Μενού

Τα πιο συνταρακτικά γεγονότα για το 2023 - Μία χρονιά που έμοιαζε με ολόκληρη δεκαετία

Tempi
Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη | AP Photo/Vaggelis Kousioras
  • Α-
  • Α+

Δεν είναι καθόλου εύκολο να χωρέσει κανείς τις 365 ημέρες του 2023 μέσα σε ένα κείμενο μερικών χιλιάδων λέξεων. Ιδίως δε όταν μιλάμε για μία χρονιά η οποία ξεκάθαρα θα αφήσει το στίγμα της για τις επόμενες που θα έρθουν. Η χρονιά μίας κάποιας κανονικότητας, μετά από κρίσεις και πανδημίες, που όμως δεν μοιάζει καθόλου κανονική, τουλάχιστον με βάση όσα γνωρίζαμε μέχρι φέτος.

Από τη μία, οι απίστευτης έκτασης φυσικές καταστροφές από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες και το αδιανόητο δυστύχημα στα Τέμπη. Από την άλλη ο διπλός εκλογικός θρίαμβος της Νέας Δημοκρατίας και η διαμόρφωση ενός πρωτόγνωρου πολιτικού σκηνικού μετά τις εκλογές του Ιουνίου με ένα μεγάλο κόμμα να κυβερνά και πολλά μικρομεσαία να το αντιπολιτεύονται.

Σταδιακά κατευθυνόμαστε προς το 2024, μία χρονιά γεμάτη προκλήσεις όσον αφορά οικονομία, την κοινωνική ανισότητα, τη βία στις διάφορες εκδοχές της, την ακροδεξιά να παραφυλά στην Ευρώπη και φυσικά την κλιματική κρίση που είναι ήδη εδώ.

Ιανουάριος: O θάνατος του τέως βασιλιά και ο Κριστιάνο που άλλαξε το ποδόσφαιρο

Tέως
Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης
  • Ο Κριστιάνο Ρονάλντο αλλάζει το ποδόσφαιρο

Στις 3 Ιανουαρίου του 2023, το ποδόσφαιρο του θεάματος και των superstars ξέφυγε από τα σύνορα της Ευρώπης. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο παρουσιάστηκε από την Αλ Νασρ, ομάδα της Σαουδικής Αραβίας αποδεχόμενος μια ιλιγγιώδη πρόταση, ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων για 2,5 χρόνια. Λίγους μήνες αργότερα θα τον ακολουθήσει ο Νεϊμάρ. 

  • Η τραγικωμωδία του «Ζαμέ Κορωπί»

Το QatarGate είναι σε πλήρη εξέλιξη. Πρωταγωνίστρια είναι φυσικά η Εύα Καϊλή που έχει προφυλακιστεί, με κατηγορίες που σχετίζονταν με συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Η δήλωση του δικηγόρου της Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, μετά την επίσκεψη του στην φυλακή για να δει την πελάτισσα του περιείχε κι ένα «Ζαμε Κορωπί» που έγινε αμέσως viral. 

  • O θάνατος του τέως βασιλιά

Αμφιλεγόμενος, με φανατικούς υποστηρικτές και φανατικούς εχθρούς, ακόμα και όταν καταργήθηκε ο θεσμός της βασιλείας, ο Κωνσταντίνος Β΄ ήταν ο τελευταίος μονάρχης των Ελλήνων, για εννέα ολόκληρα χρόνια και μέχρι το δημοψήφισμα του 1974.

Ο θάνατος του επιστέγασε το τέλος μιας ολόκληρης εποχής, που οι περισσότεροι θέλουμε να ξεχάσουμε και ξεσήκωσε μία σειρά συζητήσεων σχετικά με το πώς θα έπρεπε να κινηθεί το ελληνικό κράτος ως προς το τελετουργικό της κηδείας του.

  • Το τελευταίο δάκρυ για τον Νίκο Ξανθόπουλο

Έγινε γνωστός τη δεκαετία του `60, παίζοντας κυρίως ρόλους φτωχών και κατατρεγμένων ανθρώπων σε ταινίες της Φίνος Φιλμς. Ο Νίκος Ξανθόπουλος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών, στις 22 Ιανουαρίου 2023, αφήνοντας πίσω του μια σημαντική παρακαταθήκη κλασικών ταινιών που αγαπήθηκαν την εποχή τους.

  • Φωνές (φάλτσες) για τη Eurovision 

Στις 30 Ιανουαρίου 2023, η ΕΡΤ ανακοινώνει το όνομα του 16χρονου Βίκτωρα Βερνίκου, ως του νέου μας εκπροσώπου στην Eurovision. Ο άπειρος καλλιτέχνης θα διαγωνιστεί λίγους μήνες μετά στα ημιτελικά της διοργάνωσης και θα αποκλειστεί, με μια εμφάνιση που συγκεντρώσει κυρίως αρνητικά σχόλια και μπόλικη αμηχανία.

Φεβρουάριος: O σεισμός στην Τουρκία και τα Τέμπη

Tempi
Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη | AP Photo/Vaggelis Kousioras
  • Η Τουρκιά και η Συρία μετρούν πληγές

Τον Φεβρουάριο του 2023, δύο ισχυροί σεισμοί έπληξαν τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές σε τεράστιες εκτάσεις και τουλάχιστον 54.000 θανάτους. Ο πρώτος σεισμός, με μέγεθος 7,8 Ρίχτερ, είχε επίκεντρο την ανατολική Ανατολία και θεωρείται ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας.

Ένας δεύτερος σεισμός, με μέγεθος 7,5 Ρίχτερ, πλήττει την περιοχή Καχραμάνμαρα, προκαλώντας περαιτέρω καταστροφές και αυξάνοντας τον απολογισμό των θυμάτων. Συνολικά, οι σεισμοί αυτοί θεωρούνται οι πιο καταστροφικοί στην ιστορία της Τουρκίας. Οι εικόνες που έφερναν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία από τη γείτονα χώρα ήταν συγκλονιστικές. 

  • Ο Νίκος Κοκλώνης πίσω από τις κάμερες

Στις 24 Φεβρουαρίου 2023, ο δημοφιλής  τηλεοπτικός παραγωγός και παρουσιαστής Νίκος Κοκλώνης βρέθηκε εμπλεκόμενος με κάτι όχι και τόσο φανταχτερό. Σύμφωνα με έκθεση της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος, ο Κοκλώνης κατηγορούνταν μεταξύ άλλων, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Το πόρισμα 75 σελίδων που είχε λάβει ο οικονομικός εισαγγελέας Χρήστος Μπαρδάκης έκανε λόγο για σύσταση εταιρειών - «φαντασμάτων» και ζημιές από ανείσπρακτο ΦΠΑ προς το ελληνικό Δημόσιο που υπολογίζονται στα 22 εκατομμύρια ευρώ.

  • Τα Τέμπη - Οι νεκροί δικαιώνονται (;)

Τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου, ώρα 23:22, κοντά στον οικισμό του Ευαγγελισμού Λάρισας. Ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα που η λέξη «τραγικό» είναι φτωχή να το περιγράψει αφήνει το σημάδι που αφήνει σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Συρμός επιβατικής αμαξοστοιχίας της Hellenic Train συγκρούστηκε με εμπορική αμαξοστοιχία προκαλώντας τον θάνατο 57 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 85. Προειδοποιήσεις που έπεσαν στο κενό, ανεπαρκή συντήρηση, ανθρώπινα λάθη στον χειρισμό των αμαξοστοιχιών: Ακούστηκαν πολλά για το πριν και το μετά του μεγαλύτερο σιδηροδρομικού δυστυχήματος που έχει συμβεί στη χώρα.

Τα τρένα σήμερα κινούνται ξανά. Οι θάνατοι δεν θα ξεχαστούν ποτέ, όπως και όλη η αδιαφορία που οδήγησε σε αυτούς.

Μάρτιος: Η καταδίκη του Πούτιν, κατασκοπικά δράματα και αύξηση κατώτατου μισθού

Putin
Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
  • Η παράξενη ζωή της κατασκόπου «Μαρία Τσάλλα»

Η Μαρία Τσάλλα ζούσε στο Παγκράτι, εκεί όπου διατηρούσε όμορφο και cosy κατάστημα ειδών χειροτεχνίας και πλεκτικής. Μίλαγε άπταιστα ελληνικά, θύμιζε Αθηναία. Η ΕΥΠ είχε άλλη άποψη.

Η «Μαρία Τ» στην πραγματικότητα, ήταν “illegal” κατάσκοπος από τη Ρωσία, όπως και ο σύντροφος της, ο οποίος βρισκόταν στη Βραζιλία. Η Ρωσίδα “Irina A.S.” δρούσε στη χώρα μας υπό “βαθύ κάλυμμα”», έχοντας μάλιστα πάρει και την ελληνική υπηκοότητα. Όταν αποκαλύφθηκε η ταυτότητα της, είχε ήδη διαφύγει στη Ρωσία αλλά το κατασκοπευτικό δράμα κίνησε το ενδιαφέρον της ελληνικής γνώμης.

  • Ένταλμα σύλληψης του Βλάντιμιρ Πούτιν

Ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας συνεχίζεται με μια «αντεπίθεση» των Ουκρανών, η οποία δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να έχει δρέψει καρπούς. Ενώ συμβαίνον όλα αυτά, στις 17 Μαρτίου 2023, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο μετέτρεψε σε ένταλμα σύλληψης αυτό που όλος ο δημοκρατικός κόσμος σκέφτεται ως και σήμερα για τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Συγκεκριμένα ζήτησε τη σύλληψη του προέδρου της Ρωσίας, κατηγορώντας τον για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία. Το ένταλμα βέβαια δεν έφτασε ποτέ στον παραλήπτη του. 

  • Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται

Στις 17 Μαρτίου 2023, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης επιβεβαίωσε τα σενάρια που ακούγονταν για αυξήσεις μισθών μέσα στο 2023. Είπε μεταξύ άλλων «η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ το μήνα από 1ης Απριλίου επιβάλλεται από τις αυξημένες ανάγκες των εργαζόμενων και στηρίζεται στη δυναμική που έχει αναπτύξει τα τελευταία τέσσερα χρόνια η οικονομία.

Είναι μια αύξηση σημαντική και δίκαια, που λαμβάνει υπόψη αφενός το χρέος για στήριξη των εργαζόμενων ιδιαίτερα σε συνθήκες αυξημένου εισαγόμενου πληθωρισμού και αφετέρου τις αντοχές των επιχειρήσεων»

  • Εκτός φυλακής ο μεσίτης που λίντσαρε τον Ζακ

Ο μεσίτης Αθανάσιος Χορταριάς, ο οποίος πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 ετών για τον από κοινού με κοσμηματοπώλη, ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου, βρέθηκε εκτός φυλακής, σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου, που εκδόθηκε στις 30 Μαρτίου 2023.

«Η δικαιοσύνη έχει πιάσει πάτο» είχε δηλώσει τότε η μητέρα του Ζακ. «Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει την εχθρική διάθεση του ελληνικού δικαστικού συστήματος απέναντι στον αγώνα για απόδοση ουσιαστικής δικαιοσύνης. Έξι αρχικοί κατηγορούμενοι, δύο κατάδικοι, κανείς στη φυλακή» δήλωσε τότε η Άννυ Παπαρούσσου, μία εκ των δικηγόρων της οικογένειας του Ζακ.

Απρίλιος: Η αποκαθήλωση ενός «αγίου», ο Αλέξης Γεωργούλης και η αναγγελία εκλογών

patir-antonios
Eurokinissi
  • Οι «τιμωρίες» του πατρός Αντώνιου

Στις 7 Απριλίου 2023, ασκήθηκε ποινική δίωξη στον πατέρα Αντώνιο αλλά και σε πρώην συνεργάτες του για την υπόθεση των σεξουαλικών και σωματικών κακοποιήσεων παιδιών και εφήβων, τροφίμων της Κιβωτού του Κόσμου. Με αυτό τον τρόπο άνοιξε ο δρόμος, ώστε να προσέλθει στον ανακριτή ο πατήρ Αντώνιος, σε μια έρευνα που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Είχαν προηγηθεί καταγγελίες ότι εντός των δομών της Κιβωτού έχουν λάβει χώρα περιστατικά ξυλοδαρμών, απομόνωσης, καταναγκαστικής εργασίας, εν είδει τιμωρίας σε φιλοξενούμενα παιδιά.

  • Η καταγγελία για τον Αλέξη Γεωργούλη

Στα μισά του Απριλίου 2023, η νομική σύμβουλος της Κομισιόν και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ελένη Χρονοπούλου, με μια δημοσίευση στο Facebook, αποκάλυπτε το χρόνο και το περιεχόμενο της καταγγελίας της για τον ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη. Μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: 

«Πριν από 3 χρόνια, στις αρχές του 2020, προχώρησα σε καταγγελία κατά συγκεκριμένου Έλληνα ευρωβουλευτή για τα αδικήματα του βιασμού και της πρόκλησης σωματικής βλάβης. Ήξερα από την πρώτη στιγμή ότι αυτή η διαδικασία ενδεχομένως θα αποβεί επώδυνη για εμένα, την οικογένεια μου, τους οικείους μου, όπως δυστυχώς πολύ συχνά συμβαίνει με τα θύματα τέτοιων συμπεριφορών...»

Υπήρξε ένα «κύμα» φίλων του γνωστού ηθοποιού, που έσπευσαν να τον υπερασπιστούν τονίζοντας με έμφαση το κύρος του χαρακτήρα του. Η Σοφία Βογιατζάκη είπε: «Καταστρέφονται ζωές χωρίς να έχει αποδειχθεί καμία ενοχή, επειδή βγήκε κάποιος κι είπε κάτι». Το Ευρωκοινοβούλιο ήρε την ασυλία του. Ο ίδιος εμφανίστηκε στα social media τον Ιούλιο, κάνοντας δημοσιεύσεις σχετικές με τις φωτιές των δασών.

  • Αναγγελία εκλογών για τον Μάιο

Συναλλαγές μέσω τοπικών νομισμάτων συζητούσαν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, «μεταβιβάσιμες ψηφιακές δημοσιονομικές μονάδες» κάτι σαν κρατικά bitcoins, περιλάμβανε το σχέδιο «Δήμητρα» του ΜέΡΑ25, ενώ το ΠΑΣΟΚ υποσχόταν να γίνει ξανά η «σοβαρή» κεντροαριστερή δύναμη, και το ΚΚΕ φώναζε με κάθε τρόπο «Αλλά, αυτοί είστε» μέσω του γραμματέα του, Δήμητρη Κουτσούμπα, ο οποίος με κάθε του παρέμβαση γινόταν αυτόματα viral. Το κλείσιμο της Βουλής στα τέλη Απριλίου για την προκήρυξη των εθνικών εκλογών, που έγιναν ένα μήνα μετά (21/5/2023), συνοδεύτηκε από ένα σωρό προεκλογικά highlights.

Το κόμμα Κασιδιάρη δέχτηκε νομικό μπλόκο, κάτι που δεν δυσκόλεψε το προφυλακισμένο στέλεχος της Χρυσής Αυγής να βρει νέους «αχυράνθρωπους» στο κόμμα των Σπαρτιατών. Η «Νίκη» υποσχέθηκε ακροδεξιό ακτιβισμό και επίθεση σε κάθε τι που ξεφεύγει από τη νόρμα των θεοκρατικών καθεστώτων.

Μάιος: Η νίκη της ΝΔ στις εκλογές, ο θρίαμβος της ΑΕΚ και το «κρίμα» για Ολυμπιακό

Μητσοτάκης
AP Photos
  • Η ενθρόνιση του Καρόλου

Το Σάββατο 6 Μαΐου 2023 πραγματοποιήθηκε η τελετή στέψη του βασιλιά Καρόλου στο Αββαείο του Ουέστμινστερ. Πάνω από 1000 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων, βετεράνοι του Στρατού, ένστολοι δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, μέλη φιλανθρωπικών οργανώσεων συμμετείχαν στην Παρέλαση του Βασιλιά.

  • Η ΑΕΚ πρωταθλήτρια Ελλάδας

Στις 14 Μαΐου η ΑΕΚ επικράτησε 4-0 του Βόλου στο νεότευκτο γήπεδό της και σφράγισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος στο ποδόσφαιρο, ενός από τα συναρπαστικότερα πρωταθλήματα που έχουμε δει εδώ και πολλά χρόνια. Ουσιαστικά ο πρωταθλητής κρίθηκε στην τελευταία αγωνιστική των play-offs, αφού είχε προηγηθεί η ήττα του Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκη.

Αυτή ήταν η 13η κούπα της κορυφαίας εθνικής κατηγορίας που πρόσθεσαν στην τροπαιοθήκη τους οι «κιτρινόμαυροι».

  • Νίκη της ΝΔ χωρίς σχηματισμό κυβέρνησης

Την Κυριακή 21 Μαΐου διεξήχθησαν βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, οι πρώτες από το 1990 στις οποίες δεν ίσχυσε το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Η Νέα Δημοκρατία αναδείχθηκε πρώτο κόμμα με ποσοστό 40,79%. Δεύτερος ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ με 20,07%, τρίτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ με 11,46%, τέταρτο το ΚΚΕ με 7,23% και πέμπτο η Ελληνική Λύση με 4,45%. Κανένα κόμμα δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης που οδήγησε τη χώρα εκ νέου σε εκλογές, στις 25 Ιουνίου.

  • Ο Ολυμπιακός μια ανάσα από την κατάκτηση της Euroleague

Μια ανάσα από την κατάκτηση της Euroleague έφτασε ο Ολυμπιακός στις 21 Μαΐου, στο Final Four του Κάουνας. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα ηττήθηκε 79-78 από τη Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό της διοργάνωσης, με σουτ του Γιουλ ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν από το φινάλε του αγώνα.

  • Έφυγε η Βασίλισσα του Rock and roll

Στις 24 Μαΐου έφυγε από τη ζωή η εμβληματική τραγουδίστρια, Τίνα Τέρνερ, σε ηλικία 83 ετών. Η Βασίλισσα του Rock and roll έχει πουλήσει πάνω από 200 εκατομμύρια δίσκους και singles παγκοσμίως. Σύμφωνα με το βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες, η Τέρνερ έχει πουλήσει τα περισσότερα εισιτήρια σε συναυλίες από οποιονδήποτε καλλιτέχνη, στην ιστορία της μουσικής.

  • Νίκη Ερντογάν στην Τουρκία

Επρόκειτο για μία σκληρή εκλογική μάχη σε ένα πολύ πολωμένο κλίμα. Οι εκλογές που έγιναν τον Μάιο του 2023 ήταν οι πρώτες μετά από πολύ καιρό στις οποίες υπήρχε πιθανότητα ο Ερντογάν να χάσει την εξουσία. Απέναντί του βρήκε ένα πολύ μεγάλο συνασπισμένο μέτωπο που στάθηκε πίσω από την υποψηφιότητα Κιλιντζάρογλου. 

Ο Ερντογάν κατάφερε να συσπειρώσει τους εκατομμύρια οπαδούς τους. Δεν εξελέγη για πολύ λίγες ψήφους από τον πρώτο γύρο αλλά τα κατάφερε στον δεύτερο με 52,18% ανανεώνοντας τη θητεία του στην προεδρία της Τουρκίας.

Ιούνιος: Υγρός τάφος για εκατοντάδες ανθρώπους στα ανοιχτά της Πύλου

Ναυάγιο στην Πύλο
Eurokinissi
  • Τραγωδία με πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο

Δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα της 14ης Ιουνίου σημειώθηκε το τραγικό και πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοικτά της Πύλου, με αλιευτικό σκάφος που εκτιμάται ότι μετέφερε περίπου 750 μετανάστες. Μόλις 104 άνθρωποι διασώθηκαν μεταξύ των οποίων Αιγύπτιοι, Σύροι, Πακιστανοί, Αφγανοί και Παλαιστίνιοι, ενώ 82 ανασύρθηκαν νεκροί.

Το σκάφος, που ονομαζόταν Andrianna, είχε αναχωρήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης στις 10 Ιουνίου 2023. Ήταν αλιευτικό, με εκτιμώμενο μήκος 20 - 30 μέτρα και είχε προορισμό την Ιταλία

Η εθελοντική οργάνωση διάσωσης θαλασσίων προσφύγων Alarm Phone, ανακοίνωσε ότι έλαβε κλήση κινδύνου από σκάφος, που βρισκόταν στην ίδια γενική περιοχή με αυτό που βυθίστηκε, αλλά δεν ήταν σαφές αν ήταν το ίδιο σκάφος. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM) υπολογίζει ότι στο αλιευτικό επέβαιναν περίπου 400 άτομα, ενώ ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας, Γιάννης Ζαφειρόπουλος, δήλωσε ότι ήταν πάνω από 500.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Ιωάννης Σαρμάς, αποφάσισε μετά το ναυάγιο την κήρυξη τριήμερου εθνικού πένθους. Στο σημείο όπου μεταφέρθηκαν οι μετανάστες από το ναυάγιο μετέβη η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όπου έγινε δέκτης διαμαρτυριών από πολίτες σχετικά με τη στάση της στο μεταναστευτικό.

  • Φρίκη στην Κω με τη δολοφονία της Αναστάζια

Νεκρή εντοπίστηκε στις 18 Ιουνίου στην Κω η 27χρονη Αναστάζια από την Πολωνία που αγνοούνταν για έξι ημέρες. Η σορός βρέθηκε μέσα σε μαύρη σακούλα σε υγροβιότοπο. Δράστης φέρεται να ήταν 32χρονος άνδρας, που στραγγάλισε την άτυχη γυναίκα όταν αντιστάθηκε στην απόπειρα βιασμού της.

  • Βουλή με 8 κόμματα

Στις 25 Ιουνίου, διεξήχθησαν οι ελληνικές βουλευτικές εκλογές για την ανάδειξη των 300 μελών της Βουλής. Οι εκλογές της 21ης Μαΐου δεν είχαν καταλήξει στον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης ή κυβέρνησης συνεργασίας και η Βουλή που προέκυψε διαλύθηκε αμέσως μετά την πρώτη σύγκλησή της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν οι βουλευτικές εκλογές με το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής στη μεταπολίτευση, το οποίο ανήλθε σε 46,26%. Η Νέα Δημοκρατία αναδείχθηκε πρώτη με 40,56% και 158 έδρες, δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ με 17,83% και 47 έδρες, τρίτο το ΠΑΣΟΚ με 11,84% και 32 έδρες, τέταρτο το ΚΚΕ με 7,69% και 21 έδρες, πέμπτο το κόμμα Σπαρτιάτες με 4,68% και 12 έδρες, 6η η Ελληνική Λύση με 4,44% και 12 έδρες, έβδομη η Νίκη με 3,7% και 10 έδρες και 8ο κόμμα η Πλεύση Ελευθερίας με 3,17% και 8 έδρες.

  • Παραίτηση Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

«Αποφάσισα την εκλογή της νέας ηγεσίας από τα μέλη του κόμματος, όπως ορίζει το καταστατικό και άμεση προσφυγή σε αυτή τη διαδικασία. Δεν θα είμαι υποψήφιος, θα είμαι παρών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη διαδικασία», δήλωσε στις 29 Ιουνίου ο Αλέξης Τσίπρας στις έκτακτες ανακοινώσεις που έκανε στο Ζάππειο, μετά τη συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ. Ένας κύκλος τελείωνε και ένας νέος και ταραχώδης άνοιγε για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ιούλιος: Η χώρα σε πύρινο κλοιό και δύο νεκροί πιλότοι στην Εύβοια

πυρκαγιά στη Ρόδο
AP Photos
  • Πυρκαγιές σε Αττική, Λουτράκι και Βοιωτία

Στις 17 Ιουλίου ξέσπασαν δασικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, περίπου 27 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Αθήνας, οι οποίες έκαψαν εξοχικές κατοικίες και ένα καταφύγιο ζώων. Συνολικά κάηκαν περίπου 35.000 στρέμματα. Δασική πυρκαγιά στη Βοιωτία, περίπου 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας, στα Δερβενοχώρια ξέσπασε επίσης στις 17 Ιουλίου, η οποία ως τις 21 Ιουλίου έκαψε μια έκταση άνω των 100.000 στρεμμάτων και προκάλεσε ζημιές σε πολλά σπίτια.

Στις 18 Ιουλίου, στο Λουτράκι κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ξεκίνησαν εκκενώσεις.

  • Πύρινος εφιάλτης στη Ρόδο

Στις 18 Ιουλίου, ξέσπασε δασική πυρκαγιά σε πευκοδάση στα βουνά της Ρόδου. Αρχικά, κάτοικοι των χωριών Ελεούσα, Σαλακάνος και Δημηλιά κλήθηκαν να απομακρυνθούν. Στις 22 Ιουλίου, περίπου 30.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν μετά την εξάπλωση της δασικής πυρκαγιάς από τα βουνά προς την ανατολική ακτή νότια της Λίνδου. Περίπου 2.000 άνθρωποι, κυρίως παραθεριστές, μεταφέρθηκαν σε ασφάλεια από τις παραλίες με βάρκες. Στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχουν περισσότεροι από 250 πυροσβέστες.

Στις 23 Ιουλίου ανακοινώθηκε ότι 1.200 επιπλέον άτομα απομακρύνθηκαν από τα χωριά Πεύκη, Λίνδος και Κάλαθος. Οι πτήσεις τουριστικών και αεροπορικών βρετανικών εταιρειών προς τη Ρόδο ακυρώθηκαν Ένα 40χρονος, που είχε πάρει μέρος στην κατάσβεση της φωτιάς, έχασε τη ζωή του. Σε διάστημα σχεδόν δέκα ημερών περισσότερα από 165.000 στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη.

  • «Έφυγε» από τη ζωή η Μαριάννα Βαρδιγογιάννη

Στις 24 Ιουλίου έφυγε από τη ζωή η Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Είχε διατελέσει του ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» και του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO, ενώ ήταν ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των παιδιών και της οικογένειας.

  • Τραγωδία στην Κάρυστο με δύο νεκρούς πιλότους σε Canadair

Στα τέλη Ιουλίου η Κάρυστος της Εύβοιας πολιορκούνταν από τρία ενεργά μέτωπα πυρκαγιάς και οι προσπάθειες κατάσβεσης από τις αρμόδιες αρχές ήταν τιτάνιες.

Στις 25 Ιουλίου 2023, αεροσκάφος τύπου CL-215 της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης κατέπεσε, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς, στον Πλατανιστό με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη, σμηναγού Χρήστου Μουλά, 34 ετών και του συγκυβερνήτη, ανθυποσμηναγού Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών.

  • Οι φλόγες έφτασαν σε αποθήκη πυρομαχικών

Στις 27 Ιουλίου ξέσπασαν πυρκαγιές στη Μαγνησία οι οποίες μετέτρεψαν σε στάχτη αγροτοδασικές εκτάσεις σε Βελεστίνο, τον Άγιο Γεώργιο Φερών και Σέσκλο.

Επίσης, σημειώθηκαν ισχυρές εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας στη Νέα Αγχίαλο και στάλθηκε μήνυμα εκκένωσης σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων γύρω από το σημείο. Μαχητικά F-16 απομακρύνθηκαν προληπτικά από την 111η Πτέρυγα Μάχης.

Αύγουστος: Η μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ιστορία της Ευρώπης και η δολοφονία του Μιχάλη

Πυρκαγιά στον Έβρο
AP Photos
  • Δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη στη Νέα Φιλαδέλφεια

Το βράδυ της Δευτέρας 8 Αυγούστου σημειώθηκε πρωτοφανές επεισόδιο οπαδικής βίας, με θύμα έναν 29χρονο. Ήταν η μέρα που κομβόι Κροατών ακροδεξιών χούλιγκαν πέρασε τα σύνορα, διέσχισε τη χώρα, δίχως καμία παρέμβαση - επέμβαση της ΕΛΑΣ και έφτασε στη Νέα Φιλαδέλφεια, μία ημέρα πριν από την αναμέτρηση ΑΕΚ - Ντιναμό Ζάγκρεμπ για τα προκριματικά του Champions League.

Οι Κροάτες, με τη βοήθεια Ελλήνων χούλιγκαν επιτέθηκαν με μανία σε οπαδούς της ΑΕΚ, γύρω από το γήπεδο, όπου μεταξύ άλλων, βρίσκονταν αμέριμνοι πολίτες, κάτοικοι της περιοχής, περαστικοί και θαμώνες σε καφετέριες.

Τη ζωή του εξαιτίας των επεισοδίων έχασε ο 29χρονος οπαδός της ΑΕΚ, Μιχάλης Κατσουρής. Ο δράστης που κατάφερε το μοιραίο χτύπημα παραμένει άγνωστος. Οι 102 Κροάτες κατηγορούμενοι αποφυλακίστηκαν σταδιακά ελλείψει στοιχείων.

  • Κίνημα της Πετσέτας στα νησιά

Γιγαντώθηκε στις αρχές Αυγούστου το Κίνημα της Πετσέτας. Πρόκειται για μαζικές δημόσιες διαμαρτυρίες για την καταχρηστική και παράνομη κατάληψη χώρων του αιγιαλού, για ξαπλώστρες, από επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου. Σε Ρόδο, Πάρο, Νάξος, Κρήτη και Χαλκιδική, κυρίως, οι πολίτες επιχείρησαν να βάλουν τέλος στις αυθαιρεσίες επιχειρηματιών σε παραλίες. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, προχώρησε σε επιτόπιους ελέγχους και επέβαλε πρόστιμα στους παραβάτες.

  • Η καταστροφή του Έβρου και η παγίδα θανάτου για μετανάστες

Τα ξημερώματα του Σαββάτου 19 Αυγούστου, στις 04:40, ξέσπασε πυρκαγιά στον νομό Έβρου, κοντά στην περιοχή της Μελίας και οι φλόγες έκαιγαν παρθένο δάσος για αρκετές μέρες. Το μέγεθος της πυρκαγιάς ήταν πρωτοφανές. Υπολογίζεται ότι κάηκαν 962.016 στρέμματα αγροτοδασικής γης και είναι η μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2000, όταν ξεκίνησε η καταγραφή σχετικών δεδομένων.

Ο Δρυμός της Νίψας, οι βιότοποι της Κίρκης και το δάσος της Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου μετατράπηκαν σε κόλαση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το Δάσος της Δαδιάς υπέστη ανεπανόρθωτη καταστροφή. Επίσης, σημαντικό τμήμα των ζωνών προστασίας του εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου καταστράφηκε, όπως και μεγάλος αριθμός φωλιών του Μαυρόγυπα. Η πανίδα στα βορειοδυτικά επηρεάστηκε σε τέτοιο βαθμό που ανάγκασε τα ζώα να κατέβουν σχεδόν στα πεδινά της Μάκρης Έβρου.

Λόγω της πρωτοφανούς πυρκαγιάς, έγινε εκκένωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, προς στο Νοσοκομείο της Καβάλας. Επίσης εκκενώθηκαν δεκάδες οικισμοί, ενώ σημειώθηκαν περιστατικά αυτοδικίας από κατοίκους. Οι αυτόκλητοι «σερίφηδες» προχωρούσαν στις συλλήψεις μεταναστών, τους οποίος κατηγορούσαν ως εμπρηστές.

Στον αντίποδα, η συμβολή πολιτών στην προσπάθεια της αντιμετώπισης της πυρκαγιάς σε συνεργασία με προσωπικό του Δασαρχείου είχε ως αποτέλεσμα να διασωθεί, μια δασική έκταση 100.000 στρεμμάτων στα βορειοδυτικά του Νομού

Υπενθυμίζεται ότι τραγικό θάνατο βρήκαν πάνω από 18 άνθρωποι στο χωριό Άβαντας του Εβρου. Όπως διαπιστώθηκε, επρόκειτο για μετανάστες που δεν είχαν τη σχετική ενημέρωση για την πορεία της φωτιάς.

«Ήταν όλοι τους άνδρες και δύο εξ αυτών παιδάκια. Βρέθηκαν όλοι σε ομάδες δύο-τριών ατόμων σε μια απόσταση 500 μέτρων, προφανώς, ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν και κάποιοι εξ αυτών είχαν καεί μέσα σε ένα μαντρί», δήλωσε ο ιατροδικαστής Αλεξανδρούπολης Παύλος Παυλίδης, ο οποίος εξέτασε τις σορούς.

  • Φωτιά και πάλι στην Πάρνηθα

Στις 22 Αυγούστου, ξέσπασε πύρινο μέτωπο κοντά στη Φυλή, δίπλα στη Μονή Κλειστών. Ο δυνατός αέρας δυσκόλεψε αφάνταστα το έργο της κατάσβεσης. Η περιοχή εκκενώθηκε, ενώ στις 23 Αυγούστου, η φωτιά έφτασε στους πρόποδες της Πάρνηθας. Οι αρχές κατάφεραν να την περιορίσουν και στις 24 Αυγούστου το πρωί, η φωτιά έσβησε. Αρκετά ήταν τα σπίτια που κάηκαν, ενώ για ακόμα μια φορά ο δασικός πλούτος της Πάρνηθας επλήγη.

  • Ουρές για τις παλιές ταυτότητες

Πανικός επικράτησε από τα τέλη Αυγούστου στα αστυνομικά τμήματα. Εκατοντάδες πολίτες συνέρρεαν καθημερινά στα αστυνομικά τμήματα της χώρας που είναι υπεύθυνα για την έκδοση ταυτοτήτων. Στόχος τους ήταν να προλάβουν να ανανεώσουν την ταυτότητά τους πριν αναγκαστούν να εκδώσουν νέες.

Οι θεωρίες συνωμοσίας για τσιπάκια, παρακολουθήσεις και φακέλωμα, έδωσαν και πήραν εκείνο το διάστημα.

  • Σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα ο Πριγκόζιν

Στις 23 Αυγούστου 2023 σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν. Ήταν Ρώσος ολιγάρχης και στενός έμπιστος του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Πριγκόζιν έλεγχε ένα δίκτυο εταιρειών συμπεριλαμβανομένων της ομάδας Βάγκνερ, της ρωσικής ομάδας μισθοφόρων που υποστηριζόταν από το κράτος, που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου στην Αφρική, τη Συρία και την Ουκρανία.

Σεπτέμβριος: Η Θεσσαλία στη λάσπη, το λουκέτο στο ΟΑΚΑ και ο Λάνθιμος

Κακοκαιρία Daniel
AP Photos/Petros Giannakouris
  • Η κακοκαιρία Ντάνιελ πνίγει τη Θεσσαλία

Όταν μπαίνει ο Σεπτέμβριος του 2023, οι μετεωρολόγοι μοιάζουν ιδιαίτερα ανήσυχοι και μιλούν για μεγάλη ποσότητα όγκου νερού η οποία αναμενόταν να πλήξει κυρίως τη Θεσσαλία και τις Σποράδες. Την 4η Σεπτεμβρίου, η κακοκαιρία Daniel θα ξεκινήσει από το Ιόνιο αλλά, όπως είχε προβλεφθεί, θα χτυπήσει τη Θεσσαλία. Η κακοκαιρία  ήταν πράγματι πρωτόγνωρη.

Χωριά ολόκληρα σε Καρδίτσα, Μαγνησία και Λάρισα καλύπτονται από νερό και λάσπες. Πρώτα ο Βόλος και μετά η Λάρισα βρίσκονται με τη σειρά τους στο έλεος της φύσης. Οι εικόνες που έρχονται από τη Θεσσαλία γεμίζουν με απελπισία, ενώ ακόμα και σήμερα μεγάλο μέρος των ζημιών δεν έχει αποκατασταθεί.

Ο απολογισμός της καταστροφής είναι ούτως ή άλλως τεράστιος με εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα πλημμυρισμένων εκτάσεων, σοβαρότατες καταστροφές σε κτίρια και υποδομές και τον τραγικό θάνατο 17 ανθρώπων. 

  • Νεκρά πέντε μέλη της ελληνικής αποστολής στη Λιβύη

Στελέχη του υγειονομικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων αποφάσισαν να πάνε εθελοντικά στη Λιβύη προκειμένου να βοηθήσουν τη χώρα που είχε υποστεί τεράστιες καταστροφές από την κακοκαιρία Daniel. 

Δυστυχώς, κατά την παραμονή τους εκεί, ενεπλάκησαν σε τροχαίο δυστύχημα και 5 έχασαν τη ζωή τους με τραγικό τρόπο.

  • Ο Γιώργος Λάνθιμος κερδίζει Χρυσό Λιοντάρι

Από την πρώτη του προβολή στο φημισμένο Φεστιβάλ της Βενετίας, το φιλμ του Γιώργου Λάνθιμου θεωρήθηκε το φαβορί για να πάρει τον Χρυσό Λιοντάρι με το κοινό να βγαίνει ενθουσιασμένο από αυτό που είδε. Τελικά ο Γιώργος Λάνθιμος τα κατάφερε και έγινε ο πρώτος Έλληνας σκηνοθέτης που κερδίζει Χρυσό Λιοντάρι στη Βενετία. Ο δρόμος για τα Όσκαρ είναι πια ανοιχτός.

  • Το μεγαλύτερο στάδιο της χώρας δεν είναι ασφαλές

«Mε αίσθημα ευθύνης, αναστέλλεται από σήμερα κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο κεντρικό στάδιο και στο ποδηλατοδρόμιο». Αυτή ήταν η ανακοίνωση του ΟΑΚΑ σχετικά με τη λειτουργία του Σταδίου μετά από προβλήματα που παρουσιάστηκαν ως προς τη στατικότητα του εμβληματικού στεγάστρου Καλατράβα.

Υπενθυμίζεται ότι το κεντρικό στάδιο είχε ήδη χρησιμοποιηθεί και πάλι φιλοξενώντας 60.000 ανθρώπους για το ευρωπαϊκό παιχνίδι του Παναθηναϊκού με την Μπράγκα και εκείνο με τη Βιγιαρεάλ, ενώ αναμενόταν να φιλοξενήσει όλους του υπόλοιπους ευρωπαϊκούς αγώνες της ομάδας αλλά και μερικές από τις μεγαλύτερες συναυλίες του καλοκαιριού του 2024, με πρώτη και καλύτερη αυτή των Coldplay.

  • Ο Μπέος χαστουκίζει πολίτη

Η κατάσταση στον Βόλο ήταν ιδιαίτερα τεταμένη στις 30 Σεπτεμβρίου, λίγες μέρες πριν τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών και ενώ η πόλη μετρούσε ακόμα τις πληγές της. 

Το πρωί εκείνης της ημέρας ο δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος βρέθηκε αντιμέτωπος με πλημμυροπαθείς στο χωριό Άλλη Μεριά οι οποίοι διαμαρτύρονταν για το μπάζωμα σε κατεστραμμένο σημείο μετά τις πλημμύρες.

Η κατάσταση εκτραχύνθηκε με αποτέλεσμα ο Μπέος να χτυπάει με σφαλιάρα έναν από τους διαμαρτυρόμενους. Η σφαλιάρα καταγράφηκε σε βίντεο και κυκλοφόρησε σε όλο το διαδίκτυο όπως και η συγγνώμη -λίγη ώρα μετά- του ίδιου του πολίτη ο οποίος…την έφαγε.

Οκτώβριος: Ο πόλεμος στη Γάζα και οι αυτοδιοικητικές εκλογές

Λωρίδα της Γάζας
AP Photo/Adel Hana
  • Η επίθεση της Χαμάς και η κήρυξη του πολέμου

Το ξημέρωμα της 7ης Οκτωβρίου ξυπνήσαμε με μία νέα πολύ μεγάλη κρίση στις σχέσεις Ισραήλ-Παλαιστίνης. Στις 6:30 εκείνης της ημέρας, η Χαμάς είχε κηρύξει την έναρξη της επιχείρησης «κατακλυσμός στο αλ-Ακσά». Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης αυτής, χιλιάδες ρουκέτες εκτοξεύτηκαν προς το Ισραήλ από τη Γάζα και μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν στα εδάφη του Ισραήλ. 

Ανακαλύπτοντας τρύπες στην άμυνα του Ισραήλ, η ισλαμιστική οργάνωση αξιοποίησε νέες μεθόδους δημιουργώντας τον απόλυτο αιφνιδιασμό. Ένα από τα βασικά πλήγματα ήταν η επίθεση στο μουσικό φεστιβάλ “Supernova Sukkot Gathering” που οδήγησε στον θάνατο 260 άμαχους πολίτες, στη συντριπτική πλειοψηφία τους πολύ νέων ηλικιών. Ταυτόχρονα επιθέσεις είχαμε σε κιμπούτς με τον τελικό αριθμό των νεκρών να ξεπερνάει τους χίλιους.

Η επίθεση αυτή σόκαρε την ισραηλινή κοινή γνώμη και υπήρξε βαρύ πλήγμα στην εικόνα του Πρωθυπουργού Νετανιάχου ο οποίος υποσχέθηκε άμεση αντίδραση. Το Ισραήλ κηρύσσει λίγες ώρες αργότερα τον πόλεμο στην Χαμάς, προχωρά σε βομβαρδισμούς άνευ προηγουμένου και κάνει χερσαία εισβολή με χιλιάδες νεκρούς από την πλευρά των Παλαιστινίων. Οι μάχες μαίνονται ακόμα και αναμένεται να κρατήσουν για μήνες.

  • Η επανεκλογή του Μπέου και ο θρίαμβος του Χαρδαλιά

Η 8η Οκτωβρίου ήταν η ημερομηνία κατά την οποία είχε προγραμματιστεί ο α’ γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών οι οποίες θα έκλειναν τον κύκλο των εκλογικών αναμετρήσεων του 2023 που άνοιξε στις πρώτες εκλογές που έγιναν τον Μάιο.

Τα φώτα είχαν στραφεί στις περιφέρειες, στους μεγάλους δήμους και φυσικά στις πληγείσες περιοχές από τις πυρκαγιές και την κακοκαιρία Daniel. Η Νέα Δημοκρατία επικυρώνει την κυριαρχία της στην Περιφέρεια Αττικής και στη Μακεδονία, ενώ ο Αχιλλέας Μπέος θριαμβεύει στον Βόλο, καθώς εκλέγεται από τον πρώτο γύρο. Στην ομιλία του ξεστομίζει μία ακραία ομοφοβική επίθεση στον Στέφανο Κασσελάκη.

  • Η μεγάλη έκπληξη στην Αθήνα και η ήττα Αγοραστού

Την αμέσως επόμενη Κυριακή θα πραγματοποιηθεί ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών με τρομακτική αποχή. Το ενδιαφέρον εδώ στρέφεται στις υπόλοιπες περιφέρειες και κυρίως στους δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης. 

Στην Αθήνα, ο ουσιαστικά πρωτοεμφανιζόμενος στην πολιτική σκηνή Χάρης Δούκας καταφέρνει να κάνει τη μεγάλη έκπληξη και κερδίζει, με άνεση μάλιστα, τον Κώστα Μπακογιάννη. Νίκη πετυχαίνει και ο Στέλιος Αγγελούδης στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο Κώστας Αγοραστός χάνει την περιφέρεια της Θεσσαλίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει ότι «αυτή δεν είναι μία καλή ημέρα για τη Νέα Δημοκρατία», ενώ οι ειδικοί μιλούν για μία διορθωτική ψήφο στην απόλυτη κυριαρχία που έβγαλε η κάλπη στις τρεις πρώτες εκλογικές αναμετρήσεις.

  • Φεύγει από τη ζωή ο Μάθιου Πέρι

Ο αγαπημένος Μάθιου Πέρι, ο άνθρωπος που έδωσε το όνομα του σε ένα ολόκληρο πλέγμα ανθρώπων και συμπεριφορών μέσω του ρόλου του Τσάντλερ Μπινγκ, έφυγε από τη ζωή στις 28 Οκτωβρίου του 2023. Τις επόμενες ημέρες τα social media πλημμύρισαν φωτογραφίες και γραμμές αφιερωμένες σε εκείνον από τους εκατομμύρια οπαδούς του πιο εμβληματικού sitcom.

Νοέμβριος: Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, ο ακροδεξιός Μιλέι και ο Χρίστος

Κηδεία Χρίστου Μιχαλόπουλου
Εurokinissi/Nassos Simopoulos
  • Το τελευταίο κομματι των Beatles

Το 1994, η Γιόκο Όνο παρέδωσε στον Πολ ΜακΚάρτνεϊ ένα ντέμο. Σχεδόν 20 χρόνια αργότερα, και με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, τα εν ζωή μέλη του γκρουπ το αξιοποίησαν και στις 2 Νοεμβρίου το πολυαναμενόμενο “Now and Then” κυκλοφορεί. Πρόκειται για το τελευταίο κομμάτι της μπάντας που άλλαξε τη σύγχρονη ιστορία της μουσικής με τη φωνή του Τζον Λένον.

  • Δολοφονείται ο Χρίστος Μιχαλόπουλος

Θύελλα αντιδράσεων προκλήθηκε μετά τη δολοφονία ενός 17χρονου Ρομά από αστυνομικό, τρίτη δολοφονία που καταγράφεται μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Αυτή τη στιγμή ο τόπος που συνέβη ήταν η Βοιωτία και το όνομα του 17χρονου, Χρίστος Μιχαλόπουλος.

O αστυνομικός τόνισε ότι βρέθηκε σε κατάσταση αυτοάμυνας με τους αυτόπτες μάρτυρες πάντως να αρνούνται πλήρως αυτή την εκδοχή και να μιλούν για εν ψυχρώ εκτέλεση. 

  • Εκλέγεται στην Αργεντινή ο ακροδεξιός Χαβιέρ Μιλέι

Όταν φάνηκε από τις δημοσκοπήσεις ότι ο Χαβιέρ Μιλέι είχε πετύχει να πείσει μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, πολλοί μίλησαν για ένα κακέκτυπο του Τραμπ και του Μπολσονάρου. Ο Μιλέι με σύμβολο το αλυσοπρίονο με το οποίο θα κόψει τα κακώς κείμενα της Αργεντινής, εξελέγη τελικά με άνεση στον δεύτερο γύρο των εκλογών απέναντι στον κεντροαριστερό Σέρχιο Μάσα.

Ο ίδιος, επιφανής νοσταλγός της Χούντας του Βιντέλα και ταυτόχρονα δηλωμένος…αναρχοκαπιταλιστής, έκανε μία απόλυτα λαϊκιστική καμπάνια διαρκών αντιφάσεων και πολύ παράξενων συνθημάτων. Παρόλα αυτά εξελέγη με την ταμπέλα του αντισυστημικού κι ας είχε στο πλευρά του μεγάλο μέρος του επιχειρηματικού κατεστημένου.

  • Ανεξαρτητοποίηση ομάδας Αχτσιόγλου

Σε αντίθεση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Νίκο Φίλη και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η ομάδα των 6+6 (Αχτσιόγλου, Χαρίτσης, Ηλιόπουλος κ.ά) διατηρούσε μία στάση αναμονής. Τελικά, στις 23 Νοεμβρίου οι Χαρίτσης και Ηλιόπουλος συνάντησαν τον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Τασούλα, και του ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να ανεξαρτητοποιηθούν από το κόμμα φτιάχνοντας μία νέα κοινοβουλευτική ομάδα.

Λίγες ημέρες μετά θα ανακοινωθεί το όνομα και το έμβλημα του κόμματος της Νέας Αριστεράς, επικεφαλής του οποίου τέθηκε ο Αλέξης Χαρίτσης. Η κοινοβουλευτική του ομάδα απαρτίζεται από 11 βουλευτές. 

  • Φεύγει από τη ζωή ο Βασίλης Βασιλικός

Ένα πολύ σοβαρό πλήγμα για τα γράμματα και τις τέχνες της χώρας υπήρξε ο θάνατος του Βασίλη Βασιλικού, ενός από τους πιο γνωστούς και πιο μεταφρασμένους Έλληνες συγγραφείς. Είχε γράψει μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, θεατρικά έργα και ποίηση. Τα γνωστότερα ήταν το Ζ, Η Μυθολογία της Αμερικής, Γλαύκος Θρασάκης και Το Τελευταίο Αντίο.

Δεκέμβριος: Επίσκεψη Ερντογάν, ροζ σημαίες και το αντίο στον Καρρά

Ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
AP Photo/Thanassis Stavrakis
  • Επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα

Η επίσκεψη του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν έγινε την 7η Δεκεμβρίου του 2023 και μπορεί να χαρακτηριστεί ιστορική. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Πρόεδρος Ερντογάν συναντήθηκε με την ομόλογό του Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μέσα από αυτές τις επαφές εκφράστηκε η καλή διάθεση και των δύο πλευρών προκειμένου να λυθούν οι εντάσεις στο Αιγαίο. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο υπογράφηκαν συνολικά 15 συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Βασικότερη όλων ήταν η από κοινού υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας.

  • Τα επεισόδια στο Ρέντη

Το ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού για το βόλεϊ αμαυρώθηκε από τα άγρια επεισόδια που έλαβαν χώρα έξω από το κλειστό Μελίνα Μερκούρη μεταξύ οπαδών των γηπεδούχων και της Αστυνομίας. Το αποτέλεσμα ήταν ο σοβαρός τραυματισμός και τελικά ο θάνατος ενός αστυνομικού των ΜΑΤ.

Ο 31χρονος αστυνομικός δέχθηκε φωτοβολίδα ευθείας βολής στον μηρό και έπεσε σε κώμα λόγω εκτεταμένης αιμορραγίας. Στις 27 Δεκεμβρίου του 2023 ο άτυχος αστυνομικός αφήνει την τελευταία του πνοή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Κρατικού Νίκαιας.

Γιατί δολοφονική επίθεση προσάγονται εκατοντάδες φίλαθλοι που βρίσκονταν στον χώρο (οι οποίοι αφήνονται τελικά ελεύθεροι), ενω η κυβέρνηση προχωρά σε πολύ αυστηρά μέτρα μεταξύ των οποίων η απαγόρευση ύπαρξης οπαδών σε όλα τα παιχνίδια της Super League για δύο μήνες. 

  • Κατέβασμα έργου της Γεωργία Λαλέ

Στις 19 Δεκεμβρίου ξεσπούν αντιδράσεις για την απόφαση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη να κατέβει ένα έργο της εικαστικού, Γεωργίας Λαλέ από το Ελληνικό Προξενείο της Νέας Υόρκης. Το θέμα αναδείχθηκε πρώτα από τον Πρόεδρο της Νίκης, Δημήτρη Νατσιό.

Το συγκεκριμένο έργο τέχνης απεικόνιζε μία ροζ ελληνική σημαία που είχε φτιαχτεί από σεντόνια που είχαν υποστεί κακοποίηση στην Ελλάδα. Θεωρήθηκε προσβολή στην ελληνική σημαία και για τον λόγο αυτό κατέβηκε σε μία κίνηση-πλήγμα για την ελευθερία της τέχνης και του λόγου.

  • Θάνατος Βασίλη Καρρά

Το απόγευμα της Παραμονής των Χριστουγέννων του 2023, η ελληνική κοινωνία μαθαίνει για τον θάνατο ενός από τους πιο αγαπημένους λαϊκούς της καλλιτέχνες. Ο Βασίλης Καρράς που σημάδεψε για δεκαετίες την ελληνική μουσική με την εντυπωσιακή δισκογραφία του είχε φύγει από τη ζωή.

Από εκείνη τη στιγμή και αργότερα ολόκληρη η χώρα και κυρίως η Βόρεια Ελλάδα πέρασαν τα Χριστούγεννα θρηνώντας για τον αγαπημένο καλλιτέχνη ο οποίος τάφηκε στη γενέτειρά του, στις 27 Δεκεμβρίου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.