SHOWBIZ
01/09/2022 13:18

Bruce Willis: Συγκινεί η σύζυγός του για τη διάγνωσή του με αφασία - «Η θλίψη με κάνει να παραλύω»

«Η θλίψη είναι η πιο βαθιά και αγνή μορφή αγάπης» τονίζει η Emma Heming, σύζυγός του 67χρονου Bruce Willis, ο οποίος στις αρχές του έτους διαγνώστηκε με αφασία και αποσύρθηκε από την υποκριτική

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Bruce Willis: Συγκινεί η σύζυγός του για τη διάγνωσή του με αφασία - «Η θλίψη με κάνει να παραλύω»
(Πηγή: Associated Press)
Ανάγνωση:

Ο Αμερικανός ηθοποιός Bruce Willis, ο οποίος έχει γράψει ιστορία στο χώρο του σινεμά με τη συμμετοχή του σε εμβληματικές ταινίες όπως το «Die Hard», η «Εκτη αίσθηση» και πολλές άλλες, διαγνώστηκε νωρίτερα φέτος με αφασία και αποσύρθηκε σε ηλικία 67 ετών από την υποκριτική, κυρίως γιατί εμφανίζει προβλήματα λόγου. Από την πρώτη στιγμή, η σύζυγός του, Εμα Χέμινγκ στέκεται στο πλευρό του και τον στηρίζει. Το 44χρονο μοντέλο δημοσίευσε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram ένα βίντεο που δείχνει την ίδια να γυμνάζεται και να ασχολείται με την κηπουρική, με αφορμή την Εθνική Ημέρα Ευαιθητοποίησης σχετικά με τη θλίψη.

Διαβάστε ακόμη: Leonardo DiCaprio: Η πρώτη εμφάνιση της Camila Morrone μετά τον χωρισμό με τον ηθοποιό - Ψάχνει σπίτι

«Αυτό ήταν ένα καλοκαίρι που με βοήθησε να ανακαλύψω τον εαυτό μου. Προσπαθώ να βρω νέα χόμπι, να βγω από τη ζώνη της άνεσής μου και να παραμείνω δραστήρια», γράφει κάτω από τη δημοσίευσή της η σύζυγος του Μπρους Γουίλις.

«Μπορεί η θλίψη να με κάνει να παραλύω, αλλά μαθαίνω να ζω μαζί της», συνέχισε το μοντέλο για να καταλήξει πως: «Η θλίψη είναι η πιο βαθιά και αγνή μορφή αγάπης. Ελπίζω να βρείτε λίγη παρηγοριά σε αυτό».

Τι είναι η αφασία που τον ανάγκασε να αποσυρθεί από την υποκριτική

Ο ειδικός επιστημονικός όρος αφασία (στερητικό α- και -φέτος από το ρήμα φημί = λέγω) αναφέρεται σε κάθε μερική ή ολική απώλεια γλωσσικών ικανοτήτων σε ενήλικες και παιδιά και γενικότερη ανικανότητα λόγου. Στην περίπτωση της αφασίας το άτομο δεν μπορεί να μιλήσει, να αποδίδει το σωστό νόημα στις λέξεις, να κατανοεί και πολλές φορές να διαβάζει. Στο πολύ νεαρό παιδί, του οποίου ο εγκέφαλος διατηρεί την πλαστικότητά του, επιτρέπεται μια ταχεία ανάληψη έστω κι αν αυτή δεν είναι ολοκληρωμένη, σε αντίθεση με τους ενήλικες. Κάτι που όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, αποτέλεσε αξεπέραστο εμπόδιο για τον 67χρονο.

Ως αιτία είναι κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο, ένας όγκος στον εγκέφαλο, διαταραχές των εγκεφαλικών αγγείων ή σε εγκεφαλικές βλάβες, ενώ έχει συνολικά τέσσερις μορφές.

Τύπου Broca

Η Αφασία τύπου Broca ή αλλιώς Κινητική χαρακτηρίζεται από περιορισμένη ικανότητα έκφρασης προφορικού λόγου, περιορισμένο λεξιλόγιο και μετρίου βαθμού δυσκολία στην κατανόηση της γλώσσας, γεγονός που οδηγεί συχνά σε δυσκολία στην επικοινωνία. Ο ασθενής σε πολλές περιπτώσεις είναι ικανός να διαβάζει, αλλά έχει δυσκολίες στη γραφή.

Τύπου Wernicke

Η Αφασία τύπου Wernicke ή αλλιώς Αισθητική χαρακτηρίζεται από ελλιπή ικανότητα του ασθενούς να καταλαβαίνει τη σημασία των λέξεων που παράγει. Παρατηρείται ταχεία εκφορά της γλώσσας με παραφασίες (η χρησιμοποίηση αντί της σωστής μιας άλλης λέξης), νεολογισμούς (η χρήση λέξεων που δεν υπάρχουν καν). Μερικοί ασθενείς με Αφασία τύπου Wernicke μιλούν ακατάπαυστα, παρατηρείται η λεγόμενη 'γλωσσική σαλάτα', ενώ δεν δείχνουν να έχουν επίγνωση της διαταραχής επικοινωνίας. Η κατανόηση του λόγου είναι εντόνως επηρεασμένη.

Ανομική αφασία

Κύριο σύμπτωμα της ανομικής Αφασίας είναι η δυσκολία εύρεσης των σωστών λέξεων κατά την εκφορά προφορικού λόγου, κυρίως κατά την κατονομασία αντικειμένων. Η κατανόηση καθώς και η γραφή και η ανάγνωση είναι ανεπηρέαστες.

Γενική Αφασία

Η Γενική Αφασία είναι η σοβαρότερη μορφή αφασίας, κατά την οποία ο ασθενής αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα τόσο κατά την εκφορά όσο και κατά την κατανόηση του προφορικού λόγου. Επίσης,δεν μπορεί να γράψει ή να διαβάσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΜΠΡΟΥΣ ΓΟΥΙΛΙΣ ΜΟΝΤΕΛΟ ΣΥΖΥΓΟΣ ΑΦΑΣΙΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ