Από όλες τις ιστορίες που έχω ακούσει, έχω παρατηρήσει πως οι καλύτερες, έχουν να κάνουν πάντα με φαγητό. Όχι απαραίτητα με την ίδια την τροφή, αλλά, με τη συνθήκη, το μαγαζί, με τη συνάντηση των ανθρώπων εκεί. Σε διαφορετικές φάσεις της ζωής, υπήρχαν πάντα κάποια μαγαζιά, που έκαναν το φαγητό απ΄ έξω να μην είναι μια απλή υπόθεση, αλλά κάτι πολύ πιο διασκεδαστικό και cool. Πότε όμως ξεκίνησε αυτό;
Από την εποχή της μεταπολίτευσης κι έπειτα, παράλληλα με τη ριζική αλλαγή της καθημερινότητας στη χώρα, άρχισαν να αναδύονται νέες συνήθειες, νέοι τρόποι διασκέδασης, νέες τάσεις και μόδες. Μια από αυτές, ήταν τα εστιατόρια και οι αλυσίδες ταχείας εστίασης, τα φαστφουντάδικα, κάτι άγνωστο έως τότε.
Τα αμερικάνικα Wendy's με τις πατάτες με μπέικον, που έγιναν ένας σοβαρός λόγος να περιμένεις το σαββατοκύριακο, τα McDonald's και τα Goody's για τις πρώτες εφηβικές εξόδους με τους συμμαθητές, τα Applebee's για τα μπέργκερ μετά το σινεμά. Κάποια από αυτά έχουν κλείσει, άλλα συνεχίζουν, ενώ άλλα, καινούργια έχουν ανοίξει, για να συνεχίσει ο κόσμος να φτιάχνει ιστορίες σ' αυτά.
Διαβάστε ακόμη: Τα αθηναϊκά στέκια που έκλεισαν και άλλαξαν για πάντα την πόλη
Το πρώτο φαστφουντάδικο στην Ελλάδα
Το πρώτο φαστφουντάδικο που άνοιξε ήταν τα θρυλικά Goody's στη Θεσσαλονίκη το 1973, ενώ στην Αθήνα έφτασε πολύ αργότερα, το 1981. Η ιδέα ανήκε στον Ιωάννη Διονυσιάδη.
Τα Goody's δεν αυτοπροσδιορίστηκαν ποτέ ως μια νέα πολιτιστική εμπειρία όπως έκαναν τα φαστφουντάδικα που ήρθαν στη συνέχεια, αλλά περισσότερο ως ένα ζεστό, φιλόξενο μέρος με οικονομικές επιλογές, για να βγεις Σάββατο βράδυ με φίλους, ή ακόμη και μόνος, για να φας χωρίς αμηχανία.
Μέχρι το 2013, υπήρχαν 179 εστιατόρια Goody’s σε όλη την Ελλάδα, η πορεία της επιχείρησης όμως άρχισε την καθοδική πορεία λόγω της οικονομικής κρίσης. Ήταν το 2014, όταν τα Goody's άλλαξαν το όνομά τους σε Goody's Burger House, αλλάζοντας επίσης την διακόσμηση των εστιατορίων και το μενού τους, αν και κάποια από τα εστιατόρια χρησιμοποιούν ακόμη το προηγούμενο σήμα της εταιρείας.
Ο αμερικάνικος τρόπος των Wendy's
Η λάμψη των Wendy's κατέφθασε την Ελλάδα το 1989, πριν την άφιξη των McDonald's. Το πρώτο κατάστημα εγκαινιάστηκε στην Κηφισιά και ύστερα στη Γλυφάδα. Ήταν το μαγαζί με το θρυλικό Bacon Mushroom Melt, που οι τελευταίοι της γενιάς Χ έβγαιναν με τους φίλους τους και που οι πρώτοι των millennials πήγαιναν με τους γονείς τους.
Μετά ήρθαν τα Wendy's στο Σύνταγμα, στη Σταδίου, στην Καλλιθέα, ύστερα εξαπλώθηκαν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Το 1997, Wendy's μετρούσαν διψήφιο αριθμό καταστημάτων στη χώρα. Παρά το γεγονός όμως ότι τα Wendy’s είχαν αποκτήσει φανατικό κοινό και αρκετοί μνημονεύουν μέχρι και σήμερα τη συγκεκριμένη αλυσίδα, το λουκέτο ήρθε στις αρχές της νέας χιλιετίας.
Διαβάστε ακόμη: Εκεί που κάποτε γινόταν χαμός – Τα εμπορικά κέντρα της Αθήνας που μαράζωσαν
Στο σύμπαν των McDonald's
Την εποχή που έφτασαν στην Ελλάδα τα McDonald's είχαν ήδη τραβήξει πάνω τους όλη την προσοχή ως η κορυφαία αλυσίδα fast food. Η ιστορία τους στη χώρα, έχει ως αφετηρία τον Νοέμβριο του 1991, με το πρώτο εστιατόριο της αλυσίδας να είναι στο Σύνταγμα, ακριβώς στο ίδιο σημείο που βρίσκεται σήμερα.
Με το γρήγορο και εθιστικό φαγητό της, η αλυσίδα κέρδισε το στοίχημα γιατί δεν είχε ποτέ εκπλήξεις. Είτε σου άρεσε σαν ποιότητα είτε όχι, ήξερες ότι στα McDonald's θα έτρωγες πάντα το μπέργκερ που περίμενες, το οποίο θα ήταν έτοιμο στα 5' πρώτα λεπτά που θα το είχες παραγγείλει.
Το είχε πει και ο Dick McDonald σχολιάζοντας την επιχειρηματική ιδέα των McDonald's «Ολόκληρη η ιδέα βασιζόταν στην ταχύτητα, τις χαμηλότερες τιμές και τον όγκο». Και ίσως αυτή η συνέπεια, να έχει κάνει τα McDonald's αυτό που είναι μέχρι σήμερα.
Το οικογενειακό κλίμα των Applebee's

Το 1997 ανοίγει στη Θεσσαλονίκη το πρώτο Applebee’s της Ελλάδας, ενώ τρία χρόνια αργότερα, το εστιατόριο ανοίγει και ένα δεύτερο κατάστημα, στη Γλυφάδα. Το success story των Applebee's στηρίχθηκε κυρίως πάνω στην ιδέα του καλού φαγητού που θέλουμε στη γειτονιά μας.
Δεν είχαν τίποτα το φανταχτερό, αλλά είχαν κερδίσει millennials και οικογένειες, με τις γεύσεις και την ζεστή ατμόσφαιρά τους. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Insider, στη χώρα λειτουργούσαν συνολικά έξι καταστήματα Αpplebee΄s, δύο στη Θεσσαλονίκη, τέσσερα στην Αττική.
Η αλυσίδα εστιατορίων έκλεισε το 2011 ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης που επικρατούσε.
Τα ελληνικά HAMBO
Η ελληνική αλυσίδα Hambo των 90s - μικρότερη σε σχέση με τις προηγούμενες - πρωτοάνοιξε στα τέλη των 90s μαζεύοντας στα τραπέζια της τα γυμνασιόπαιδα της γειτονιάς τα οποία απολάμβαναν το ζουμερό μπιφτέκι και το αφράτο ψωμάκι.
Έκλεισαν στα μέσα των 00s, ξανάνοιξαν κάποια στιγμή το 2007 και λίγα χρόνια αργότερα, έκλεισαν πάλι.
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.