Μενού
  • Α-
  • Α+

Το body shaming είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που αφορά και τα δύο φύλα. Γυναίκες και άνδρες βρίσκονται αντιμέτωποι με σχόλια, τις περισσότερες φορές κακεντρεχή, τα οποία αφορούν αποκλειστικά την εξωτερική τους εμφάνιση. Ωστόσο το body shaming μπορεί να γίνει και προς τον ίδιο τον εαυτό του ατόμου, που κριτικάρει αλόγιστα την εικόνα του. 

Πίσω από το body shaming κρύβεται ο «υποβιβασμός» της εικόνας ενός ατόμου με σχόλια που αφορούν αποκλειστικά και μόνο το μέγεθος και το σχήμα του σώματός του. Αν και πρόκειται για ένα φαινόμενο που αφορά αρκετούς ανθρώπους οι οποίοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με το body shaming έστω και μία φορά στη ζωή τους, δεν απασχολούσε ιδιαιτέρως το κοινό, τουλάχιστον μέχρι τον... χαμό στα social media που αφορούσε την εμφάνιση της Έλενας Παπαρίζου στον τελικό της Eurovision

Στα πλαίσια του «Rock The Roof», «εμβληματικοί νικητές», όπως χαρακτηρίστηκαν από τους διοργανωτές του μουσικού διαγωνισμού, τραγούδησαν σε ταράτσες κτηρίων του Ρότερνταμ στην Ολλανδία, μεταξύ των οποίων και η Έλενα Παπαρίζου. Η εμφάνιση, της πριν από 16 χρόνια νικήτριας της Eurovision, που τραγούδησε το «My Number One» προκάλεσε την... έκρηξη των «κριτών του πληκτρολογίου», οι οποίοι παρέκαμψαν την ερμηνεία της και στάθηκαν στην εμφάνισή της και συγκεκριμένα στο γεγονός ότι την σήκωσαν δύο και όχι ένας χορευτής, όπως το 2005. 

Η κριτική προς την τραγουδίστρια αφορούσε αποκλειστικά και μόνο τα κιλά της, καθώς τα σχόλια αφορούσαν την αύξηση του σωματικού βάρους που, όπως υποστήριξαν, είχε ως συνέπεια να μην μπορεί να τη σηκώσει ένας χορευτής.

Η εμφάνιση της Έλενας Παπαρίζου το 2005:

Η περίπτωση της Έλενας Παπαρίζου είναι ένα τρανό παράδειγμα body shaming. Οι «κριτές του πληκτρολογίου», πήραν ωστόσο «πληρωμένη» απάντηση από την τραγουδίστρια, που είπε πως «στεναχωρήθηκα τόσο πολύ που εχθές πήγα και έφαγα ένα μπέργκερ».

«Α, είσαι χοντρή» 

Ένα ακόμα «θύμα» του body shaming είναι και η Λάουρα Νάργες. Την έχουν αποκαλέσει «χοντρή» μέσα από τα social media και δεν είναι λίγες οι φορές που μέσα από το instagram έχει ισχυριστεί πως «δεν την νοιάζει». Η παρουσιάστρια αποκάλυψε τη Δευτέρα 31 Μαΐου πως έχασε 13 κιλά σε μόλις 1,5 μήνα, αλλά «δεν ήταν σκοπός μου να αδυνατίσω για να κάνω χαρούμενους τους άλλους που με “κράζουν” επειδή έχω λίγα παραπάνω κιλά. Προέκυψε ουσιαστικά, γιατί κάτι δεν αισθανόμουν καλά με τον οργανισμό μου. Κάτι δεν πήγαινε καλά. Είχα πολύ δύσκολο ύπνο». 

«Έχω φάει πολύ «πόλεμο». Στο Survivor είχε ξεκινήσει πολύ έντονα το story κι έλεγαν “Α είναι χοντρή Λάουρα”. Φοράω medium στο παντελόνι. Είχα κάνει ένα ξέσπασμα στα social media, ότι είναι δικό μου το κορμί και αν θέλω να φάω παραπάνω θα το κάνω. Το έκανα και το απολάμβανα. Μου έχουν πει να χάσω κιλά για να κάνω τηλεόραση», είπε η Λάουρα Νάργες στον ΑΝΤ1. Σχετικά με την Έλενα Παπαρίζου, τόνισε πως «δεν επιτρέπω σε κανέναν να πει κάτι κακό». 

Τον Δεκέμβριο του 2020, η Λάουρα Νάργες είχε σχολιάσει μέσω ανάρτησής της στο instagram πως «δεν με αφορούν τα σχόλια που επικρατούν για τη σωματική μου κατάσταση» και «μην ασχολούνται με το τι φαγητό τρώω, πότε, που και γιατί, είναι το δικό μου κορμί και αποφασίζω εγώ».

«Αυτό προσπαθώ να μου λέω, ότι δε με νοιάζει, δεν με αφορούν τα σχόλια που επικρατούν για την σωματική μου κατάσταση. Όχι όμως πως μου είναι εύκολο, προσπαθώ να έρθω σε μια ισορροπία με μένα σχετικά με αυτό το ζήτημα από τα σχολικά μου χρόνια (βλέπετε, το σωματότυπό μου ήταν πάντα διαφορετικό από αυτό που είχαν οι Γερμανίδες φίλες και συμμαθήτριες μου, πιο «μεσογειακό» θα το πω...). Γι’ αυτό λοιπόν, νομίζω πως δεν πρέπει να νοιάζονται ούτε εκείνοι, καλοπροαίρετοι και μη, και να μην ασχολούνται με το τι φαγητό τρώω, πότε, που και γιατί. Είναι το δικό μου κορμί και αποφασίζω εγώ.

Ας σταματήσει αυτή η ανάγκη που σώνει και ντε πρέπει να είμαστε όλες και όλοι "κομμάτια" και "κόκκαλο" επειδή θεωρείται αρχικά από τα μίντια και την μόδα ιδανικό ομορφιάς. Το λέω και ας δουλεύω σε αυτόν τον χώρο που δουλεύω. Είμαι αυτή που είμαι προφανώς, "καμπυλωτή" και "μπαμπάτσικη" όπως λένε και πρέπει να είναι οκ. Αν θα αλλάξω κάτι θα το κάνω επειδή μου το επιβάλλει η υγεία μου. Μην αφήνετε κανέναν να μειώνει την αξία σας αν τυχόν διαφέρετε στα κιλά και στους πόντους τις μεζούρας που θέλουν εκείνοι να έχετε. Είμαι μαζί σας σε αυτόν τον αγώνα», ήταν το μήνυμα της Λάουρα Νάργες. 

https://www.instagram.com/p/B7GAurCFB8y/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

«Αυτό είναι το σώμα μου» 

Η παρουσιάστρια Δανάη Μπάρκα και η ηθοποιός Ζέτα Δούκα, αποφάσισαν να στείλουν τα δικά τους μηνύματα στη «σκιά» του body shaming που έχει βρει προσοδοφόρο έδαφος στα social media μετά την εμφάνιση της Έλενας Παπαρίζου στην Eurovision. 

«Αυτό είναι το σώμα μου. Ένα σώμα που έχει παχύνει, αδυνατίσει, βασανιστεί, αρρωστήσει από ανορεξία, γεννήσει τη Θάλεια, έχει χειρουργηθεί, μπαίνει σε κλιμακτήριο, αλλάζει , προσπαθεί να διατηρείται υγιές και δυνατό, κατά καιρούς μισηθεί και αγαπηθεί και πλέον έχει την απόλυτη αποδοχή και σεβασμό μου. Ε, δεν αξίζει μια ωραία selfie με μαγιό; Αγάπησε το σώμα σου, κάντο να περνάει όμορφα μαζί σου και μην ακους κανέναν! Καλό καλοκαίρι!», αναφέρει η Ζέτα Δούκα στην ανάρτησή της στο instagram.  

https://www.instagram.com/p/CPf1H4ELdJh/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Από την πλευρά της, η Δανάη Μπάρκα φόρεσε το μαγιό της και έδωσε συμβουλές για μια ιδανική μέρα στην παραλία, υποστηρίζοντας πως η... τέλεια εμφάνιση είναι: «έχε ένα σώμα, βάλε ένα μαγιό» και «διασκέδασε, κολύμπα, φωτογραφήσου σαν να μην υπάρχει αύριο». «Να (σας) χαμογελάτε, να (σας) αγαπάτε, να μην (σας) κρίνετε και να περνάτε υπέροχα», σχολίασε με αφορμή το body shaming. 

https://www.instagram.com/p/CPfcS2pMqiW/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Στο πλευρό της Έλενας Παπαρίζου μετά το body shaming που δέχτηκε στάθηκε και η Κατερίνα Καινούργιου, η οποία «ξέσπασε» στον «αέρα» της εκπομπής «Ευτυχείτε» στο OPEN: «Ντροπή και αίσχος για τα σχόλια για τα παραπανίσια κιλά της Έλενας. Είναι ντροπή για μια γυναίκα που μας έφερε την πρωτιά, καλλονή, με υπέροχη προσωπικότητα, να ασχολούμαστε με το αν έχει πάρει κιλά. Δεν έχω λόγια, είναι απ΄τα πιο αισχρά που έχω διαβάσει ποτέ. Αυτό που όλοι έχουμε γίνει κριτές για τα κιλά που πήρε κάποιος ή αν τον κολακεύει αυτό που φοράει, λίγο στοπ, να σταματήσουμε, είναι γελοίο. Δεν έχετε με τι να ασχοληθείτε, δεν έχετε ζωή. Πόσο κομπλεξικοί είναι κάποιοι στην Ελλάδα». 

Οι δύο βουλευτές 

Θέση για το body shaming που δέχθηκε η Έλενα Παπαρίζου πήρε και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Σπανάκης. Ο βουλευτής αναρτώντας μια φωτογραφία του με την γνωστή τραγουδίστρια έγραψε: «Γελιέται όποιος πιστεύει πως την ομορφιά της ψυχής την μετράμε με το κιλό! Μπράβο Έλενα!». 

Στον αντίποδα, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μπογδάνος, είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1: «Μου άρεσε το τραγούδι της Μάλτας, αλλά με ενοχλεί το γεγονός ότι προβάλλει περισσότερο το ότι έχει 80 κιλά παραπάνω από το κανονικό και φοβάμαι κιόλας ότι η Eurovision γενικώς έχει αρχίσει να γίνεται ένα σόου στο οποίο, στο τέλος, η πραγματική "μάχη" θα είναι μεταξύ εκείνων που έχουν κατέβει για να τραγουδήσουν και εκείνων που έχουν κατέβει για να δειχτούν ως κάτι το διαφορετικό».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA