Μενού

Έφαγα το καλύτερο φαγητό της ζωής μου σε ένα απομονωμένο χωριό της νότιας Ιταλίας

Italia
  • Α-
  • Α+

Ο Τζουζέπε κόβει ένα χαρτί από μια παλιά εφημερίδα. Πάνω σε αυτό γράφει μια ώρα και το τηλέφωνό του. Στα λιγοστά αγγλικά που μιλάει, με ενημερώνει ότι στις 17:30 θα ξεκινήσει από το Μπάρι μαζί με τους τρεις καλύτερους φίλους του για την Ιρσίνα, ένα μεσαιωνικό ορεινό χωριό, το οποίο φημίζεται για την αρχιτεκτονική αλλά κυρίως για το πολύ νόστιμο φαγητό των ντόπιων εστιατορίων. 

Είμαι εκεί στην ώρα μου. Το ίδιο και οι άλλοι τρεις της παρέας. Ο Τζουζέπε, τον οποίο γνώρισα πρώτη φορά δυο χρόνια πριν για ένα αφιέρωμα που έκανε στην τοπική ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης, έχει μαζί του μια ταινία σελοτέιπ. Με αυτή πρόκειται να κολλήσει το κινητό του πάνω στο ταμπλό του αυτοκινήτου για να ακούμε μουσική. «Στέρεο ε;» λέει και γελάει με τους φίλους του. 

Ο καιρός από το Μπάρι είναι συννεφιασμένος αλλά όχι άγριος. Όσο περνάει η ώρα, όμως, ο ουρανός αρχίζει να μαυρίζει. Οι προβλέψεις δεν είναι με το μέρος μας. Πρόσφατες είναι άλλωστε οι εικόνες καταστροφής και πλημμύρας που χτύπησε τη βόρεια Ιταλία πριν από μερικές μέρες. Αυτό το κύμα, λοιπόν, είναι μπροστά μας. Ελπίζουμε, όμως, ότι θα είναι ελαφρώς εξασθενημένο. 

Αφού περνάμε ένα δεκάλεπτο μεγάλης μπόρας, τα πράγματα καλυτερεύουν. Οι ίδιοι κάνουν το συγκεκριμένο δρομολόγιο κάθε Σαββατοκύριακο. Είναι η καθιερωμένη βόλτα τους και αυτή δεν πρόκειται να χαλάσει όσο κακός και αν είναι ο καιρός. 

Διαβάστε ακόμη: Καιρός: «Κλείδωσε» η αλλαγή με καταιγίδες - Αναλυτική πρόγνωση από ΕΜΥ

Η ομιχλώδης Ιρσίνα και η βόλτα στα μαγαζιά της

Ιταλία.
Ιταλία.

Η μόνη στάση που κάνουμε στην περίπου δίωρη διαδρομή είναι σε ένα ακόμη χωριό πάνω στον δρόμο, το οποίο φημίζεται για την εξαιρετικά νόστιμη μοτσαρέλα που παράγει. Κατεβαίνουν και οι τρεις. Εγώ μένω στο αυτοκίνητο. Μερικά λεπτά αργότερα γυρνούν με γεμάτες τις τσάντες τους. Ο Τζουζέπε πειράζει τον φίλο του που κάθεται πίσω. «Αυτός θα μπορούσε να ζήσει μόνο με μοτσαρέλα» λέει γελώντας. 

Η νύχτα πια έχει πέσει για τα καλά. Όσο ανηφορίζουμε τόσο η ομίχλη εντείνεται. Όταν πια πλησιάζουμε το χωριό, ίσα που βλέπουμε μπροστά μας. Το τοπικό εστιατόριο ανοίγει στις 20:30 αλλά εμείς είμαστε ήδη μία ώρα νωρίτερα εκεί. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα, καθώς η παρέα έχει να κάνει τα ψώνια της. 

Περνάμε από το ζαχαροπλαστείο, όπου ο Τζουζέπε αγοράζει μια μεγάλη πιατέλα με προφιτερόλ, το κρεοπωλείο για χωριάτικα παραδοσιακά λουκάνικα και τον φούρνο για ψωμί, φρέσκα ζυμαρικά και διάφορα γλυκίσματα. Οι ίδιοι ξέρουν πια ότι μόνο εκεί θα βρουν αγνά και φθηνά προϊόντα, καθώς τόσο στο Μπάρι όσο και στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της Ιταλίας, οι πρώτες ύλες έχουν χαλάσει λόγω του υπερτουρισμού

italia

Μας μένει και λίγος χρόνος να κάνουμε μια βόλτα στην Ιρσίνα. Η έντονη ομίχλη και τα παλιά πέτρινα αρχοντικά, σε συνδυασμό με την εκκωφαντική σιωπή στα σοκάκια του χωριού δημιουργούν ένα ονειρικό τοπίο. 

Δείτε επίσης: Δημοσκόπηση ΑΝΤ1: Το 71% πιστεύει πως το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να νικήσει τη ΝΔ - Μονοψήφιος ο ΣΥΡΙΖΑ

Τα περισσότερα από τα σπίτια φαίνονται ανακαινισμένα. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι πριν από μερικά χρόνια ξεκίνησε μια πρωτοβουλία με τις τοπικές αρχές να βάζουν πωλητήριο σε ακατοίκητες και εγκαταλειμμένες κατοικίες του χωριού, προκειμένου να μην ερημώσει. Το σχέδιο, μάλιστα, φαίνεται ότι έπιασε καθώς πάρα πολλοί συνταξιούχοι -κυρίως Αμερικανοί- που ήθελαν να ζήσουν το ιταλικό όνειρο, αγόρασαν αρκετά από αυτά ακόμη και με 5 χιλιάδες ευρώ, δίνοντας άλλη πνοή στον τόπο. 

Η πεπερόνι, οι μαγειρεμένες ελιές και το αρνί

Ιταλία.
Ιταλία.

Ένα τα μαγαζιά που φάνηκε ότι επωφελήθηκε ήταν και το εστιατόριο που θα επισκεφτούμε απόψε. Όταν περνάμε τις πύλες του είμαστε εμείς και άλλη μία παρέα. Όλα τα τραπέζια είναι κρατημένα. Γρήγορα και αυτά έχουν γεμίσει. Οι σερβιτόροι αρχικά φέρνουν μια πιατέλα με τέσσερα διαφορετικά ιταλικά τυριά, τα οποία είναι όλα τους πεντανόστιμα. 

Συνεχίζουμε με ιταλικές μπρουσκέτες με ντοματίνια και το πεπερόνι. Όχι, δεν έχει καμία σχέση με το διάσημο αλλαντικό αλλά με ένα πιάτο που, ελέω και του ονόματός του, περιλαμβάνει μαγειρεμένες ή ψητές πιπεριές με διάφορα μυρωδικά και συνοδευτικά όπως ελαιόλαδο, σκόρδο και αντζούγιες. Το ίδιο πιάτο ξανάρχεται αλλά αυτή τη φορά συνοδευμένο από μαγειρεμένες πατάτες. 

Το πιάτο μου αδειάζει και γεμίζει ξανά χωρίς να το πάρω χαμπάρι. «Φάε, φάε» μου λένε, όσο εγώ καταλαβαίνω ότι Έλληνες και Ιταλοί (κυρίως οι νότιοι) είμαστε το ίδιο πράγμα. Το μόνο που δεν τρώω αρκετά είναι οι μαγειρεμένες ελιές. Ένα πιάτο που, μπορεί στην Ελλάδα να είναι ασυνήθιστο, αλλά εκεί βρίσκεται σε κάθε τραπέζι πριν το κυρίως. «Καλά», με ρωτάνε, «είσαι Έλληνας και δε σου αρέσουν οι ελιές; Απίστευτο». 

Ιταλία.
Ιταλία.

Το κυρίως περιλαμβάνει μακαρονάδα orecchiette, ένα παραδοσιακό είδος ζυμαρικών στην περιοχή της Απουλίας στην Ιταλία, με μια πράσινη σάλτσα μπορεί να είναι φτιαγμένη από βρούβες, που είναι πολύ δημοφιλής στην Απουλία και με ένα πιάτο με τα πιο νόστιμα αρνίσια παιδάκια που έχω φάει στη ζωή μου. Για γλυκό τρώμε μπαμπάδες, που προέρχονται από τη Νάπολη. 

Πίνουμε μια κανατά κρασί. Όλοι μας έκτος φυσικά από τον Τζουζέπε που οδηγεί. Συζητάμε για τα πάντα. Από τα ταξίδια που είχαν κάνει στην Κέρκυρα και τις αναμνήσεις από το κλαμπ «Αποκάλυψις», που δε λειτουργεί πια στο νησί, μέχρι τη μεγάλη τους αγάπη για το ποδόσφαιρο και την ομάδα του Μπάρι. «Θα είμαστε Μπάρι, μέχρι να πεθάνουμε» γράφει ένας από αυτούς στο Google Translate και μου το δείχνει για να το διαβάσω. 

Στο τέλος βγάζουμε μια ομαδική φωτογραφία με τη μαγείρισσα του εστιατορίου, η οποία μπορεί να μη γνωρίζει αγγλικά αλλά έχει περιέργεια να μάθει αν μου άρεσε το φαγητό. Στην επιστροφή, ο καιρός είναι πολύ καλύτερος. Ο Τζουζέπε βάζει στο «στέρεο» να παίξει το La Descrizione Di Un Attimo του Τiromancino. Δυο ώρες αργότερα είμαστε πίσω στο Μπάρι. Η ώρα είναι περίπου 1 το βράδυ. Οι δρόμοι παρά το περασμένο της ώρας είναι γεμάτοι. Σάββατο βράδυ είναι άλλωστε. 

Info: La Contessa osteria / Piazza garibaldi nr 12, Irsina, Italy

Δείτε ακόμη:

Καιρός: «Κλείδωσε» η αλλαγή με καταιγίδες - Αναλυτική πρόγνωση από ΕΜΥ

Το έπος της 28ης Οκτωβρίου και ένας αόρατος εχθρός που κάνεις δεν υπολόγισε 

QUIZ: Πόσο καλά ξέρεις την ιστορία της 28ης Οκτωβρίου;

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.