Μενού
  • Α-
  • Α+

Πόσες φορές έχετε ακούσει κάποιον να λέει «θα βάλω να παίξω λίγο το αγαπημένο μου videogame να χαλαρώσω»; Πόσες φορές έχετε ακούσει κάποιους να συνδέουν την επιθετικότητα των παιδιών και των ενηλίκων στην ενασχόλησή τους με βίαια videogames; Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι πλέον παντού τριγύρω μας και η πανδημία του κορονοϊού εκτόξευσε τις μετοχές τους ακόμη πιο ψηλά.

Διαβάστε ακόμη: «Επανάσταση» από το Netflix: Ετοιμο να προσθέσει και videogames στο περιεχόμενό του

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Nielsen, πάνω από τους μισούς Αμερικανούς έπαιξαν κάποιο videogame μέσα στο 2020, τη χρονιά δηλαδή που αναγκάστηκαν να κάτσουν περισσότερο στο σπίτι λόγω της πανδημίας και των μέτρων περιορισμού του COVID-19. Μάλιστα, ο τζίρος που έκανε η αγορά εκτιμάτε ότι ξεπέρασε τα 140 δισεκατομμύρια δολάρια, 20 δισ. πάνω από τα νούμερα του 2019.

Σε πρόσφατες έρευνες που έγιναν σε πολλές χώρες του πλανήτη, αρκετοί gamers τόνισαν πως παιχνίδια όπως το Animal Crossing: New Horizons του Nintendo Switch τους βοήθησε να χαλαρώσουν, να ξεφύγουν από τον βομβαρδισμό πληροφοριών για θανάτους και απώλειες συνανθρώπων, αλλά και να βρουν έναν ασφαλή τρόπο να διασκεδάσουν με τους φίλους τους. Το συγκεκριμένο παιχνίδι καλεί τους ενδιαφερόμενους να καλλιεργήσουν ένα νησί, να δημιουργήσουν χώρους για να φιλοξενήσουν άλλους χαρακτήρες και να υποδεχτούν επισκέπτες.

Μέσα από μια απλή διαδικασία, οι παίκτες μπορούσαν να επικοινωνούν μεταξύ τους, να επισκέπτονται ο ένας τον χώρο του άλλου, να ανταλλάσσουν αντικείμενα και γενικότερα να διασκεδάζουν στους χαλαρούς ρυθμούς του παιχνιδιού και τη χαλαρή μουσική του. 

Οι ειδικοί πάντως εκτιμούν πως η ενασχόληση με τέτοιας μορφής videogames βοηθούν στη χαλάρωση ενός στρεσαρισμένου οργανισμού, ωστόσο τονίζουν πως δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως λύση σε μακροχρόνια προβλήματα. Το 2019, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ ανέφερε σε έρευνά του πως τα videogames μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα άγχους και στρες, αλλά ταυτόχρονα πως τα βίαια videogames ή τα παιχνίδια με έντονη δράση μπορεί να τα αυξήσουν

Στο Games for Health ερευνώνται συχνά αυτά τα θέματα και μια πρόσφατη έρευνα καταγράφει τις επιπτώσεις ενασχόλησης διάφορων ανθρώπων με πιο «χαλαρά» videogames, όπως τα Bejeweled 2 ή Sushi Cat 2, με τα δείγματα να είναι θετικά. Η ψυχολόγος Μέγκαν Κόνελ τόνισε για το θέμα σε πρόσφατη δήλωσή της πως «υπάρχουν αρκετά πλεονεκτήματα στην ενασχόληση ενηλίκων με τα videogames. Μπορούν να αποδειχτούν ένας τρόπος χαλάρωσης, σύνδεσης με μια ιστορία ή έναν χαρακτήρα, ένας ιδανικός τρόπος επικοινωνίας με φίλους ή και μέλη της οικογένειας ή πιο απλά ένα μέσο ψυχαγωγίας και χαλάρωσης». Μάλιστα, η ίδια σημείωσε πως προτείνει και αρκετά τέτοια -πιο χαλαρά- παιχνίδια σε πελάτες που παρακολουθεί.

Τα συμπεράσματά και των δικών της ερευνών αλλά και μελετών σε πελάτες, είναι πως τα videogames μπορούν να χαλαρώσουν και να μας βοηθήσουν να βγάλουμε από μέσα μας πράγματα που μας ενοχλούν. Να τα ξεχάσουμε και να τα αφήσουμε στο περιθώριο. Ωστόσο και η ίδια είναι της άποψης πως αν υπάρχει κάτι πιο βαθύ, η συνεχιζόμενη ενασχόληση με ένα videogame δεν θα το γιατρέψει, απλά θα το βάλει «στον πάγο».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA