Το γήπεδο της Φενέρμπαχτσε στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης είναι τόσο μεγάλο που ξεχωρίζει στον ορίζοντα από εκατοντάδες μέτρα μακριά. Η θέα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή όταν φτάνουμε έξω από τις θύρες του. Εκεί όπου βρίσκονται τα αγάλματα των μεγαλύτερων μορφών της ομάδας.
Ανάμεσα σε αυτά, λοιπόν, υπάρχει ένα που έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Πρόκειται για ένα μπρούτζινο ομοίωμα ενός ποδοσφαιριστή που έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά του στα βιβλία ιστορίας της ομάδας: τον Λεφτέρ Κιουτσουκαντωνιάδη. Ενός ελληνικής καταγωγής αθλητή από τα πέριξ της Κωνσταντινούπολης που κατάφερε να γίνει θρύλος του τουρκικού ποδοσφαίρου.
Τι γνωρίζουμε, λοιπόν, για την καριέρα και τη ζωή του, ποια είναι η σύνδεσή του με τη χώρα μας και γιατί δοξάζεται ως σήμερα από τους οπαδούς της Φενέρμπαχτσε και όχι μόνο;
Τα παιδικά χρόνια στην Τουρκία, τα δέκα αδέρφια και η μεγάλη καριέρα

Ο Λευτέρης Αντωνιάδης γεννήθηκε το 1924 στο νησί Πρίγκηπο, έντεκα περίπου ναυτικά μίλια από τη Γέφυρα του Γαλατά στην Κωνσταντινούπολη, από Έλληνες γονείς. Ο πατέρας του, Χριστοφής, ήταν ψαράς και η μητέρα του, Αργυρώ, ασχολούνταν με την ανατροφή των έντεκα παιδιών τους.
Ποδόσφαιρο άρχισε να παίζει από μικρή ηλικία. Η πρώτη ομάδα ήταν η Ταξίμ Σπορ, μια συνοικιακή ομάδα της Πόλης. Εξαιτίας του ύψους του και της ικανότητας να ντριμπλάρει τους αντιπάλους του, χωρίς να το καταλαβαίνουν από πού τους ήρθε, οι Τούρκοι τού κόλλησαν το παρατσούκλι Κιουτσούκ που στα τουρκικά σημαίνει μικρός. Και κάπως έτσι προέκυψε το Λεφτέρ Κιουτσουκαντωνιάδης.
Το 1947 πήρε μεταγραφή στη Φενερμπαχτσέ και έκτοτε όλα είναι ιστορία. Κατέκτησε δύο πρωταθλήματα Κωνσταντινούπολης και τρεις εθνικούς τίτλους Τουρκίας, σκοράροντας συνολικά 178 γκολ και αποτελώντας ως σήμερα τον τρίτο σε συμμετοχές και γκολ παίκτη της ομάδας.

Στο τέλος της καριέρας του, μάλιστα, και σε ηλικία 39 ετών αποφάσισε να έρθει στην Ελλάδα και να αγωνιστεί στην Ελλάδα με τη φανέλα της ΑΕΚ. Κατάφερε, όμως, να παίξει μόλις σε πέντε παιχνίδια και να σκοράρει δύο γκολ, καθώς ένας σοβαρός τραυματισμός σε έναν αγώνα κόντρα στον Ηρακλή, τον ανάγκασε να σταματήσει το ποδόσφαιρο.
Σημαντική ήταν, τέλος, και η παρουσία του στην Εθνική Τουρκίας, σκοράροντας 21 γκολ σε 46 ματς. Ένα από τα πρώτα του, μάλιστα, ήταν κατά της Εθνικής Ελλάδος στο ματς της 23ης Απριλίου 1948 στο κατάμεστο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.
Η λατρεία του Λεφτέρ Κιουτσουκαντωνιάδη από τους οπαδούς της Φενερμπαχτσέ

Μπορεί να έχουν περάσει αρκετές δεκαετίες από την τελευταία φορά που ο Λεφτέρ Κιουτσουκαντωνιάδης πάτησε το πόδι του στο γήπεδο της Φενέρμπαχτσε ως ποδοσφαιριστής της, ωστόσο, οι οπαδοί του τον δοξάζουν ως σήμερα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στο μουσείο της ομάδας υπάρχει ένας ολόκληρος χώρος, στον οποίο βρίσκονται διάφορα προσωπικά αντικείμενα από τη ζωή του. Στο εξωτερικό του γηπέδου βρίσκεται το άγαλμά, ενώ εντός της μπουτίκ είναι σχεδιασμένη μια μεγάλη τοιχογραφία με τη μορφή του.
Οι εικόνες με τον θρήνο των οπαδών της ομάδας κατά την κηδεία του το 2012 αλλά και τα τεράστια κορέο με τα συνθήματα που αναφέρονται στο όνομά του είναι ενδεικτικά της αγάπης όλων τους για εκείνον. Για έναν ελληνικής καταγωγής ποδοσφαιριστή που έμελλε να γίνει θρύλος στην Τουρκία.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.