Μενού
  • Α-
  • Α+

Το 2016 η Jamala είχε συγκλονίσει την Ευρώπη με το κομμάτι «1944», με το οποίο κατέκτησε την πρώτη θέση στον Διαγωνισμό της Eurovision. Το τραγούδι της Ουκρανής ερμηνεύτριας αναφερόταν στις απελάσεις των Τατάρων της Κριμαίας το 1944 από τον Στάλιν, ενώ ανάμεσα στους πολίτες που εγκατέλειψαν την Ουκρανία βρισκόταν και η γιαγιά της.

Η Jamala είχε ακούσει από τις διηγήσεις των παλαιότερων τα όσα συνέβησαν, ωστόσο δεν περίμενε ότι μερικά χρόνια μετά θα γινόταν η ίδια πρωταγωνίστρια αντίστοιχων γεγονότων. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η τραγουδίστρια μαζί με τα δύο της παιδιά έγιναν πρόσφυγες, εγκαταλείποντας τη χώρα. Έβαλε όσα πράγματα μπορούσε μέσα σε δύο βαλίτσες και έφτασε στα σύνορα της Ρουμανίας. Από εκεί ταξίδεψε στην Τουρκία, όπου διαμένει η αδερφή της. 

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Ολομέτωπη Ρωσίας σε Μπάιντεν - Είναι ξεχασιάρης, θέλει να κάνει τον πλανήτη σαλούν

«Στις 24 Φεβρουαρίου με ξύπνησε ο σύζυγός μου και μου είπε ότι άρχισε ο πόλεμος και ότι η Ρωσία μας είχε επιτεθεί. Εκείνη τη στιγμή σοκαρίστηκα. Έμοιαζε με εφιάλτη», είπε σε συνέντευξή της στο Reuters από την Κωνσταντινούπολη. Παράλληλα, σε δηλώσεις της στην κάμερα του MEGA και στην εκπομπή «Πάμε Δανάη», η Jamala είπε πως «αυτό που συμβαίνει στο σπίτι μας δεν είναι απλά μία κρίση ή μια στρατιωτική επιχείρηση, είναι ένας βίαιος, σκληρός, αιματηρός και άδικος πόλεμος.

Ανεξάρτητα από το πόσες προειδοποιήσεις μπορεί να είχαμε ακούσει, ποτέ δε μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι θα είναι κάτι τόσο φρικτό, που θα μπορούσε να συμβεί στο κέντρο της Ευρώπης τον 21ο αιώνα. Στις 5 το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου, η Ρωσία ξεκίνησε μία βάρβαρη επιδρομή στην Ουκρανία. Μετά την πρώτη σειρήνα αεροπορικής επιδρομής και την έκρηξη στο Κίεβο, έτρεξα μαζί με τα παιδιά μου στο καταφύγιο.

https://www.instagram.com/p/CagoqNgtpYz/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Αντιμετώπισα μία από τις πιο δύσκολες αποφάσεις τις ζωής μου, να εγκαταλείψω το Κίεβο. Βρέθηκα τρεις φορές στο καταφύγιο εκείνη τη μέρα και μετά αποφάσισα να πάω στο Τσέρνομπιλ και μετά από εκεί στα σύνορα της Ρουμανίας. Ο άντρας μου βρίσκεται εκεί τώρα στην Ουκρανία και προστατεύει τη χώρα. Ο άντρας μου δημιούργησε μία εθελοντική ομάδα για να βοηθήσει τις γυναίκες και τα παιδιά», είπε η Ουκρανή τραγουδίστρια και πρόσθεσε:

«Τώρα βρίσκομαι στην Κωνσταντινούπολη εδώ είναι το σπίτι της αδερφής μου, μένει εδώ. Όλοι οι συγγενείς μου, οι μουσικοί μου βρίσκονται στο Κίεβο, είναι τρομαγμένοι. μερικές φορές πεινάνε, δεν έχουν νερό ή ρεύμα, δεν έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ. Όταν είδα το βίντεο από διάφορες περιοχές της Ουκρανίας όπως το Χάρκοβο ή τη Μαριούπολη, τις έχουν βομβαρδίσει. Έχουν καταστραφεί όλα τα κτίρια. Το ταξίδι μου στην Ρουμανία διήρκησε περίπου πέντε ημέρες. Ήμουν στο δρόμο με δύο παιδιά. Οι γιοι μου είναι γενναίοι γιατί βοήθησαν τη μανούλα τους να αντιμετωπίσει όλο αυτό».

https://www.instagram.com/p/CajsEQmrhgv/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Αυτές τις ημέρες η Jamala προσπαθεί με κάθε τρόπο να στηρίξει το λαό της πατρίδας της. Εμφανίζεται σε συναυλίες ή τηλεοπτικά σόου και μαζεύει χρήματα, ενώ χρησιμοποιεί τον λογαριασμό της στο Instagram, όπου μετράει σχεδόν ένα εκατομμύριο followers, για να ενημερώσει τον κόσμο για τα όσα γίνονται στην Ουκρανία. Πρόσφατα την είδαμε στον εθνικό τελικό της Γερμανίας για την ανάδειξη του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στη Eurovision.

https://www.instagram.com/tv/CaujNRwP-lw/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Εκεί η Jamala τραγούδησε το «1944», ενώ μαζεύτηκαν περίπου 67 εκατομμύρια ευρώ από ψήφους του κοινού, τα οποία δόθηκαν στο ουκρανικό κράτος. Κάτι αντίστοιχο έκανε και πριν λίγες ημέρες σε συναυλία, στην οποία πήρε μέρος στη Ρουμανία. «Είναι δύσκολο να μιλήσω αλλά θα κάνω ό,τι μπορώ για να μοιραστώ τα εγκλήματα που διαπράττονται από τη ρωσική ομοσπονδία. Έφεραν τόσο πόνο και καταστροφή στην Ουκρανία, που είναι αδύνατο να περιγράψω.

https://www.instagram.com/tv/CbImp0nsFaZ/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Μόλις χθες σχεδίαζα να κάνω ένα νέο μουσικό βίντεο, να παρουσιάσω ένα νέο τραγούδι και μετά τον Μάιο ένα εκπληκτικό πρότζεκτ στο οποίο αφιέρωσα όλη μου τη ζωή. Υπάρχουν τόσες πολλές νέες ευκαιρίες και όνειρα, αλλά σήμερα ξανατραγουδάω το 1944. Ειλικρινά με πονάει γιατί το Ποτέ Ξανά συμβαίνει ξανά. Κάθε μέρα προσεύχομαι και ευχαριστώ τον στρατό μας και εύχομαι υγεία και ασφάλεια σε κάθε άνθρωπο που βοηθά να σωθεί η χώρα μας, που στηρίζει την χώρα μου σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», έγραψε στην ανάρτησή της από το συγκεκριμένο event στο Instagram. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA