Μενού
  • Α-
  • Α+

Η «Παναγία του Καζάν» βγήκε μέσα από τις στάχτες σαν το φοίνικα. Μια μέρα σαν σήμερα το 1579 στη ρωσική πόλη Καζάν αυτοί που γλύτωσαν από τη φωτιά, ανακάλυψαν ένα σύμβολο της πίστης τους και το αποκάλεσαν θαύμα.

Η «Παναγία του Καζάν», μια εικόνα που απεικονίζει την Παρθένο και το Χριστό ανακαλύφθηκε έπειτα από μια πυρκαγιά, σύμφωνα με το μύθο. Αφού κάηκε το σπίτι ενός εμπόρου η μικρή του κόρη, η Ματρώνα, άρχισε να βλέπει όνειρα για ένα εικόνισμα που παρέμενε κρυμμένο στα χαλάσματα. Το όνειρο της επαναλαμβανόταν μέχρι που τελικά αποφάσισε να ψάξει τα συντρίμμια του σπιτιού.

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 4 Ιουνίου: Η Emily Davison πέφτει στα πόδια του αλόγου του βασιλιά της Αγγλίας για την ψήφο των γυναικών

Προς έκπληξή όλων βρήκε την εικόνα τυλιγμένη σε  ένα παλιό ύφασμα θαμμένη βαθιά μέσα στις στάχτες χωρίς να το έχει αγγίξει η φωτιά που κατέστρεψε το σπίτι. Η εικόνα έγινε γρήγορα διάσημη και άρχισε να συσχετίζεται με θαύματα: Δύο τυφλοί άνδρες ισχυρίστηκε ότι βρήκαν το φως τους όταν στάθηκαν μπροστά στην εικόνα! Γρήγορα έγινε το πιο σημαντικό έργο θρησκευτικής τέχνης στη Ρωσία εμπνέοντας μέχρι και την ανέγερση εκκλησιών προς τιμήν του.

Η προστάτιδα της Ρωσίας

Η «Παναγία του Καζάν» θεωρούνταν τόσο θαυματουργή ώστε οπότε η χώρα βρισκόταν σε κίνδυνο την λιτάνευαν από τόπο σε τόπο. Για παράδειγμα κατά τους Ναπολεόντειους Πολέμους την περιέφεραν στους δρόμους για να δώσει στον κόσμο ελπίδα ενώ ο Βοναπάρτης πλησίαζε στη Μόσχα. Το 1904 η εικόνα κλάπηκε και στα μάτια των πιστών αυτή ήταν η απαρχή μιας σειράς συμφορών για τη χώρα, όπως η επανάσταση του 1905. Οι κλέφτες προφανώς έβαλαν στο μάτι τη χρυσή κορνίζα, η οποία ήταν στολισμένη με πολύτιμα πετράδια. Χρόνια αργότερα, η αστυνομία συνέλαβε τους δράστες και ανακάλυψε την αμύθητου αξίας κορνίζα, όχι όμως και την εικόνα, η οποία πρέπει να θεωρείται οριστικά χαμένη, αφού στην απολογία τους οι κλέφτες υποστήριξαν ότι την τεμάχισαν και την έκαψαν.

Παρόλο που έχουν γίνει πολλά αντίγραφα το καθένα συνοδευόμενο από τον ισχυρισμό όπως είναι το πρωτότυπο, η αληθινή «Παναγία του Καζάν» μέχρι σήμερα παραμένει εξαφανισμένη δίχως το παραμικρό ίχνος.

Οι Μπολσεβίκοι πίσω από όλα...

Η φήμη ότι μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση οι Μπολσεβίκοι την πούλησαν στο εξωτερικό, αποδείχθηκε ανυπόστατη. Πάντως, ένα αντίγραφο της Παναγίας του Καζάν περιφερόταν στο Λένινγκραντ κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της πόλης από τους Γερμανούς!

Στη Ρωσική Μονή Αγίου Παντελεήμονα του Αγίου Όρους φυλάσσεται αντίγραφο της «Παναγίας του Καζάν», μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας. Στον ελλαδικό χώρο, αντίγραφα της Παναγίας του Καζάν υπάρχουν στο Καθολικό της Ιεράς Μονής της Παναγίας (Κερατέα), στο παρεκκλήσιο της Οσίας Ξένης της Ρωσίδος (Μάνδρα Αττικής) και στον Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Καλλιθέα Αττικής.

Εξήντα αντίγραφα της θαυματουργής εικόνας

Υπάρχουν περισσότερα από εξήντα αντίγραφα της Παναγίας του Καζάν, πολλά από τα οποία θεωρούνται θαυματουργά. Ένα αντίγραφο, που χρονολογείται από το 1730, αποκτήθηκε τη δεκαετία του '70 από το προσκύνημα της Παναγίας στο χωριό Φάτιμα της Πορτογαλίας (Το θαύμα της Φάτιμα) και μεταφέρθηκε στο Βατικανό το 1993. Ο Πάπας Ιωάννης-Παύλος ΙΙ προσευχόταν επί 11 χρόνια στην εικόνα, έχοντας πει ότι η Παναγία του Καζάν «βρήκε ένα σπίτι και με συνοδεύει με το μητρικό βλέμμα της στα καθημερινά μου εκκλησιαστικά καθήκοντα».

Ο Ποντίφικας θέλησε να τη δωρίσει αυτοπροσώπως στο Πατριαρχείο της Μόσχας, αλλά οι κακές σχέσεις των δύο Εκκλησιών, εξαιτίας του ακανθώδους ζητήματος της Ουνίας, δεν επέτρεψαν την πραγματοποίηση του παπικού ταξιδιού στη ρωσική πρωτεύουσα. Στις 26 Αυγούστου 2004 το αντίγραφο της Παναγίας του Καζάν εκτέθηκε στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη και στη συνέχεια ταξίδεψε αεροπορικώς στη Ρωσία. Σήμερα φυλάσσεται στον Ναό της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στο Καζάν. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA