Με στόχο να περιορίσει ακόμη περισσότερο τη διασπορά ψευδών ειδήσεων (fake news), το Facebook ανακοίνωσε πως έκανε σχετικές αλλαγές στον αλγόριθμό του. Η νέα τακτική της πλατφόρμας είναι πως όχι μόνο θα μειώνει αυτομάτως την απήχηση των posts που προέρχονται από σελίδες που διασπείρουν συστηματικά ψευδείς ειδήσεις, αλλά θα κάνει το ίδιο και τους χρήστες που τα μοιράζονται.
Διαβάστε ακόμη: Facebook - Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων: Συνεργασία για τον έλεγχο των fake news στην Ελλάδα
Για αρκετά χρόνια το Facebook χρησιμοποιούσε εξωτερικούς συνεργάτες για να διασταυρώσει κάποιες πληροφορίες σε τοπικό επίπεδο ανά χώρα, όπου και η επιβεβαίωση μιας πληροφορίας μπορεί να είναι πιο δύσκολη υπόθεση. Σε κάποιες περιπτώσεις λοιπόν, μετά από επιβεβαιώσεις για διασπορά ψευδών ειδήσεων, οι αναρτήσεις κατέβαιναν, έτσι ώστε να περιοριστεί η ζημιά.
Τι αλλάζει στο περιβάλλον χρήσης
Έτσι λοιπόν, κάθε φορά που θα πάτε να κάνετε like σε μια σελίδα στο Facebook, θα ενημερώνεστε κατάλληλα σχετικά με το αν έχει μοιραστεί ψευδείς ειδήσεις στο παρελθόν. Εκεί, θα έχετε πλέον τη δυνατότητα είτε να κάνετε πίσω και να φύγετε από το προφίλ της, είτε να την ακολουθήσετε και να κάνετε like. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει η επιλογή “Learn More” («Μάθετε περισσότερα»), όπου το Facebook θα φιλοξενεί μια σύντομη περιγραφή για τους λόγους που οδήγησαν σε αυτήν την προειδοποίηση.
Ποινές θα υπάρχουν και για τους μεμονωμένους χρήστες που έχουν μοιραστεί αρκετό περιεχόμενο που δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά, ή -ακόμη χειρότερα- έχει διαψευστεί από τους συνεργάτες της πλατφόρμας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η απήχηση των αναρτήσεων θα μειώνεται ολοένα και περισσότερο.
Στις περιπτώσεις απλών χρηστών, τώρα, που μοιράζονται περιεχόμενο που είναι ψευδές, το Facebook αλλάζει την σχετική ειδοποίηση που θα τους εμφανίζει. Πλέον θα πιάνει ολόκληρη την οθόνη του κινητού τους ένα σχετικά μεγάλο παράθυρο, όπου και θα αναφέρονται πληροφορίες και μια σχετική προειδοποίηση.
Όλα αυτά έρχονται ένα χρόνο μετά τις αμερικανικές εκλογές, όπου και το Facebook προχώρησε σε κατέβασμα αρκετών groups και σελίδων που μοιράζονταν ψευδείς ειδήσεις, αλλά και μετά από έναν χρόνο γεμάτο με ψευδείς ειδήσεις γύρω από τον κορονοϊό. Η εταιρεία δέχτηκε αρκετές πιέσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα και ως εκ τούτου μια τέτοια εξέλιξη ήταν σχεδόν αναμενόμενη. Μένει να δούμε βέβαια στην πράξη πως θα εφαρμοστεί αυτό, αλλά -κυρίως- πως θα αντιδράσουν οι χρήστες σε αυτές τις αλλαγές.
Με μια εξαίρεση
Αυτό που έχει πάντως ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι πως -σύμφωνα με άρθρο του Politico, εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε πως δεν θα θεωρούνται ψευδείς οι αναρτήσεις που αναφέρουν πως ο κορονοϊός είναι δημιούργημα εργαστηρίου, κατόπιν και σχετικής συμβουλής από ειδικούς στον τομέα της υγείας.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά και από την εντολή του Τζο Μπάιντεν για περαιτέρω διερεύνηση της ιστορίας που αναφέρει πως η μόλυνση ξεκίνησε την πορεία της από εργαστήριο της Γουχάν. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε την Τετάρτη πως το αρμόδιο επιτελείο του έχει καταλήξει σε δύο σενάρια για την προέλευση του ιού: είτε πως μεταδόθηκε από μολυσμένο ζώο σε άνθρωπο, είτε πως είναι αποτέλεσμα εργαστηριακών πειραμάτων.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.