Μενού
  • Α-
  • Α+

Δεν είναι ακόμα σαφές τι ακριβώς είχε στο μυαλό της η Emily Davison (Έμιλι Ντέβισον), όταν στις 4 Ιουνίου του 1913 ξεχύθηκε στους διαδρόμους των ιπποδρομιών κρατώντας δυο σημαίες. Η παραδοσιακή κούρσα του «Epsom Derby» ήταν σε εξέλιξη και το άλογο του βασιλιά της Αγγλίας Γεωργίου του Ε’, η «Άνμερ» κάλπαζε να προφτάσει τα υπόλοιπα, που προπορευόταν. 

https://www.youtube.com/watch?v=um9GV6_AILM

Διαβάστε ακόμα: Σαν σήμερα 30 Μαΐου: Η θρυλική Ιωάννα της Λωραίνης καίγεται στην πυρά από τους Άγγλους

Η Έμιλι Ντέβισον εισέβαλλε στην πίστα, και προσπάθησε, λένε, να συγκρατήσει το άλογο. Το άλογο σωριάστηκε προκαλώντας τον θανάσιμο τραυματισμό στην Ντέβισον. Ο αναβάτης που ίππευε την «Anmer» τραυματίστηκε επίσης, όχι όμως και το άλογο. Η Ντέβισον διακομίστηκε σε κοντινό νοσοκομείο, όπου πέθανε τέσσερις μέρες αργότερα, στις 8 Ιουνίου 1913.

Ο Βασιλιάς, που παρακολουθούσε την κούρσα, αργότερα έγραψε στο ημερολόγιό του: «ήταν μια θλιβερή και σκανδαλώδης ημέρα». στο δικό της η Βασίλισσα περιέγραψε την Ντέβισον ως «απαίσια γυναίκα»!

Δημοσιεύματα στον Τύπο επέκριναν την ενέργεια της Ντέβισον και τη χαρακτήριζαν ως πράξη μιας σχιζοφρενούς, όμως υπήρχαν και οι άλλοι. Κάποιες εφημερίδες χαιρέτησαν τη Ντέβισον ως μάρτυρα για έναν ιερό σκοπό. Ποιος ήταν αυτός; Η ψήφος των γυναικών! Το αν σκόπευε ή όχι να αυτοκτονήσει στο ντέρμπι η Έμιλι Ντέβισον ακόμα συζητείται. Μερικοί πιστεύουν ότι ήταν τυχαίο γεγονός, αφού πάνω στη γυναίκα βρέθηκε εισιτήριο τρένου για να επιστρέψει στο σπίτι της μετά την ιπποδρομία.

Σε κάθε περίπτωση, οι υποστηρικτές της εκστρατείας «Ψήφοι από τις Γυναίκες» βρέθηκαν κατά χιλιάδες για την κηδεία της Ντέβισον. Η ταφόπετρα που την σκέπασε γράφει: «Πράξεις όχι λέξεις». Περίπου 15 χρόνια μετά το θάνατό της, το όραμα της Ντάβισον πραγματοποιήθηκε: Η Βρετανία έδωσε στις γυναίκες το δικαίωμα ψήφου το 1928!

Η Emily Wilding Davison ήταν από νωρίς ενταγμένη στην Κοινωνική και Πολιτική Ένωση των Γυναικών το 1906. Ως μαχητικό μέλος του βρετανικού κινήματος για την ψήφο των γυναικών, η Ντέβισον φυλακίστηκε αρκετές φορές για αδικήματα που σχετίζονταν με διαμαρτυρίες. Ήταν γνωστή στην αστυνομία για τη μαχητική της δράση. Η τακτική της περιλάμβανε το σπάσιμο παραθύρων, τη ρίψη πετρών, την πυρπόληση δημόσιων υπηρεσιών και τη ρίψη αυτοσχέδιων βομβών. Η κηδεία της στις 14 Ιουνίου του 1913 διοργανώθηκε από την Πολιτική Ένωση των Γυναικών και μια πομπή 5.000 σουφραζετών και οι υποστηρικτές τους, συνόδευαν το φέρετρο της. Την πομπή ακολούθησαν στους δρόμους του Λονδίνου 50.000 άνθρωποι. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA