Μενού
  • Α-
  • Α+

Στο πρόσφατο συνέδριο προγραμματιστών της Apple έγιναν αναφορές σε θέματα υγείας και ασφάλειας, αλλά και νέων χαρακτηριστικών που θα έχουν στόχο να προστατέψουν όσους κινδυνεύουν. Μετά και από την παρουσίαση του Huawei Watch 3 Pro τις τελευταίες εβδομάδες, είναι ξεκάθαρο πως το επόμενο μεγάλο στοίχημα των εταιρειών είναι οι καταγραφές των επικίνδυνων πτώσεων και η προστασία της υγείας των χρηστών μεγαλύτερης ηλικίας.

Διαβάστε ακόμη: Apple - Πώς αλλάζει το μέλλον των iPhone, iPad, Apple Watch και Mac

Οι κατασκευαστές των wearables έχουν δουλέψει τα τελευταία χρόνια στο να κάνουν τα «έξυπνα» ρολόγια και τα σχετικά bands ακόμη πιο χρήσιμα για τους ιδιοκτήτες τους, ενσωματώνοντας μια σειρά από αισθητήρες που αρχίζουν και ξεφεύγουν από τα παραδοσιακά. Έτσι, το νέο μεγάλο στοίχημα των συσκευών που φοράμε στο χέρι είναι η άμεση ενημέρωση για θέματα, όπως πχ. μια πτώση, που μπορεί να κοστίσουν ζωές.

Όπως έχει αναφερθεί από οργανισμούς και επαγγελματίες που δουλεύουν με ανθρώπους μεγαλύτερων ηλικιών, ποτέ καμία μεγάλη εταιρεία δεν είχε ασχοληθεί ιδιαίτερα με το να τους κάνει τη ζωή πιο εύκολη και να τους βοηθάει πραγματικά. Πλέον, είναι εμφανές ότι και η Apple, αλλά και η Huawei έχουν επενδύσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Πως λειτουργεί όμως επί της ουσίας μια τέτοια διαδικασία;

Τα σύγχρονα έξυπνα ρολόγια μπορούν να καταγράψουν την απότομη αλλαγή ύψους και κάποιες απότομες κινήσεις που σημαίνουν πως ο χρήστης που τα φοράει έχει πέσει. Έτσι, ενεργοποιούν αυτόματα -σε μια τέτοια συνθήκη- μια διαδικασία άμεσης εμφάνισης πλήκτρων για κλήση έκτακτης ανάγκης. Η Huawei ενημέρωσε, δε, από την πλευρά της πως στο νέο της ρολόι, αν ο χρήστης δεν πατήσει κάποιο πλήκτρο σε 60 δευτερόλεπτα, η κλήση γίνεται αυτόματα, ενημερώνοντας και για το ακριβές στίγμα.

Οι πτώσεις των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας καταγράφεται και από τον CDC ως η κύρια αιτία τραυματισμών, ατυχημάτων ή και θανάτων στις ΗΠΑ, ενώ κοστίζει και αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο στο σύστημα υγείας της χώρας. Και είναι δεδομένο πως οι επιστήμονες και οι άνθρωποι στον τομέα της υγείας ψάχνουν εδώ και αρκετό καιρό να βρουν μια λύση.

 

Από την άλλη, η Apple παρουσίασε μια τεχνολογία που «σαρώνει» τα δεδομένα από το περπάτημα (ρυθμό, πορεία, σταθερότητα) και κάποιες άλλες μετρήσεις και ενημερώνει τον χρήστη αν εντοπίσει κάτι μη φυσιολογικό, βοηθώντας τον μάλιστα να αποφύγει και κάποια πτώση. Για να βοηθήσει ακόμη περισσότερο τους ηλικιωμένους, η Apple ανακοίνωσε και πρόσφατα πως θα μπορεί να μοιράζονται αυτόματα τα δεδομένα υγείας που καταγράφει ένα Apple Watch με άλλα μέλη της οικογένειας, δίνοντας σαφώς καλύτερη εικόνα σε πραγματικό χρόνο.

Το θέμα πλέον είναι να δούμε και επί της ουσίας πόσο χρήσιμα θα φανούν αυτά τα χαρακτηριστικά επί της ουσίας και το κατά πόσο αυτή η επένδυση σε νέες τεχνολογίες, θα σώζει όντως ζωές.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA