Μενού

Το μυστήριο με τα αρχαία μάρμαρα στον Εθνικό Κήπο και η άγνωστη ιστορία τους

Μάρμαρα.
Φωτογραφίες: Άκης Κατσούδας
  • Α-
  • Α+

Πέμπτη, περίπου 12 το μεσημέρι. Ο καιρός έχει αρχίσει να κρυώνει και έτσι ο κόσμος που τριγυρνάει εντός του Εθνικού Κήπου δεν είναι πολύς. Οι περισσότεροι είναι συγκεντρωμένοι σε μια μεγάλη άπλα. Άλλοι ξαπλώνουν στο γρασίδι και διαβάζουν ήσυχα το βιβλίο τους, κι άλλοι έχουν στρώσει τα τραπεζομάντιλα και τρώνε με τους φίλους τους. 

Ξαφνικά μερικοί πράσινοι παπαγάλοι, από τους αμέτρητους που κυκλοφορούν καθημερινά στον κήπο, κατεβαίνουν από τα δέντρα, προσγειώνονται πάνω στα αρχαία μάρμαρα και πίνουν νερό από τα βαθουλώματα που έχουν δημιουργηθεί στις κορυφές τους μέσα στο πέρασμα των αιώνων. 

Μια παρέα ηλικιωμένων τουριστών εντυπωσιάζονται από το θέαμα και πηγαίνουν πιο κοντά για να απαθανατίσουν τη σκηνή που εξελίσσεται μπροστά τους. Το κάνουν, όμως, κάπως άγαρμπα και τα πτηνά φεύγουν τρομαγμένα. Η απορία, όμως, υπάρχει ακόμη: τι είναι άραγε αυτές οι αρχαίες μαρμάρινες επιτύμβιες στήλες που βρίσκονται ελεύθερες μέσα στο πάρκο και από πού κρατάει η ιστορία τους; 

Τι υπήρχε στον Εθνικό Κήπο πριν από αυτόν;

Μάρμαρα.
Μέρος του περιστυλίου που διατηρείται σε άριστη κατάσταση μέχρι σήμερα.

Για να βρούμε την προέλευσή τους πρέπει να πάμε αρκετούς αιώνες πριν, όταν ακόμη δεν υπήρχε κήπος, έτσι όπως τον έχουμε όλοι σήμερα στο μυαλό μας. Στη θέση που βρίσκεται σήμερα ο Εθνικός Κήπος, και πολύ πριν η Βασίλισσα Αμαλία αποφασίσει να δημιουργήσει έναν κήπο με χιλιάδες φυτά από κάθε γωνιά του πλανήτη, υπήρχε ανέκαθεν στην περιοχή πολύ πράσινο. 

Ο κύριος λόγος ήταν ότι εξέβαλε παραπόταμος του Ιλισού που πια ζει στα υπόγεια της Αθήνας. Και κάπως έτσι φτάνουμε στον 2ο αιώνα μ.Χ., όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αδριανός ιδρύει νέο τμήμα της πόλης. Χτίζει την Πύλη του Αδριανού, εγκαινιάζει τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, η κατασκευή των οποίων είχε τραβήξει τουλάχιστον για έξι αιώνες και δημιουργεί μια σειρά από πολλά ακόμη δημόσια κτήρια και λουτρά. 

Τα περισσότερα από τα κτίρια αυτά παραμένουν μέχρι σήμερα θαμμένα στο χώμα καθώς δεν έχουν ανασκαφεί. Κατά τη διάρκεια των εργασιών για τη δημιουργία του κήπου, βρέθηκαν τα απομεινάρια του Αδριανού υδραγωγείου. Πάνω στο επιστύλιο, μάλιστα, που έχει διασωθεί ως σήμερα, φαίνεται να είναι γραμμένο «Χικησεξουσιαστο»

Η Βασίλισσα Αμαλία, ωστόσο, ζήτησε να μη μετακινηθεί τίποτα από το σημείο αλλά να παραμείνουν όλα τα ευρήματα στη θέση τους, με την αιτιολογία ότι άνηκαν πάντα στο σημείο αυτό. Η διαταγή της έγινε πραγματικότητα και κάπως έτσι δημιουργήθηκε ένα υπαίθριο μουσείο αρχαιοτήτων στο οποίο έχει πρόσβαση οποιοσδήποτε σήμερα δωρεάν. 

Τα εντυπωσιακά ψηφιδωτά και ο παράλληλος αρχαίος κόσμος του κήπου

Μάρμαρα.
Οι τουρίστες παρατηρούν με προσοχή τα αρχαιολογικά ευρήματα.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι δεν πρόκειται για το μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα που έχει εντοπιστεί εντός του Εθνικού Κήπου. Συγκεκριμένα, το 1847 βρέθηκε το χαμηλότερο τμήμα μιας έπαυλης της υστερορωμαϊκής περιόδου. Μαζί με αυτό, όμως, ανακαλυφθήκαν και τα εντυπωσιακά ψηφιδωτά της. 

Υπολογίζουν ότι έχουν συνολική έκταση της τάξης των 400 τετραγωνικών μέτρων και πάνω στις καλά διατηρημένες επιφάνειές τους είναι σχεδιασμένες οι μορφές πτηνών, ζώων και φυτών που βρίσκονταν στο περιβάλλον. Τα ψηφιδωτά, όπως και το επιστύλιο του ρωμαϊκού υδραγωγείου είναι ανοιχτά και προσβάσιμα προς το κοινό.

Μάλλον, βρήκαμε ποια θα είναι η επόμενη βόλτα σας στο κέντρο της Αθήνας

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.