουόζος κιθαρίστας είχε εγκαταλείψει τους Yarbirds τους οποίους είχε κατηγορήσει για «εμπορική στροφή» με την κυκλοφορία του εμβληματικού σήμερα «For Your Love». Απένταρος και χωρίς συγκεκριμένο πλάνο ο Έρικ Κλάπτον άρχισε να παίζει σε διάφορες μικρές μπάντες στην Αγγλία.

Με μια από αυτές, τους «Glands», επιχείρησε μια υποτυπώδη περιοδεία με την ελπίδα να... «βγάλουν κανένα ψιλό». Ο δρόμος τους, τους έβγαλε στην Ελλάδα όπου από τη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν στην Αθήνα να παίζουν στο Igloo.

juniors_clapton
Οι «Four Juniors» και δεξιά ο Έρικ Κλάπτον | Τύπος της εποχής

Μετά το σοκαριστικό, πολύνεκρο, τροχαίο δυστύχημα και με δεδομένο πως ο Αλέκος Καρακαντάς βρισκόταν ακόμα στην εντατική, ζήτησε από τον Έρικ Κλάπτον να πάρει αυτός τη θέση του στο πλευρό του συγκροτήματος προκειμένου να μη σταματήσουν οι live εμφανίσεις!

Ο Έρικ Κλάπτον δέχθηκε και εκτός από εκείνη την πένθιμη συναυλία έδωσε και μερικές ακόμα πριν αναχωρήσει οριστικά από την Ελλάδα και επιστρέψει στην Αγγλία όπου έχτισε τον μύθο του.

Όταν ο Αλέκος Καρακαντάς συνήλθε και στάθηκε ξανά στα πόδια του, επέστρεψε στο συγκρότημα. Το χτύπημα της μοίρας ήταν τεράστιο, ωστόσο, και οι «Four Juniors» δεν κατάφεραν να συνεχίσουν στον δρόμο της επιτυχίας. Έτσι, λίγο καιρό αργότερα διαλύθηκαν στη «σκιά» εκείνου του τραγικού δυστυχήματος και του θανάτου του Θάνου Σουγιούλ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA